lördag 8 maj 2021

Mala eget kaffe

Inlägget innehåller affiliatelänk för Elon

Jag dricker i regel en mugg kaffe och bara en mugg kaffe per dag. Jag tenderar att bli beroende av nivån efter bara någon vecka så om jag dricker två muggar måste jag fortsätta dricka två muggar annars får jag abstinenshuvudvärk i ett par-tre dagar. Utöver det är jag så gammal nu att om jag dricker kaffe efter fyra på eftermiddagen kan jag inte sova innan midnatt.

Jag orkar inte med det så det blir en mugg kaffe på morgonen och det får vara nog. Man skulle kunna argumentera för att man kanske skulle sluta dricka kaffe helt och hållet då men det är ju gott så nej.

I julas önskade jag mig en enkel kaffekvarn för jag ville testa om det gjorde någon skillnad och om jag skulle orka bli så mycket hipster att jag stod och malde mitt eget kaffe varje jädra morgon.

Nörd som jag är googlade jag runt en del och konstaterade snabbt att en dyr kvarn med malskivor är det bästa och en sådan kan du få för så lite som ett par tusenlappar. Humpf... Nähädu här skall inte testas ett flyende intresse för två tusen kronor när man kan få en billig skräppryl med knivar för en hundring.Men eftersom jag önskade mig den billigaste möjliga i julklapp fick jag så klart inte den billigaste möjliga utan en OBH Nordica Easy Grind för lite mer men jag är inte den som skådar given häst i mun.

Eftersom jag bara brygger mitt kaffe skall det tydligen inte spela så himla stor roll heller och som bonus är ju jag en fullständig hedning när det kommer till kaffe så jag föreställer mig att så länge inte bönorna är hela kommer kaffet att slinka ned.

Med det sagt måste jag säga att det ju tyvärr gör en jädra stor skillnad. Numera smakar ju färdigmalet bryggkaffe blaskvatten oavsett sort och när jag bestämmer mig för att mala en riktigt mörk variant doftar ju hela köket i en halvtimme. 

Det är ljuvligt.

Dessutom tar det en liten stund extra så det blir inte det här jäktandet på morgonen utan det får ta lite tid och det har ett värde i sig.

Nu skall jag bara lista ut vilket kaffe jag tycker bäst om och sen får jag väl spendera en månadslön på en bra kaffemaskin med en inbyggd kvarn som fixar morgonkaffet automatiskt och sjunger en lugnande melodi medan jag låter mustaschen växa.

Vilken kaffesort favoriserar du? Jag håller just på att jobba mig igenom ett paket Zoégas Mollbergs blandning. Det är inte dumt. Jag gissar att nästa steg är att gå till en kaffehandlare men då får jag nog få mig ett vaccin först.

16 kommentarer:

 1. Där har vi det. Livstils inflation. Idag en kaffe maskin, imorgon en Tessla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Jag leds rakt ned i fördärvet nu och kommer bli en konsumtionsdriven shopoholic. 😀

   Radera
 2. Personligen gillar jag Lavazza Crema e aroma.
  Tillsammans med en liten Melitta Caffeo CI så är kaffet för dagen ordnad här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Det får bli nästa på listan

   Radera
  2. Säg till så får du ett paket att prova :)

   Radera
  3. Stort tack. Det var ju ett svingott kaffe :-)

   Radera
 3. Särbon är prylflata och har en deLonghi kaffemaskin som mal från hela bönor och producerar espresso, latte eller bara en vanlig slät. Det smakar bra. Mörkrostat vill jag ha, sorten inte så viktig. Men det är inget fel på Zoegas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns ju alla olika nivåer på prylar. Vi får väl se när jag når nivån då en automatisk kaffemaskin är det jag spenderar mina pengar på. Något år bort är det som minst 😁

   Radera
 4. Arvid Nordqvist Molto rekommenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för rekommendationen. Den hamnar på inköpslistan.

   Radera
 5. Kära nån, jag insåg inte att det fanns så många hemma-malare. Jag kommer aldrig våga bjuda någon på mitt latmaja-kaffe igen...även om det är en mörkrostad variant. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del skulle jag vilja påstå att om jag blir bjuden på någonting visar jag tacksamhet och uppskattning. Jag kommer aldrig bli sådan snobb att jag rynkar på näsan åt det kaffe som bjuds.

   Ungefär samma sak var det när jag var kock och folk konstant var rädda för att bjuda kocken på mat. Tacksamheten över att bli bjuden och lyckan över goda vänner är långt högre än matens vara eller icke vara.

   Radera
 6. Har du funderat på en handkvarn? Om du bara brygger en kopp med kaffe så funkar t.ex. denna grymt bra! Och köp en aeropress, blir faktiskt riktigt riktigt bra. Speciellt med "världsmästarreceptet" från 2019. https://www.youtube.com/watch?v=SEOOCkU01A8

  https://www.kaffecompagniet.se/kaffemaskiner/kaffekvarnar/kvarnar/handkvarnar/timemore-c1-handkvarn-grasvart-103270

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Vet du vad fördelarna på en aeropress är jämfört med exempelvis en Chemex som alla influensers verkar ha?

   Och den viktigaste frågan av alla... Hur lång tid tar det att mala en kopp kaffe med en handjagad kvarn?

   Radera
  2. Nej, inte exakt. Har aldrig druckit chemex mer än på café. Men du kan t.ex. göra flera koppar kaffe åt gången i en chemexbryggare. I en aeropress är du begränsad till 1-2 koppar per bryggning.

   Angående kvarnen tar det ca 30 sekunder att mala 30 gram kaffe. Det är också ett rätt tillfredsställande ljud att mala kaffet, ett härligt knaster och luktar såklart fantastiskt gott.

   Radera
  3. Tack för din återkoppling. En handjagad kvarn låter som ett alternativ. Jag vet inte om jag är kapabel att förstå och uppskatta skillnaden för att välja en aeropress just idag men får jag bara nörda ned mig lite till kan det mycket väl bli aktuellt :-)

   Tack

   Radera