lördag 15 maj 2021

Vem köper nya barnleksaker?

Jag inser att det är en provocerande rubrik och jag är inte helt verklighetsfrånvänd. Jag köper en ganska stor portion leksaker och prylar som är nya men det är oerhört sällan jag köper saker till ordinarie pris.

Det är också ganska sällsynt att jag köper någonting innan jag prisjämfört det och i alla fall testat om det går att köpa begagnat.

Med det sagt är jag delägare i allt från leksaksgrossister till klädbolag så jag vet att konsumtionshjulen snurrar på ganska fort men just med barnprylar förvånas jag konstant.

Det mesta till barn används antingen under en mycket kort tid eller så har det mycket hög hållbarhet. Tänk pussel, lego, byggklossar, spel och massor av andra sådana saker. Det är saker som håller i en evighet eller i sin natur är prylar man använder försiktigt eller sparsamt.


Och det finns hur mycket som helst. Det är bara om man letar efter någonting mycket specifikt som man måste köpa det till nypris.

De senaste fyra åren har jag köpt i stort sett alla möbler till dottern begagnade och när vi är klara med dem säljer jag dem igen för samma pris. Jag har köpt lådvis av leksaker, dockor, lego, klossar osv för några tior per låda och antingen skänks grejerna vidare till vänner eller välgörenhet när vi är klara eller så säljer jag det vidare för i stort sett samma pris vi köpte det för.

Eventuellt, och detta är väl en av kärnorna, kan det vara ett mycket mer begränsat utbud utanför storstadsregionerna vilket kan innebära att man i större utsträckning känner ett behov av att köpa nya saker.

Men det jag köper kommer oftast från en familj som köpte det nytt och som bor i närområdet så det där verkar inte stämma på alla platser för det finns väl ingen med ett Facebookkonto som kan missa att det finns miljontals prylar som säljs för en spottstyver och det enda man behöver göra för att få en flyttlåda full med pussel är att öppna lädret och langa över ett par papperslappar med Greta Garbo på.

Skulle man göra samma transaktion med en leksaksbutik hade man först varit tvungen att sälja bilen.

4 kommentarer:

 1. Vi har inte köpt en enda ny barnleksak på många år. Antingen köps det begagnat eller fås det av släkt och vänner. LEksaker ar ju även ett extremt överpris i affären. En Dinosaurie eller Frost-docka i plast som kanske kan röra sig eller spela en trudelutt kostar lätt 500 spänn. Gissar att grejorna den är byggd av ligger på en 20-lapp. Skulle aldrig få för mig att betala speciellt mycket för sånt skräp. Det är lite kul på annonser att man försöker sälja såna grejor och skriver typ "nypris 500 kr"... ja jag tycker verkligen synd om de som verkligen betalade 500 kr för sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att man skriver nypris är ett jädra otyg. 😁

   Radera
 2. Smart spelat kompis! Du är smartare än mig för jag har extremt svårt med begagnade grejer. Okej att köpa en begagnad springcykel eller en paraplysulky men leksaker som ska vara inne och som lilltjejen slickar på mm vill jag helst ha nya... Jag vet att jag inte är lika smart som dig men sån är jag ;). Däremot kollar jag såklart vart jag htita rbäst pris osv.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😀 jag tycker det spelar roll vad det är för grejer men mycket är ju i plast eller trä. Det mesta är möjligt att rengöra på ett sätt så att till och med spädisar kan få det men även jag har gränser även om min kanske är på ett annat ställe än din 😀

   Radera