tisdag 18 maj 2021

Aktier har ett inbyggt inflationsskydd

Jag pratade med en kollega nyligen om aktier, börsen och privatekonomi och vi kom in på olika strategier för att motverka inflation eftersom det har spekulerats en hel del om inflationsökningar den här våren i kölvattnet av centralbankernas massiva stimulanser.

Han hade valt att komplettera sin portfölj med en portion kryptovaluta med rationalen att det var en tillgång som inte var kopplad till en inflationspåverkad fiatvaluta.

Min egen ekonomiska utbildning hävdar att han kan ha rätt och att man också kan använda ett realränteinstrument, fastigheter, skog eller råvaror som exv guld som inflationsskydd.


Men min personliga favorit är aktier.

På kort sikt är nog realräntekonton eller obligationer det rimligaste för att skydda sig men på lång sikt är det min absoluta övertygelse att aktier har en inneboende skyddsmekanism mot inflation.

Företagen kommer motverka inflationen antingen genom effektivitetsökningar eller genom prishöjningar och på lång sikt kommer denna mekanik motverka inflationen. Detta kan även fungera på kort sikt men då får man nog vara petigare med vilka bolag man väljer. 

Bolag som är nära konsumenten och dessutom verkar i branscher där konsumenten är priskänslig eller där det finns en mycket hög konkurrens kommer ha svårare att föra vidare prisökningar på insatsvaror till slutkund och därför är den typen av bolag mer inflationskänsliga på kort sikt.

Företag som har en prissättningsmodell med indexeringsjusteringar eller där man arbetar mot företag, gärna i branscher där det är naturligt att justera priser i takt med prisjusteringar kommer klara kortsiktiga inflationsrörelser bättre.

På lång sikt, vilket är den sikt jag investerar på är jag dock övertygad om att bolagen kommer kunna parera inflationen och klarar de inte det kommer de gå under och bytas ut mot de som klarar trycket och sparar man bara i breda indexfonder eller, som jag, i en ultradiversifierad portfölj, kommer man pricka både vinnare och förlorare men i genomsnitt borde det bli bra.

Använder du någon form av inflationsskydd?

5 kommentarer:

 1. Lennart Aktiestinen brjade spara i aktier 1942 som skydd mot inflationen. Så JA det funkar ypperligt. Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju inte den ende som bevisat detta :-)

   Radera
 2. Jag skulle snarare säga att aktier är ett gott inflationsskydd förutsatt att inflationen är någorlunda kontrollerad, dvs inte över ca 4 procent. Ett sätt är ju även att inte amortera av allt av sina lån, utan låta inflationen äta upp dem.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det nu jag inte skall avslöja för mycket och säga att jag skrivit en uppföljning avseende just bolån :-)

   Radera
 3. Cibus, den eviga pengamaskinen, i Pareto idag!

  SvaraRadera