torsdag 10 januari 2019

Frihetsmålet närmar sig?

För en tid sedan presenterade jag min långsiktiga sparplan. Det är ganska orimligt att följa upp den särdeles ofta eftersom den är skapad med en linjär avkastning och ett linjärt sparande. Den som följt börsen en liten stund kan snabbt konstatera att det är få saker där som är linjära.

Vad jag kan konstatera är att jag har bestämt att jag vid skiftet 2018/2019 borde ha en portfölj som är 33,50 % på vägen mot 100 % frihet.Jag kan också nämna att höstens sega börs gjorde det svårt och portföljen står nu på 30,78 % så vi klarade det inte helt och fullt. Eller... det är ganska långt ifrån faktiskt eftersom portföljen backat ungefär 10 % det senaste kvartalet.

Nu är jag inte särdeles orolig för det med tanke på att vi sparade ungefär 3 ggr mer än vad som krävs för att nå det långsiktiga målet.

Som du vet finns det tre variabler som samverkar för den som vill nå ett portföljvärde. Sparande, avkastning och tid. Om avkastningen i år blev lägre än jag hoppats på kan detta motverkas av att jag accepterar att det tar längre tid att nå målet eller att vi sparar mer. I år sparade vi mer och med lite tur kommer den genomsnittliga avkastningen fortfarande att nå den önskade nivån.

Är det här viktigt?

Nej egentligen inte. Det är klart att det är bra att hålla lite koll på hur man ligger till jämfört med den långsiktiga planen men om det tar något år eller två längre spelar ju egentligen inte så himla stor roll.

Vad jag däremot tycker är viktigt är att jag numera vet precis vad jag siktar mot och att ha mål är viktigt.Bildkälla: freeimages.com

16 kommentarer:

 1. Tjena,
  Det låter rimligt, att ha ett tydligt mål att sikta mot. Dina extra investeringar som du gjort nu när det backat kommer ge extra fart på portföljen när den stiger igen.
  Lycka till med dina investeringar och resan mot ditt mål.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petrusko

   Jag gjorde samma sak i dippen under 2015-2016 och det beslutet är jag ju mycket nöjd med idag. Tack och lycka till själv

   Radera
 2. Jag är inte säker på att jag instämmer i att det skulle ta längre tid eftersom börsen backar. Det kan tom vara precis tvärtom i ackumulationsfasen, beroende på hur du väljer att agera i börsfallet. Tar du tillvara på de goda möjligheter som uppstår, eller fokuserar du på fel saker och säljer ut allt billigt?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag skrev var att det antingen tar längre tid att nå målet eller att det är en möjlighet till större framtida avkastning och att vi gör allt vi kan för att utnyttja nedgången att köpa mer så jag tror vi är eniga i hur man bör se på en nedgång.

   Radera
 3. Jag gör uppföljning av vår egen frihetsportfölj på lite olika sätt. Dels med diverse mål som presenteras på bloggen och följs upp varje år. Dels har vi en månadsbudget för inköp och en sparplan för allt sparande. Sen har ajg gjort en grov prognos med Stefan Thelenius sparkalkylator som är överförd till excel där jag följer upp portföljens värde (mindre viktigt) och utdelningstillväxten (mera viktigt). I nuläget ligger vi lite efter prognosen, men då är totalavkastningen satt ganska högt. Vi får se efter några år om denna möjligtvis får revideras ner.

  Jag tycker det är en sporre att titta och se att "wow om 8 år får vi 50000 i utdelningar/månad om vi fortsätter såhär."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker den där sparkalkylatorn är världens 8e underverk. Jag försöker hålla avkastningen rimlig men det är svårt att inte drömma sig bort

   Radera
 4. En nytillkommen läsare undrar hur det kommer sig att du använder dig av hundradels procent i dina siffror, och samtidigt anger "eftersom portföljen backat ungefär 10 % det senaste kvartalet" samt anger att det är få saker som är linjära?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vill du ha fler decimaler? Det kan vi lösa.

   Radera
  2. Gärna 25 decimaler eller fler. Tror det kan bli ditt signum och dra många läsare till din blogg. Möjligen kan du även efter ett tag få erbjudanden om att hålla föreläsningar över hela världen och få ersättningar i hundratusentals dollarklass per föreläsning.

   Radera
  3. Det fixar vi så klart men jag behöver ett större underlag än en anonym bloggbesökare. Så fort underlaget växt sig lite större så att jag kan uppskatta värdet av förändringen kommer jag givetvis ta tag i detta

   Tack för din kommentar

   Radera
 5. Såklart är mål viktiga. Viktigare än man tror! Jobbigt att du tagit ett steg tillbaka. Om det är någon tröst så är du knappast ensam om det. Själva har vi just bytt till ett större och dyrare hus så även här har vi tagit ett rejält kliv bakåt.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt bekväm med bakslaget. Det är lite surt att se pengarna glida mellan fingrarna men jag ser det som att jag kan köpa billigare utdelningar och då blir jag glad igen

   Radera
 6. Hej AVL!

  Jag är en ny-gammal bloggare som kommit igen efter en tids frånvro - cirka 1 år. Jag uppdaterar min blogroll nu och hade tänkt lägga till dig. Vill du länka tillbaka så vore det kul.

  Ha det bra och lycka till under 2019

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Det ser ut som om du har bytt adress och att det är därför du inte visas längre. Nu är det fixat... Lycka till med skrivandet.

   Radera
  2. Tack så mycket, lycka till du också

   Radera
  3. Tack så mycket :)
   Du också!

   Radera