onsdag 5 maj 2021

Källskatten vid inlösen av Northview Apartment REIT

Annons: Innehåller reklamlänkar till Avanza

För en tid sedan skrev jag om att Nortview Apartment REIT löstes in i höstas och blev en annan fond vid namn Northview canadian high yield residential fund.

En upplyst läsare vid namn Peter påpekade då att transaktionen belastats med källskatt (på min nota stod det stämpelskatt) och det fick mig att fundera lite. Peter skrev nämligen att han varit i kontakt med Avanza som låtit meddela att de gjort rätt i att dra skatt på hela försäljningssumman och att han själv fick försöka söka tillbaka skatten trots att han hade aktierna i en kapitalförsäkring.

Jag satte nästan kaffet i vrångstrupen när jag läste det för vi kan omöjligt söka tillbaka skatten eftersom vi inte ägde aktierna och det är lite för mycket pengar för att det skal vara kul att bara låta det bero.


Avanza har alltid varit snabba på att svara om man skickar en fråga så jag drog iväg ett mail och glömde frågan.

Det var den andre februari.

Den trettionde mars skickade jag ett nytt meddelande med exakt samma frågor i förhoppning om att mitt första mail bara hade glömts av.

Svar

Den trettonde april fick jag svar. På det första mailet.

I mitt mail hade jag ställt två frågor

1: Är den dragna summan verkligen korrekt dvs att det skall dras på hela beloppet oavsett resultat?
2: Eftersom Avanza pension står som formell ägare till aktierna förutsätter jag att ni kommer engagera er i återkrävandet precis som i fråga om all annan källskatt men jag skulle vilja få det bekräftat också.

Svaret jag fick var ett tydligt tecken på hur belastad kundtjänsten varit under, sannolikt, en längre tid.

//Hej,

Vi och vår depåbank anser att skatten är korrekt. 
Avanza pension arbetar för att få tillbaka utländsk källskatt och det är också vad som är redovisat i den transaktionen. 
Trevlig kväll!

Med vänliga hälsningar//

Jag tänker inte hänga ut enskilda medarbetare på Avanza så jag tar inte med namnet i utklippet ovan men låt mig notera att jag anser att det var aningen sparsmakat med information i mailet. Jag kan inte se att försäljningsnotan gav några tydliga instruktioner avseende Avanzas hantering av källskatten men jag läser svaret som att jag sannolikt kommer få tillbaka källskatten om jag bara väntar.

Skänk från ovan

Några dagar senare fick jag svar på det andra mailet jag skickade. I det mailet hade jag kompletterat fråga två med frågan om jag kan förvänta mig samma behandling på de här pengarna som på övrig källskatt enligt de nya reglerna Avanza meddelade för ett tag sedan.


//Tack för ditt meddelande, beklagar sen återkoppling. 

Vi denna typ av merger så ska skatt dras för transaktionen. Posten har dock felaktigt redovisats som "stämpelskatt", skatten är av typen "källskatt". Detta kommer vi att göra en retroaktiv rättelse för, vilket ger vårt pensionsbolag förutsättning att söka tillbaka källskatten sedvanligt och omfattas av garantin om 100% ersättning, under förutsättning att aktien var upptagen för handel på Torontobörsen

Trevlig dag!

Med vänliga hälsningar//

Skribenten av ovanstående är min nya hjälte för mycket tydligare än så där behöver det väl inte vara? Vad jag kan hitta handlades Northview Apartment REIT på Torontobörsen så inte nog med att jag inte behöver göra någonting alls eftersom Avanza själva sett att klassificeringen av skatten var felaktig. De rättar till det och återkräver skatten och kunderna inkluderas i den nya garantin.

Det bara regnar goda nyheter nu.
4 kommentarer:

 1. Hej!
  Det låter som goda nyheter. Jag hade också Northview Apartment med god vinst på aktierna. Jag mailade Avanza 3 gånger under 3 veckor och fick inget svar. Sen ringde jag och han som svarade var borta en bra stund och sen kom med svaret att jag inte skulle få tillbaka stämpelskatten. Han sa även att jag troligtvis inte kunde begära tillbaka den själv heller eftersom det var i en KF. Forskade lite men hittade inget svar så jag gav upp. Men nu låter det som de ändrat sig. Undrar om man måste höra av sig eller om den kommer tillbaka automatiskt med källskatten?
  MVH// Mike

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar ju inte svara för dem men det skulle förvåna mig om inte alla får samma behandling. Nu har de ju insett och ändrat sin tolkning och då vore det ju väldigt märkligt om de bara för det på mitt konto.

   Kan jag tycka

   Radera
 2. Hej, Peter här igen! Vilka goda nyheter! Jag har gjort några försök att leta efter kontaktuppgifter till den kanadensiska skattemyndigheten, men inte hittat något uppebart sätt att få kontakt med dem. Nu kan jag lägga ner de försöken. Bara att hoppas att det stämmer att man kommer att få tillbaka källskatten från Avanza, det borde väl bli 2023 i så fall. Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter

   Tack för att du fick igång mig på det här så att vi fick oss ett svar :-)

   Det borde väl bli 2023 ja eftersom skatten betalades förra året.

   Radera