tisdag 29 januari 2019

Resultatet i aktietävlingen - Vinnaren klarade +25 %

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Under 2018 arrangerade jag en liten aktietävling bland mina vänner. Jag skrev ett kortare inlägg om det i somras.

Totalt var det 15 personer som var med. Allt var fiktivt och inga vinster delades ut men reglerna var sådana att varje deltagare fick välja upp till fem aktier och/eller att hålla kassa. Utdelning återinvesterades automatiskt och i början av varje kvartal fick man rebalansera eller byta innehav.
Som man kan tänka sig var det ganska stor spridning på portföljerna och ganska stor spridning på resultatet.

Den portfölj som vann var den portfölj som valdes helt baserat på slump. Två gånger valdes de aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen just den dagen. Den portföljen gick nästan 25 %. Den innehöll kursdubblare och bolag som köptes ut från börsen men också riktiga krascher på minus 50-70 %.

Den portfölj som avslutade året sämst var den portfölj som endast valde Autoliv i portföljen. Halvvägs delades Veoneer ut och ett tag såg det ut som om den strategin skulle vara den vinnande men hösten sänkte den portföljen så totalt att året slutade på nära 30 % minus.

Totalt sett blev det ändå en ganska bra avkastning. Genomsnittet var när 4 % plus om man la ihop samtliga 15 portföljer vilket överpresterade börsen med nära 12 %.

I år kör vi igen. Två nytillkomna deltagare och ett frånfälle gör att vi har 16 portföljer och ingen är den andra lik. Vi har exempelvis portföljen som vann med i sin helhet. Dvs den som valdes för att bolagen gick bäst den specifika dagen för valet men valet gjordes förra året vid den här tiden...

Det skall bli spännande att se hur det går. Som kuriosa kan nämnas att undertecknad kom näst sist i tävlingen med nästan 14 % minus. Det är skönt att jag inte investerar på det viset i min riktiga portfölj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar