lördag 22 maj 2021

Plättar med mandelmjöl

I vintras började jag en diet som är en striktare version av LCHF. Jag äter ketogen kost vilket kort handlar om att äta väldigt lite kolhydrater och öka på med bra fetter. Det blir en hel del sallad med egengjorda dressingar och fisk, kött och kyckling i olika feta grytor.

Det är nu egentligen inte alls viktigt för det primära handlar om att äta färre kalorier än jag gör av med och i mitt fall ville jag testa keto för att försöka bryta mina fula ovanor avseende överätning och att alltid peta i sig någonting sött.

Ett par månader senare kan jag konstatera att det funkar ganska bra och en av anledningarna är att jag inte fuskar. Jag bakar inte kolhydratsnåla kladdkakor, jag gör inga kolhydratsnåla godisar och jag bakar inte kolhydratsnålt bröd. Jag bara utesluter det jag inte skall äta.

Men för några dagar sedan var jag ute och promenerade när det började regna på mig och när jag väl kom hem var jag så kall och bitter att jag behövde trösta mig med någonting och då hittade jag på att jag och dottern skulle ha plättar.

Mandelplättar

Mandelmjöl är inte gratis men det är ganska gott. Inget i den här dieten är särdeles billigt men det går att göra gott.

Bild: Herr AvL

Recept

2 ägg
2,5 dl mandelmjöl
1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser till en slät smet och låt den stå ca 10 minuter så att det sväller lite. Därefter kan man med fördel steka ca 10 tjocka plättar (ungefär som amerikanska pannkakor).

Jag serverade dem med en handfull tinade blåbär och ett par matskedar av Arlas nya vaniljkvarg (den är laktosfri och smakar nästan som glass).

Om man går på diet men brister i sin självkontroll någon gång ibland kan det vara bra att ha alternativ som är mindre dåliga och de här plättarna fungerar alldeles utmärkt i en LCHF/Keto diet. Ett par-tre av de här plättarna med en sked blåbär och ett par skedar kvarg innehåller inte mer än 3-4 g kolhydrater och rent näringsmässigt kan det fungera utmärkt som mellanmål.

De är dessutom riktigt goda och för den som inte går på diet kan jag tänka mig att en hel hög med de här plättarna tillsammans med en rejäl hög blandade frukter och bör, lite honung och en ordentlig klick grekisk yoghurt eller vispad grädde kan vara en ren dröm.

Testa skall du se.

4 kommentarer:

 1. mums ! Har också påbörjat en ny omgång LCHF fast denna gång mycket striktare. Keto varianten. Inget sug efter något sött och håller mig alldeles utmärkt på tre mål mat om dagen vilket jag aldrig gör efter potatis, pasta eller något annat med massa kolhydrater. Lustigt hur kroppen hanterar olika slags livsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att jag inte är ensam.

   Jag har fortfarande visst sug framåt kvällen men för min del är det en vana som rökning eller vad som helst och det måste brytas. Men mättnadskänslan och tillfredsställelsen av kosten är väldigt mycket högre vilket är ganska fantastiskt och kroppen mår förvånansvärt bra vilket är motsägelsefullt för en som är utbildad på mat och gift med en läkare :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Tack för den fantastiskt insiktsfulla kommentaren.

   Radera