lördag 3 mars 2018

Veckans recept: Vegetarisk lasagne

I de absolut flesta fall tycker jag att det saknas någonting i den vegetariska maten. Det saknas kött.

Ofta funkar det eftersom vi inte äter vegetariskt på heltid så någon eller några dagar i veckan gör ju inget och ibland kan man lura smaklökarna lite genom att ge en ostbit lite stekyta men i de flesta fall skulle den vegetariska rätten må bra av lite extra kött men jag har hittat en rätt där jag faktiskt inte kan säga att jag tyckte att det var så.

För snart ett år sedan byggde jag ihop ett eget recept på vegetarisk tacofärs som jag tyckte var väldigt nära originalet. Så nära att jag inte tyckte att det spelade någon roll annat än att det är enklare med köttfärs.På samma tema har jag nu skakat fram ett recept på vegetarisk lasagne som gör att jag inte kan tycka att jag saknar köttet. Eventuellt handlar det om att just färs i finfördelad form är enklare att byta ut än kött i bitar av olika slag för då är det inte bara smaken som jobbar mot en utan massor av olika sensoriska delar som konsistens, utseende osv.

Vegetarisk lasagne

I grunden var det här himla enkelt. Jag tenderar att göra en vanlig köttfärssås när jag gör lasagne och det verkar ju vara standard om man tittar i exempelvis det här receptet från Arla. Jag brukar alltid dryga ut med ett par-tre morötter som jag steker med löken. Jag brukar dessutom inte vara särdeles försiktig med kryddningen utan det blir en del timjan, chili och kanske någonting annat beroende på dag.

Det enda jag behövde göra för att göra den vegetarisk var att byta ut köttfärsen mot 1 dl röda linser och 1 dl gröna linser. Jag blandar sort för jag upplever att de röda ger en unik krämighet och och bidrar till smakupplevelsen och de gröne ger konsistens. Man kan behöva späda med vatten under kokningen eftersom linserna suger åt sig på ett sätt som inte köttfärsen gör.

Klart

Ekonomi

Om vi antar att det enda jag gör är att byta ut köttfärs mot linser och bortser från att jag också hivar i ca 300 g morot blir ekonomin ungefär den följande. 400 g köttfärs kostar ungefär 20 kr eftersom jag sällan köper den om den inte är rejält prissänkt. 39-49 kr/kg brukar det bli men jag är inte så petig med om det är nöt eller fläsk eller både och.

Linserna kostar ungefär 22 kr/kg. Jag köper det så sällan att jag inte brukar använda mig av extrema rabatter eller försöka hitta superstora förpackningar. Eventuellt går det alltså att hitta billigare. Kokar man 2 dl linser får man ungefär 500 g färdig produkt men då är köttfärs mer näringstätt så det går väl på ett ut kan jag tänka mig. 2 dl linser går på ungefär 4 kr.

Man sparar alltså 16 kr eller 4 kr per portion lasagne man gör. Det är inte fy skam. Man sparar dessutom en hel del på miljön vilket kan ses som en extra bonus.

Och givet att du inte är helt värdelös på att laga mat eller sitter med smaklökar i klass med Carl Jan Granqvist så utmanar jag dig att känna någon betydande skillnad på den här typen av lasagne och en med köttfärs i.

Lycka till


Bildkälla: arla.se

2 kommentarer:

 1. Aldrig testat med både röda och gröna linser, brukar själv köra bara röda linser. Ska pröva nästa gång - tack för tipset!

  Det jag gillar med vegetarisk lasagne är att den kan varieras i oändlighet. Prövat säkert ett femtiotal olika varianter. Ogillar spenat och svampbaserade, gillar lins och majsbaserade. Det mest udda men kanske också mest goda var när någon hade gömt rabarber i lasagnen och använt vitt vin till för lite extra smak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rabarber måste vara en ganska ovanlig och udda ingrediens :-) Skall se om det blir ett test till sommaren.

   Radera