lördag 17 mars 2018

Bokrecension: Vägen till din första miljon

Då har jag äntligen fått tummen ur och läst "Vägen till din första miljon" av Tobias Schildfat. Det här är en lättläst men välskriven aktierelaterad bok som inte nördar ned för mycket i specifika aktier eller sparstrategier utan ger ett mer övergripande och lättgreppbart perspektiv på sparande och investeringar.I min värld är det här grunden till de flesta plattityder som så ofta används i sparbloggarnas förtrollade värld. Det är en bok full av snöbollar och ränta-på-ränta men om man kan bortse från allt det här så tycker jag allt att det är en god grundbok. Det borde inte ta mer än någon timme eller två att läsa den och om man inte lånar den på biblioteket kostar den bara 48 kr att köpa. 

Man kommer inte bli en expert på aktieinvesteringar  efter de här 183 sidorna men det är ett ganska trevligt sätt att få ta del av grunderna om man inte har dem ännu. Jag har under vintern läst en hel del väldigt grundläggande böcker om sparande för att kunna se vad folk rekommenderar till nybörjare och det här är, i mitt tycke, en av de mer välskrivna.

Eftersom boken utkom 2011 är det också en av de tidigare i den här vågen av sparlitteratur och det märks. Den kom innan det blev så vansinnigt populärt att försöka bli rik på börsen att författaren var tvungen att stava rätt och bygga korrekta meningar för att kunna sälja sitt budskap. Folk är inte riktigt lika kräsna idag. Mycket utav sparlitteraturen som kommer idag skulle tveklöst må bra av en extra korrekturrunda och många av böckerna känns bedrövligt innehållslösa och det senare lider även denna bok av. 

För den som aldrig sparat, aldrig träffat på börsen och precis börjat få upp ögonen för ekonomi är detta helt klart en bra början men om det här inte är det första inlägget du läser på den här bloggen kan det mycket väl hända att du är för kvalificerad för att få ut någonting nytt av boken.


Bildkälla: bokus.com

10 kommentarer:

 1. Tack, då behöver jag inte köpa den alltså, bra att veta.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 2. Det var faktiskt denna bok som bände upp mina ögon för börsen från att tidigare inte veta någonting om det. Jag läste den 2012 och det var en bra inkörsport enligt mig.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kan mycket väl tänka mig att det varit en viktig start för många. När man kommit en bit är den en gnutta trivial men för att väcka intresset är den nog toppen

   Radera
 3. Samma här (som Frilansportföljen). Den förändrade mitt liv, jag visste knappt vad avkastning var 2011. Framför allt presenterade han en retorik som var attraktiv för en nybörjare nämligen tanken på en pengamaskin, att har du en miljon kommer den miljonen ge dig pengar att konsumera för varje år, utan att du för den skull behövde ta av grundkapitalet. Jag hade aldrig sett börssparande på det sättet innan och detta fick igång mig (nu har jag ju lyckligtvis utvecklat min syn - jag skulle ju inte i uppbyggnadsfasen ta av avkastningen för att konsumera, men det var just denna sockerbit som jag gick igång på 2011). Idag hade jag nog skummat den här boken rätt snabbt, men den fyllde verkligen sitt syfte då. Undrar vad han gör idag, man hör inte så mycket om honom mer än att föreläser sparsamt här och där, främst i södra Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog många i vårt avlånga land som hade mått bra av att läsa den men tyvärr tror jag inte att många av dem läser den här bloggen.

   Har han följt sina egna råd kanske hända pengamaskin räcker och så fyller han ut med det egna företagandet, boken och föreläsningar 😀

   Radera
 4. Har inte haft tid att läsa böcker på flera år, det som fick oss att börja investera stället för spendera var främst bloggarna "rikatillsammans" och sedermera"chansar mest" och på den vägen blev det. Det bästa vi någonsin gjort.

  Tack för en bra recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har sin egen väg mot lycka att följa. 😀 lycka till

   Radera
 5. Hade eventuellt tänkt att läsa den, men tror jag avstår nu tillsvidare, tack! Det finns gott om andra böcker på tur!
  La upp en länk till recensionen på forumet också (svenskafire.se)

  Hälsningar,
  msFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej msFIRE

   Tack för din kommentar. Jag gissar att du kommer hitta andra böcker som ger dig mer men behåll den här på läslistan för den händelse att du skulle få för mycket tid över.

   Radera