tisdag 15 januari 2019

Årets avtalsgenomgång 2019 - Sparar 3550 kr

Varje år går jag genom några av de enklare avtalen jag har i hushållet. Bank & lån, el, bil- & hemförsäkring, telefonabonnemang och eventuella bredbands- & nöjesabonnemang.

Förra året sparade vi 5880 kr

Då var det elavtal och försäkringar som förhandlades. I år konstaterar jag att vi inte har några utgifter för bredband eller nöjesabonnemang. En snabb sökning säger att vi bara kan få billigare telefonräkning genom att rekrytera andra till någon av de billigare leverantörerna och vi är inte där riktigt ännu. Bank och lån utvärderar jag löpande och just nu har vi tveklöst de billigaste produkterna vi har tillgång till.Kvar är således el och försäkringar även denna gång. I år var det riktigt lätt eftersom leverantörerna ringde självmant.

Först ut var bilförsäkringen där vi fick ett erbjudande från vårt nuvarande försäkringsbolag och kunde snabbt konstatera att de ville höja avgiften med drygt 4400 kr (från 3490 kr till 7920 kr). Det är ju ganska naturligt eftersom vår bil nu är över tre år gammal och behöver eventuellt en helförsäkring snarare än den halvförsäkringen vi haft hittills.

En snabb sökning gjorde att vi bytte bolag vilket resulterade i en helförsäkring för 4500 kr/år vilket jag tolkar som en besparing med 3400 kr/år (jag vet att jag betalar 1000 kr mer nu än förra året men jag hade betalat 3400 kr mer om jag gjort som de flesta gör och bara betalat).

Tyvärr innebar detta att hemförsäkringen blir 450 kr dyrare eftersom vi nu har de olika försäkringarna hos olika aktörer men jag har fortfarande den billigaste hemförsäkringen för våra förutsättningar och önskemål.

Elavtal

Enklast av allt var elavtalet eftersom Vattenfall ville ha tillbaka oss som kunder. Vi lämnade dem för ett år sedan när de la på årsavgiften och sitt påslag igen efter ett år av specialerbjudande. Nu ringde de igen och bad om att få ge oss ett avtal utan årsavgift och utan påslag. Eftersom vårt nuvarande avtal är ett årserbjudande är det ändå dags att byta och besparingen är totalt ca 600 kr.

Summering

Totalt tog detta mig mindre än 10 minuter och familjens besparing är drygt 3500 kr.

Inte lika dramatiskt som förra året men det är fortfarande nära 300 kr/månad i ett hushåll där den här typen av kostnader är under mycket strikt kontroll. Tänk vad man kan göra i ett "normalt" hem.

Som en extra bonus kan jag nämna att om man sparar 300 kr/mån mellan 18-års ålder tills man går i pension vid 65-års ålder och investerar dessa med Stockholmsbörsens genomsnittliga 12 % per år kommer man ha drygt 5 miljoner kronor i portföljen när man slutar jobba.

Bra va?


6 kommentarer:

 1. Grattis det är bra pengar att spara. Vi är lite dåliga på att förhandla utan kollar mest på elskling, prisjakt etc och tar det billigaste.

  Minns en gång när jag försökte förhandla mig till en html-kabel när jag köpte en tv för 16000 kr. Fick betala 129 kr för den där kabeln. Det spelade ingen roll om jag hotade med att avbryta köpet och handla apparaten nån annanstans. Nepp, kabeln skulle betalas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack

   Det där exemplet är ganska tragiskt. Kablar är en högmarginalprodukt med upp mot 70-80 % marginal på

   Radera
 2. Snyggt jobbat, det är alltid en högtidsstund med avtalsförhandlingarna varje år. Kul med besparingarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack

   Berätta det för min hustru att hon skall se det som en högtidsstund :-)

   Radera
 3. Bra jobbat! Bättre att bygga sin egen förmögenhet än att bygga andras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vilket bra talesätt. Jag håller helt med.

   Radera