lördag 5 maj 2018

Veckans recept: Torskrygg med grönsaker

Det är inte varje dag jag fotar min mat och när jag gör det blir det sällan bra och det är varför ni allt som oftast får acceptera att bilderna på bloggen tillhör någon annan. Idag har jag gjort ett undantag.

Precis innan jag började den nya regimen med vegankost sålde fiskbilen där jag bor färsk torskfilé för 69 kr/kg. Den var aningen dåligt filead och aningen sladdrig i köttet (så att man hade kunnat spekulera i huruvida den var färsk eller inte) men det var oavsett vilket billigare än frysta diton varför det landade ett gäng filéer hos familjen AvL.

Folk som jag skall inte fota sin mat

Torskrygg med grönsaker och remouladsås

Enklare än så här kan det inte bli. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Tag fram 2-3 dl ärtor ur frysen. Koka några minuter tills dess att ärtorna är mjuka men inte skrynkliga. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör och kanske lite salt.

Skär en broccoli (250g) i bitar. Välj ett lämpligt stycke fisk (120-150 g/p) värm en stekpanna, släng i en klick smör och stek stammen av broccolin och fiskfilén några minuter (hur lång tid beror på hur tjock fiskbiten är. 30 sekunder innan fisken är färdig slänger du i broccolibuketterna. De senare kommer ha kvar mycket av sin stuns utan att vara knapriga eller för den delen sladdriga.

Såsen har du gjort i förväg genom att följa det här receptet. Vill man ha en lättare sås kan man använda hälften lätt crème fraiche och hälften majonnäs och späda med lite vatten.

Det enda som är kvar nu är att äta och njuta.

150 g fisk = 10,35 kr
Broccoli = 2,5 kr (man köper den när den är billig så klart och en bukett blir två portioner)
Ärtor 100 g/p = 1,55 kr
Sås och övrigt = 2 kr

Pris per portion = 16,40 kr

Helt okej pris för en lunch med färsk fisk.

Bildkälla: att välja lycka

1 kommentar:

  1. Älskar torskrygg! Det där ska testas. Jag tycker ditt matfoto är helt ok.

    SvaraRadera