torsdag 20 juni 2019

Respektera andras ekonomiska förutsättningar

Ibland slås jag av hur långt jag kommit. Jag har sparat ihop en hygglig slant och har en betydligt högre lön idag än jag hade för 20 år sedan men det är inte det som är den stora skillnaden.

Idag tycker jag inte att sparande är svårt. Ekonomi är förhållandevis lätt och att själv skapa förutsättningar för ekonomisk trygghet är någonting som kommer relativt naturligt. Detta är saker som kommit med kunskap och erfarenhet.

Bild: utb.partille.se

Det är också detta som utgör utmaningen för dagens inlägg.

Ibland, när jag reflekterar över att jag gjort en klassresa från ganska magra uppväxtförhållanden till att idag ha en god och ordnad ekonomi där jag inte längre behöver oroa mig för om pengarna skall räcka till mat och hyra; konstaterar jag att alla inte ser samma saker som jag.

Det som är självklart för mig innebär oövervinnerliga hinder för många andra och det har sällan med de rent fysiska ekonomiska situationerna att göra utan har ofta mer att göra med mental inställning eller kunskaper och erfarenheter.

Det är i dessa stunder av självinsikt jag försöker minnas mitt ursprung, hur det var att som 20-åring inte ha råd, att vara osäker på vad som skulle hända om jag blev sjuk eller om jag fick sparken och då brukar det ändå gå att sätta sig in i problemet och någon annans ekonomiska verklighet.

Men hur gör folk som inte har någon egen erfarenhet?

Det känns som om väldigt många av de som yttrar sig och har åsikter eller bestämmande inflytande aldrig skulle kunna sätta sig in i hur det är att ha begränsade ekonomiska förutsättningar. Politiker, arbetsförmedlare, socialtjänstemän, banktjänstemän, försäkringsskadehandläggare eller varför inte alla dessa medelålders bloggande män med inkomster en bra bit över medianen?

Eftersom jag rör mig i en ganska liten ankdamm av influensers läser jag huvudsakligen om folk som vill slå sig fria från ekorrhjulet genom sparande och investerande. Många av oss tjänar hyggligt med pengar, har inga sjukdomar, inga sociala hinder och de flesta verkar dessutom ha utbildningar eller andra förutsättningar som gör att de är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Att då med självförtroende deklarera att det är enkelt att spara sig till rikedom är inget svårt men det är mer imponerande när en ensamstående trebarnsmor utan högre utbildning deklarerar samma sak.

Jag har dock aldrig läst en blogg på detta ämne skriven av en lågutbildad trebarnsmor men jag hade tyckt det var väldigt kul och inspirerande.

Summering

Jag vet egentligen inte vad jag vill ha sagt med det här svamlet annat än att det ibland kan vara nyttigt att backa ett steg, ta ett djupt andetag och försöka sätta sig in i de förutsättningar som skapat personen man har en annorlunda åsikt som.

När du tycker att någonting är självklart kan du fundera på vad som gör att det är självklart och kontemplera huruvida detta är en grundförutsättning för alla andra människor eller om denna egenskap, erfarenhet, kunskap eller vad det nu kan vara, är speciellt eller unikt för dig. Någonting du varit tvungen att tillskansa dig.

När du gjort den övningen kanske det är lättare att förstå att andra kan ha andra förutsättningar än du själv och med det kanske det är lättare att komma närmare andra i gemenskap.


11 kommentarer:

 1. Hej!
  Välkommen att besöka min blogg! Jag har följt din blogg och flera andra inom ekonomi- och FIREsfären sedan 2015 och även om man har andra förutsättningar så kan man alltid inspireras och ta till sig det som passar en själv.

  Mvh
  Investeringsundersköterskan

  SvaraRadera
  Svar
  1. tänkte tipsa om dig ... :D kul att du finns

   Radera
  2. Hej

   Kul med nya bloggar. Jag kollar och lägger säkert till dig i läslistan.

   Lycka till

   Radera
  3. Intressant blogg! Tillagd på läslistan.

   Radera
 2. Håller helt med dig! Tror dock att det är en styrka att ha haft jobb med lägre inkomst eftersom det ger en ödmjukhet som är viktig för att kunna spara och hålla nere utgifterna. Har själv arbetat med att bl.a. dela ut post/reklam, städa toaletter, telefonförsäljare. Idag har jag en inkomst över medianen men de erfarenheter jag fick av att spara som fattig student med låg inkomst la grundbulten till att jag kunde bygga en aktieportfölj eftersom jag redan hade gnetat ihop till en kontantinsats och halverat studieskulden när jag fick långt bättre betalda jobb. Att ha haft den erfarenheten gör att man kan spara mycket mer än den som är van att leva bekvämare. Man värdesätter lyxen i det lilla i vardagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fint att du värdesätter dina erfarenheter. Det är trots allt det som gör dig unik

   Radera
 3. Hej!
  Mycket bra inlägg.

  Det ser olika ut för alla.
  Jag kommer från en uppväxt med en ensamstående mamma (sjukpensionär på halvtid).
  Det gäller att ha förståelse för att det inte alltid är så lätt med ekonomi.
  Men tror ändå att, som du skriver, det handlar om erfarenhet och kunskap.

  Jag tror att alla kan spara en slant. Det handlar om kunskap och motivation.
  Sluta snusa och spara dessa pengar. Handla smart, spara några kronor.

  Det krävs lite men det går. Motivation och kunskap.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan men alla har också olika förutsättningar vilket ibland är väldigt nyttigt att påminnas om.

   Radera
 4. Vad som slår mig - som tillhör samhällets lägsta rang - är att oron för ek kollaps verkar vara förenligt FIRE-people emellan. Att sparandet har sin grund i att inte klara sig utan X i buffert och aktier. Den ek befrielsen som jag ser det, är att just inte vara orolig. Oavsett.

  SvaraRadera