torsdag 20 maj 2021

Hållbara investeringar hos Fundler - Reklam

(Det här inlägget innehåller reklam men tankar och åsikter är författarens egna)

Att hållbara investeringar är en trend får man vara blind och döv för att ha missat men det är en trend som bygger på ett verkligt behov snarare än en modetrend vilken kan bytas ut så fort investerarnas intresse förändras.

Nog för att investerarnas intresse fluktuerar även avseende hållbara investeringar men det borde vara på marginalen för skall vi klara av att bygga en dräglig framtid måste vi göra en omställning i hur vi konsumerar och hur vi behandlar varandra och den förändringen är här för att stanna.

Fundler Hållbar Framtid

För någon månad sedan introducerade fondroboten Fundler en ny fondportfölj vid namn Fundler Hållbar Framtid där innehållet är fonder vars strategi är att hitta de bästa bolagen avseende hållbarhet såväl miljömässig som social och kulturell.


Personligen är jag övertygad om att den typen av strategier kan vara en av de strategier som överträffar en bredare investeringsstrategi i alla fall i några år framåt. I och med att både USA och EU förväntas investera oerhörda summor mot en hållbar omställning tillsammans som vi ser att flera stora asiatiska ekonomier, inte minst China, också annonserat massiva insatser för att klara globala miljömål.

Allt detta betyder att företagen som redan nu arbetar för att bidra till en hållbarare värld eller som redan idag ligger långt fram i sitt eget hållbarhetsarbete borde ha ett försprång mot andra och i förlängningen borde det ge möjligheter till högre tillväxt och högre lönsamhet i framtiden.

Tittar man på innehållet i portföljen är det 100 % aktier över hela världen även om det finns en övervikt mot nordiska bolag jämfört med ett globalt index. 

I och med att aktievikten är så hög måste man förvänta sig en svängig resa så det här är en portfölj för den som har några år på sig att låta pengarna växa. I gengäld borde den personen belönas storligen. 

De senaste tre åren har portföljens avkastning varit 49,9 % vilket kan jämföras med ett globalt index som under samma tidsperspektiv avkastat 38,3 %. Det är över 10 % överavkastning på bara tre år.


//Det här inlägget är ett samarbete med Fundler, en oberoende rådgivare som erbjuder en avancerad fondrobot med vilken du enkelt kan ta ditt sparande till en ny nivå//


Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

4 kommentarer:

 1. Det hade varit kul att läsa lite om vad du själv tycker om denna "Fundler Hållbar Framtid". Det låter mest som om "investera hållbart så blir du rik", utan någon större eftertanke.

  Vad innebär t.ex. "social och kulturell hållbarhet". Finns det vissa kulturer som är mer eller mindre hållbara än andra? Asiater skräpar ju ner mer än vad svenskar gör om man ser till hur det ser ut på gator och torg där bort, men å andra sidan har dessa kulturer en betydande del fattiga som inte konsumerar som vi gör här i västerlandet. Hur påverkar allt detta hållbarhet? Vad betyder egentligen hållbart? För mig är det i princip återbruk och återvinning, att vi inte tar mer än vad som kan återskapas. Att så få produkter/material bränns upp. Att vi inte förorenar vattnet till den grad att det inte går att dricka. Listan kan göras lång.

  Vill Fundler kränga fonder7produkter tycker jag att man behöver göra ett lite bättre jobb med att vara tydliga med vad man egentligen menar. Uppenbarligen ser man att det finns mer värde att krama ur de bolag som sysslar med förnyelsebar energi till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Det låter nästan som om du anstränger sig för att missförstå och för att vara missnöjd. Kan det ha att göra med att detta inlägg råkar vara märkt reklam?

   Social och kulturell hållbarhet är en egensnickrad översättning. Kulturell kanske istället borde översättas företagsstyrning än företagskultur och refererar till G:et i ESG.

   Jag vet inte om jag tycker att det åligger en fondplattform att förklara begreppet hållbarhet mer än att man utgår från den ganska allmänna definitionen av ESG. Fonderna i portföljen innehåller bolag som på ett eller annat vis kan anses ha hög hållbarhetsrating.

   Med det sagt finns det en hel del mer info om portföljen att få på Fundlers hemsida och om du kontaktar deras kundtjänst är jag övertygad om att du kan få en lång föreläsning om deras definition av hållbarhet.

   Radera
 2. Nja, jag får instämma i ovan inlägg faktiskt. Att vara hållbar (vad det nu är i praktiken) är att vara aktiv ägare och engagera sig. Dvs i praktiken tvärtemot merparten av de helt passiva fondbolag som glatt nyttjar detta som enbart falsk marknadsföring. Se upp med dessa gycklare.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall har du och jag mycket olika uppfattning av vad hållbarhet innebär.

   För min del är det ett hållbart alternativ att välja en passiv fond för innehaven är hållbara bolag. Om bolagen själva är lösningsbolag eller duktiga på hållbarhet räcker det i min värld för att fonden skall räknas som hållbar. Sen finns det så klart grader i skalan där ett aktivt påverkansarbete kommer högre upp.

   Men jag tänker också att ni behöver skilja på fonderna och plattformarna. Håller ni andra förmedlare som ex Avanza ansvariga för konceptet hållbarhet?

   Radera