lördag 4 januari 2020

Transaktioner - December

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Decemberhandeln var förhållandevis rigorös men färre affärer än november i alla fall.Försäljningar

I december sålde jag hela innehavet i Pegroco pref och jag halverade innehavet i Storytel. Pegroco såldes för att jag inte gillar ägarförändringarna och det har kommit en rad nyheter som jag tycker ökar osäkerheten i aktien och jag ser inte något behov av att äga en preferensaktie med så hög risk. Pegroco stod för 1,5 % av portföljen.

Utöver det sålde jag halva innehavet i Storytel vilket innebär ungefär 1 % till av portföljen. Aktien har klättrat 30 % på bara ett par veckor och den kan säkert fortsätta flera hundra procent men jag har kommit fram till att jag inte vill att den aktien skall tillhöra mina största innehav och den klättrade snabbt uppåt i listorna så jag passade på att ta hem en liten vinst.


Köp

Många köp blev det och då främst som ett resultat av att kassan från försäljningarna skulle hanteras. Mitt nysparande har primärt gått in i fonder.

Holmen B = GAV inköp 284 kr/aktie = 0,6 % av portföljvärdet
Xact Sverige = GAV inköp 507 kr/st, totalt inköp > 0,1 % av portföljen
Xact Högutdelande = GAV inköp 126,3 kr/st, totalt inköp  ca 0,3 % av portföljen
EPR Properties = GAV inköp 70 USD/st, totalt inköp, ca 0,5 % av portföljen
Acadian Timber = GAV inköp 16,24 CAD/st, totalt inköp, ca 0,5 % av portföljen
WTG = GAV inköp 7,2 kr/st, totalt inköp, 1,1 % av portföljen
Enea = GAV inköp 181,5 kr/st, totalt inköp, >0,1 % av portföljen
HiQ = GAV inköp 51,8 kr/st, totalt inköp, >0,1 % av portföljen
SJR = GAV inköp 37 kr/st, totalt inköp >0,1 % av portföljen
FormPipe = GAV inköp 22,1 kr/st, totalt inköp >0,1 % av portföljen
Nobina = GAV inköp 65,4 kr/st, totalt inköp >0,1 % av portföljen

Lite likvider kvar men inga stora summor. Nästa månad får jag en liten slant från Hemfosainlösen så det kommer bli en del handlat i januari också gissar jag men sen får vi se.

Angående köpen då.

Jag passade på att öka ganska ordentligt i Holmen när den drog sig ned mot 280 kr. Jag ser den som rimligt värderad där och jag har tänkt öka länge men lidit av ancoringeffekten på lägre nivåer men nu slog jag till.

Acadian är ett köp för att sprida mina råvarutillgångar övervärlden så när jag ändå ökade i holmen köpte jag Acadian också.

EPR Properties är en amerikansk fastighetsförvaltare som delar ut månadsvis vilket ju är roligt och fastigheterna är av underhållningskaraktär typ biografer, resorts och parker men även skolor och lite annat vilket gör att min fastighetsportfölj breddas ytterligare.

WTG är ett litet grossistbolag som säljer leksaker och barnprylar och efter att Ola i Kvalitetsaktiepodden köpte massor bestämde jag mig för att läsa lite och efter att ha läst det mesta från de senaste 3 åren och lyssnat på ovan nämnda podd kom jag fram till att det kunde vara värt att chansa. Jag kom in 20 % billigare än Ola så jag är ganska komfortabel med min nivå även om det svänger 10 % om dagen.

Övriga köp är små påfyllningar eller uppstart av bevakningsposter för att få en anledning att läsa på mer om bolagen.

Övrigt

Det här känns som en bra månad. Nu har jag många nya bolag att läsa på om och i januari skall jag sätta mig och utvärdera de bolag jag redan äger.

4 kommentarer:

 1. Vet inte varför men jag har en känsla att Billerud kommer att gå bra i framtiden. Men vem vet egentligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billerud är ett roligt bolag men lite knepigt att analysera (men vilket bolag är inte lite knepigt att få grepp om egentligen :-) )

   Radera
 2. En lärdom man kan dra av Pegroco är när man granskade ledningen. Styrelsen bestod i mitt tycke av ett gäng avdankade sossar, som tex Göran Persson. Precis som med Swedbank och Folksam för övrigt. Så dikeskörningen kom inte som en blixt från klar himmel direkt i någon av fallen. Där meritokrati inte råder så råder med andra ord varning.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran har klarat sig tillräckligt bra i politiken och affärslivet för att jag inte skall tycka att hans värden i en styrelse är försumbara men de som nu sitter i Pegrocos ledning vågar jag inte lita på alls.

   Radera