söndag 19 januari 2020

Robotdammsugare


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Nu tänker jag svära i sparkyrkan igen men det är inget nytt.

Vi har skaffat robotdammsugare.

Det kanske är någonting alla har, vad vet jag, men för oss är det ganska stort. Det är ett fundamentalt onödigt köp vars enda funktion är att bidra till familjens ökande grad av lättja.För ett tag sedan påpekade en ensamstående, relativt hårfri, manlig bloggkollega att han inte kunde förstå varför man skulle behöva dammsuga mer än ett par gånger i månaden.

Tro mig, jag sympatiserar med den tanken.

Det tog oerhört lång tid innan jag ens ansåg att det var viktigt att hålla rent runt mig och sen växte jag upp och konstaterade att min partner uppskattar om vi städar ungefär en gång i veckan. Det är förövrigt frekvensen vi behövde damma, dammsuga och moppa golven för att hålla en resonabel renlighetsnivå i vårt hem. Innan barn.

Det är inte så att jag förväntar mig att en robotdammsugare magiskt rensar upp när Joy rivit ut alla bunkar och lådor ur skåpen där vi har bakpryttlar och matlådor. Inte heller förväntar jag mig att den städar bort alla leksaker som ligger spridda överallt eller att det löser alla matfläckar och bitar av potatis som ligger strödda över köket efter en måltid.

Däremot trodde inte jag att det var möjligt att lägenheten skulle bli så skitig att det knastrade under fötterna när man gick i vardagsrummet redan efter två dagar.

Två kvinnor med långt hår producerar en hel del långa hårstrån som kan ligga på golvet. Kombinera det med en treåring som aldrig är stilla. En treåring som förövrigt alltid plockar med sig fickorna fulla med sand hem från lekplats eller förskola.

Oavsett hur mycket vi anstränger oss, tar av henne kläder och skor utanför osv finns det alltid sand och grus i hallen och vi har en väldigt lång och springvänlig korridor från hallen till vardagsrummet och en ganska öppen planlösning. Vi valde lägenheten just för att den skulle vara lekvänlig men det innebär också att det är aningen svårare att hålla lägenheten skinande ren.

Det var inte särdeles länge sedan jag gav upp men det finns gränser för vad jag orkar med. Jag försöker ofta sluta tidigt på fredagar och gärna någon mer dag i veckan och då hinner jag handla, tvätta, laga mat och städa. Men städa gör jag på fredagar för då har vi en ren lägenhet hela helgen.

Problemet är att lagom till måndag så är det smutsigt igen.

Och jag har studerat det här (som den nörd jag är). Empiriska data säger att vi lyckas producera, i genomsnitt, 10 dl damm, hår, sand och annan smuts per vecka.

Det är helt sjukt. Vi har inga husdjur och vi försöker verkligen hålla koll så att vi inte tappar massa bôs på golvet men jisses.

Jag är inte sugen på att dammsuga två till tre gånger i veckan för att hålla min hustru nöjd men det måste städas så ofta för familjelyckans skull så vad göra?

Svaret blev robotdammsugare på rea. Jag valde ändå en av de, i min värld, dyrare varianterna även om jag inte valde de värsta sorterna. Det jag fick var en pryl jag kan styra, en pryl som fått väldigt höga betyg i tester, en pryl med resonabelt prissatta reservdelar och en pryl vars tekniska förmåga borde innebära att den inte kör sönder varken sig själv eller våra andra saker (vilket jag tycker är en ganska viktig aspekt).

Vi valde en Neato Botvac D6 Connected för den som är intresserad. Det skall tydligen vara extra bra att den är d-formad för då går den in i hörnen m.m och den är tydligen bredare än många andra och kör smartare än många. En positiv sak jag upplevt är att den är ganska tyst och dessutom klättrar den över ganska höga hinder vilket är smidigt. Det går dessutom lätt att berätta för den vart den inte skall köra med no-go linjer i appen. Allt det här är bara skit. Det viktiga är att det blir rent och resultatet lät inte vänta på sig. Vi har hunnit testa den i några månader nu och vi är supernöjda.

Vi är fortfarande tvungna att städa ibland. Vi dammar av, vi våttorkar golven någon gång i veckan (kanske varannan), vi städar toaletten och ibland får vi plocka fram den gamla snabeldraken och köra de ställen roboten inte kommer åt eller ställen dit jag inte låter den åka men vi snackar kanske någon gång i månaden och det är sannolikt bara nu under vintern det egentligen kommer behövas.

Summering

För en näst intill oförsvarbar summa pengar har vi köpt ganska mycket tid. Den här prylen kostade långt mindre än det kostar att ha hemhjälp var annan, var tredje vecka i ett år och den gör sönder mindre av vårt hem (vi har testat städhjälp några gånger och alltid med samma värdelösa resultat. Kanske har vi haft otur men...).

Vi sparar uppskattningsvis 1-1,5 h i veckan vilket är tid det också men den stora vinsten är att det är rent. När det skulle göras av oss var det alldeles för ofta som det fortfarande "bara" städades en gång i veckan och då var det i princip bara rent på golven i en dag. Nu låter vi den där lilla roboten köra runt 2-3 ggr i veckan och sedan vi skaffade roboten har hustrun inte klagat en enda gång på att herr AvL lämnar svart strumpludd i hela lägenheten.

Jag bedömer att den primära vinsten är att herr och fru AvLs relation kan förväntas hålla decennium längre med robot än utan som följd av minskad stress över städning och smuts och det är någonting du inte kan sätta ett pris på.


4 kommentarer:

 1. Vår robotdammsugare funkar fint, enda nackdelen är att man måste plocka upp allt från golvet så att den kan städa. Sen tar den inte alla kanter men det gör man själv då och då. I stora hela är vi nöjda!
  https://tvamanadsloner.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar av familjen har stora svårigheter med att acceptera att golven är belamrade så just det problemet har inte vi 😀

   Radera
 2. Trevligt att höra att de fungerar bra. Tänkt att skaffa en jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderar du på samma modell alltså? Kul. Jo den är riktigt bra givet våra förutsättningar.

   Radera