tisdag 1 januari 2019

Månadsavstämning december

Inlägget innehåller affiliatelänkar

2018 ligger bakom oss men jag behöver göra en liten återblick och sammanfatta den sista månaden. Det har åter igen varit en sjuk månad... På så vis att jag varit en del sjuk. Men till skillnad från övriga hösten är det bara jag som varit sjuk vilket är en mycket stor fördel jämfört med när man har en sjuk tvååring.

Den här månaden har det faktiskt hänt ganska mycket kul vilket givetvis avslutades med ganska mysiga helger tillsammans med familj och vänner.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

En helt okej månad men varken inkomsterna eller sparandet är särdeles extraordinära. Den här månaden försvann det en del pengar på sjukdagar men den främsta anledningen till att sparandet blev magert var att jag, precis som förra månaden, behövde spara så mycket som möjligt till ett AB jag skall starta nu om någon vecka.

Portföljutveckling

Den här månaden har jag varit lite tråkig. Jag har "bara" köpt en bevakningspost i Holmen B och fyllt på lite i Proact IT, Swedol och XACT Högutdelande. Jag vet att det är mer än de flesta gör på en månad men för mig är det ganska modest både i antal köp och summor. Detta trots en rejäl nedgång. En av anledningarna är likviditetsbrist men en annan anledning är att jag hoppas på ännu billigare aktier i januari.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet ner  hela -3,87 % (-2,50 %) under december. Året summeras med att AvL-index är ner -7,83 % (-4,17 %). Från tvåsiffrigt plus till rejält minus på ett par månader kan upplevas trist men vi kan nu köpa utdelningar billigare och det är ju bra. Vi summerar dock det sämsta indexåret sedan bloggen startade.

Portföljen har under december fortsatt svänga av bara tusan men avslutningen var helt okej om man jämför med index. Det är tungt att se de små tillväxtbolagen röra sig 5-10 % om dagen men man börjar bli van när till och med H&M gör det och så länge det svänger mindre än indexet är jag nöjd.

Portföljutvecklingen landar på -2,53 % (+0,54 %) i december. Totalt för året landade portföljen på plus med 4,65 % (7,36 %). Det är fortfarande en bit ifrån de 12-15 % jag drömmer om årligen men när man överpresterar index med ungefär 12 % får man vara klart nöjd.

Vi försöker också hålla portföljernas volatilitet lägre än börsens totala svängningar och det går ganska bra. Portföljens volatilitet ligger på 10,62 % (10,13 %) så även om det stigit lite är det fortfarande betydligt lägre än OMXSGIs volatilitet på 13,80 % (14,02 %). Högre avkastning till lägre risk är bra.

Det är nästan onödigt att säga det men jag är sjukt nöjd med mina 4,65 %.

Sparande

Om jag hade räknat med pengarna som går till aktiekapital i den egna firman hade sparkvoten blivit riktigt fin men dels har jag just nu behovet och önskan att skapa ett aktiekapital oberoende av portföljen men jag kan också konstatera att vi sparat långt mer än målet varför det känns okej att sänka sparkvoten under en kort period varför det är rimligt att inte räkna aktiekapitalet (i alla fall inte innan starten är genomförd).

Den här månaden sparade vi totalt 18,72 % (44,21 %). På helårsbasis har vi sparat totalt 50,07 % (51,82 %). Målet var 40 % även om 50 % eller mer är vår långsiktiga önskan.

Åter en kategori jag känner mig mycket nöjd med.

Utdelning

December är en av de svagaste utdelningsmånaderna för portföljen och i år var det extra svagt. Jag har kontinuerligt gjort mig av med bolag jag inte tror på eller aktier med en riskprofil jag inte längre kan stå bakom och exempelvis Kappahl såldes vilket gjorde att utdelningarna i december sjönk rejält.

Utdelningarna täckte magra 6,74 % (14,38 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker nätt och jämnt till månadens försäkringskostnader men många bäckar små.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster var redan från början ett mycket utmanande mål och sådan våren kan jag se att det inte kommer gå att nå. Många högutdelare har fått lämna portföljen så vi landade på ett totalresultat svagare än jag hoppats på när det kommer till utdelningar men i gengäld har ju portföljen avkastat riktigt bra och det är ju totalavkastningen som är det viktigaste i längden.

Portföljen täckte totalt 20,48 % (19,85 %) av ett genomsnittligt års kostnader under 2019. Jag är inte missnöjd eftersom det fortfarande innebär att direktavkastningen från portföljen kan täcka 2,5 månader av utgifter.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.

Bild: AvL

Jag mottog 32,03 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 och det är nästan uteslutande för att jag inte längre äger Kappahl och Tobin properties. Trots detta kan jag nu skryta med att jag totalt har tagit emot knappt 10 % mer utdelningar i år än förra året.

AVL-Portföljen

Det köptes 17 aktier i Swedol för 32 kr/st vilket blev 545 kr totalt. Jag insåg förra månaden att den här portföljen har börjat betala courtage vilket gör att jag får fundera lite mer på vad jag gör framöver. Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 17957 kr (insatta medel 17500 kr) vilket innebär att vi fått 457 kr (286 kr) kr eller 2,61 % (1,7 %) i avkastning på 31 månader. Fortfarande på plus totalt och beräknar man avkastningen i relation till när kapitalet sattes in får man fram att vi fått 11,57 % avkastning vilket är resonabelt men inte bra.

Livskvalitet

Jag har varit ledig halva månaden men tyvärr har jag varit sjuk större delen av den perioden så det har inte blivit så himla mycket av det vi hade planerat.

Vi har umgåtts mycket med familj och vänner under högtiderna men en förkylning, oavsett hur harmlös den är, är ett ganska trist sällskap om man vill gå ut och äta finmiddag och en rejäl rethosta kan förstöra de flesta biobesök...

Hälsa

2019 måste bli ett bättre år ur hälsosynpunkt. Det är mycket tydligt att jag inte mår bra av att motionera så lite som jag gjort under 2018.

Planen för början av januari är att ha en familjekickoff och planera upp 2019 på de flesta plan inklusive hälsa. Stay tuned.

Summering

Under 2019 stundar nya jobb, nya projekt och nya möjligheter. Tyvärr är det ganska skönt att få lägga 2018 till handlingarna då det har varit ett ganska jobbigt år. Vi har gott om planer och tillsammans med en växande dotter hoppas vi kunna få ett intressant år men vi hoppas också att det innehåller aningen mer återhämtning än året innan.//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Bra utveckling på portföljen och det ska bli intressant vad du gör åt hälsan/träningen under 2019 (jag har också målsättningen att bättra på inom detta område).

  Gott nytt år!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Din hälsa verkar vara så långt från min att vi spelar i helt olika divisioner. Jag önskar dig lycka till med dina mål.

   Personligen hoppas jag att jag snart blir frisk så att jag vågar börja träna igen och tills dess skall kosten läggas om på allvar.

   Och tack gällande portföljen. Som vanligt är det mest tur men jag tar det jag får...

   God fortsättning

   Radera