lördag 1 maj 2021

Månadsavstämning april

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag tänker att det är helt rimligt att släppa en redogörelse över min senaste månads kapitalframgångar i kombination med en rapport över det välmående och den lycka vi nu upplever på självaste arbetarnas högtidsdag. Även om jag är tjänsteman nu spenderade jag de första decennierna av mitt yrkesliv som arbetare och det visar bara att man kan om man vill.

April har gått så fort. Våren är äntligen här och med den har solen kommit. Utöver det har vi haft vår största release så arbetstempot har i princip halverats så jag har hunnit med att engagera mig i min personals arbetsmiljö och min egen. Det har varit en tung vår så nu förtjänar vi allihopa en lite lugnare vår innan nästa leverans skall in i början av juni.

Arbetet på kolonilotten har också börjat med lite städande från förra året, rensande och gödsling. Men det viktigaste med kolonilotten i år kommer vara den sociala ytan där vi grillar och umgås så jag tar det ganska piano med lotten i år.

Sist men inte minst körde jag en detox på socker vilket jag gjorde med en månad ketogen kost och så här i efterhand mår jag riktigt bra... Och så är jag ju 10 kg lättare vilket också är ett plus.


Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Jag har mest byggt kassa och mottagit utdelningar den här månaden. Nog för att det fortfarande finns en del aktier som går att köpa så jag har småduttat lite men inga stora summor. Det är lite så att jag sitter och samlar mig inför en storm som kanske aldrig kommer.

Portföljutveckling

Det egenhopsnickrade AVL-indexet avslutade månaden på +4,53 % (+4,44 %). YTD ger detta ett resultat för indexet på +12,89 % (+8,02 %). 

Portföljen avslutade månaden på +4,63 % (+5,19 %) vilket ger att året ligger på +14,13 % (+8,31 %).

Vi ligger fortfarande riktigt bra till och det är kul att se utdelningarna regna in på kontot.

Sparande

Det nya normala är en stillsam månad utan stora utgifter och skapligt höga inkomster. Detta kommer justeras inom kort men tills dess njuter jag av att sparande är ganska enkelt.

Den här månaden sparade jag 73,42 % (73,61 %) och tar man bort utdelningarna blir det 69 % i sparkvot. Vi ser på horisonten att sparkvoten kan gå ned en del de kommande månaderna men det enda som kommer hända då är att vi går tillbaka till där vi var för lite drygt ett år sedan och det är verkligen inte en dålig plats att vara på.

På helårsbasis ligger sparkvoten på 75,39 % (75,98 %). Det är löjligt högt men jag tackar och tar emot för det innebär att vi får en rejäl skjuts mot målet och ju tidigare den boosten kommer desto större effekt kommer den kunna ha på riktigt lång sikt.

Utdelning

April brukar vara en av de bästa månaderna avseende utdelningar men det har jämnat ut sig en hel del över året sedan allt fler bolag valt att dela upp utdelningarna på flera gånger. Trots det blev det den i särklass bästa utdelningsmånaden för portföljen någonsin. 

Förra året blev juli en mycket fin månad med massor av extrautdelningar och inlösta obligationer m.m. men den här månaden slår till och med det med några hundralappar.

Utdelningarna täckte hela 66,83 % (20 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är riktigt härligt att se att jag skulle kunna låta portföljen täcka det mesta av mina absolut mest nödvändiga levnadsomkostnader med månadens utdelningar.

Portföljen har täckt totalt 9,43 % (3,83 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 30 % och det kan funka om bankerna får lov att leverera i höst men det hade så klart varit enklare om alla bolag vågade dela ut men man kan inte önska för mycket mitt i en pandemi. 

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.Bild: AvL

Jag mottog monstruösa 234,14 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2020. 

Livskvalitet

Sol ger möjlighet till utomhusumgänge på distans vilket gör att man kan trotsa pandemin när alla är friska. Jag har törstat efter umgänge det senaste halvåret och har bittert gått förbi fik och restauranger där folk högaktningsfullt skitit i folkhälsomyndighetens råd och försatt sig och andra i livsfara. Men men... 

"För att få det 95 % av befolkningen aldrig får måste man göra det bara 5 % av befolkningen gör." 

Det är ett citat som fungerar även här.

Nu njuter jag i fulla drag av livet och alla de förändringar vi har implementerat de senaste månaderna.

Hälsa

Jag kan fortfarande inte gå ned i split men tack vare en kostomläggning och en satsning på att öka vardagsmotionen (jag vågar fortfarande inte gå till gymmet för jag liter inte på att folk inte går om de har covid) kan jag numera se mina tår igen.

Jag mår ganska bra och börjar få ett skapligt avstånd mellan mig och 100-kilos gränsen. Det är faktiskt så illa ställt att jag åter kan få lov att kalla mig normalviktig enligt BMI (något kilo upp eller ned beroende på dagsform) efter att i 3-4 år legat på 10-20 kg övervikt.

Summering

Just nu finns det mycket som gör livet positivt och det gäller att ta vara på de små stunderna av lycka för det är alla dessa små stunder som är grunden till ett lyckligt liv.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan omräknat för innevarande års kostnadsnivå.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat med viktminskningen! Jag hoppas du klarar av att hålla dig på din nya nivå (jag är en av dem som väldigt lätt går upp de kilo jag lyckats minska genom disciplinerat leverne).

  Kul även att det verkar flyta på på alla plan!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag har också vansinnigt lätt att gå upp igen så det gäller att kämpa. Kroppen behöver tydligen mellan 6 mån - flera år innan den fattar att den nya normalvikten är lägre och slutar kämpa emot. :-)

   Radera