torsdag 9 januari 2020

Nya mål för 2020

Det här blir femte gången jag sätter upp mål för nästkommande år här på bloggen. Vill man se hur det gått och vad jag gjort letar man i listen högst upp i bloggen där man hittar en knapp för mina mål och en för måluppfyllnad.

2019 skulle jag spara 60 % av min nettoinkomst. Portföljen skulle täcka 25 % av mina kostnader, jag skulle väga mindre än 100 kg och jag skulle se till att uppleva någonting mer speciellt än vardag minst en gång i månaden.

Bild: Freeimages.com
Hur har det gått?

Mål 1: Spara 60% = Lyckades spara drygt 65 % och även om jag räknar bort utdelningarna ur sparkvoten lyckades jag, med en hårsmån, spara över 60 %.

Mål 2: Täcka 25 % = Det gick det också men för i år kommer kostnaderna indexeras upp så detta kommer justeras en aning.

Mål 3: Nepp. Hälsan har inte varit i fokus. Sedan augusti 2018 har jag varit förkyld 15 av 17 månader. Livet har varit en berg- och dalbana och träning har inte prioriterats.

Mål 4: Happy tings = De lågt ställda målen har uppnåtts men även här har vi brustit.
2020

Jag tror att det är viktigt att sätta mål för sin tillvaro. Jag tror också att det är viktigt att inte ge upp. Det här inslaget i mitt liv har nästan blivit en grekisk tragedi eftersom det mesta har utvecklats på ett annat sätt än jag förutspått men sådant är livet tänker jag.

Fördelen i år är att jag kan vara ganska kort i målformuleringen på många områden.

Mål 1 Sparkvot: Mycket har hänt. Högre grundinkomster men lägre arbetstid och mindre som bringar inkomst vid sidan av. Större behov av att bränna pengar för att uppfylla andra livsmål än de finansiella just nu och behov av att spendera på livet som familj och förhoppningsvis större möjligheter att göra det också kommer kräva att jag tänker lite annorlunda.

Jag vet verkligen inte vad som är möjligt här eftersom ambitionen under året kommer vara att sänka sparkvoten men jag gissar att 40 % är en rimlig nivå både för minimum och maximum sparkvot.

MIN/MAX 40 % sparkvot


Mål 2 Passiv inkomst: Utgiftsnivån indexeras upp med 36 % vilket innebär att de 25 % jag skulle klara förra året hade blivit 18,5 % med den nya utgiftsnivån. Med det i bakhuvudet ämnar jag ha som mål att portföljen skall täcka 25 % av den nya utgiftsnivån när året är slut.

Detta mål får heller inte motverka målet att sänka sparkvoten och får inte innebära att jag investerar i högutdelande skräp bara för att lyckas och med de restriktionerna kommer det bli mycket svårt men jag hoppas bolagen hjälper mig och höjer utdelningarna en del och då löser det sig nog.

25 % kostnadstäckning med passiva inkomster


Mål 3 Hälsa:

Ingen idé att brodera ut det här. Jag skall väga mindre är 100 kg. Jag skall motionera regelbundet och försöka äta så att jag inte får diabetes. Inga konstigheter egentligen men attans vad svårt det är om man alltid är sjuk och lite nere.

Jag vill dock lägga till en sak. Jag insåg att två år av stillasittande och sömnbrist i kombination med en nyutsprungen astma och handledsproblem har fått min kropp att bli svag. Jag har tappat mycket stora delar av min uthållighet och styrka och det är tråkigt. Jag har ingen aning om hur svag jag är i dagsläget men jag skulle gissa mig till att en minut i plankan är en halvminut längre än jag klarar. Det kan inte vara acceptabelt så jag skulle vilja klara två minuter i plankan innan nyår 2020.

Väga under 100 kg, inte äta godis och motionera regelbundet; och plankan i 2 minuter...


Mål 4 Livsglädje: Jag vet inte ens längre vad jag vill. Jag vill känna att jag har tid till mig. Jag vill känna att jag har tid till min familj men viktigast är nog att vi alla känner att vi orkar med våra liv. På det planet har det varit ett par riktigt tunga år men jag hoppas det nya decenniet börjar bättre.

Jag vill skratta mer, njuta mer, läsa mer, lära mig mer, utvecklas mer, uppleva mer, leva mer...

Jag har ingen aning hur jag skall kvantifiera att må bättre så jag säger så här. Under 2020 skall vi äta på en stjärnrestaurang, herr AvL skall dricka en whisky han aldrig druckit förut och hela familjen skall gå på restaurang, fik, djurparker, nöjesparker, museum och massor av andra gemensamma aktiviteter någon gång ibland. Vad det innebär får vi se men 2020 skall bli party. Det måste det bli. Något annat vore otänkbart.


Önska oss lycka till


10 kommentarer:

 1. Ja, lycka till !! Jag delar en hel del av dina tankar/känslor/mål. Kanske skriver ner några mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag upplever att det är motiverande att skriva ned mina mål men här på bloggen gör jag det mycket för att försöka ge inspiration till andra på samma sätt som jag tar inspiration från andra som skriver ned sina mål men också för att tvingas följa upp dem :-)

   Radera
 2. Hej,
  om jag får vara lite petnoga så är dina mål kring hälsan inte helt "smarta". Att motionera regelbundet är svårt att mäta, då är det enklare att säga att man ska gå 30 min 5 dagar i veckan eller jogga tre dagar i veckan. Eller att gå till Friskis 8 gånger varje månad.

  Mycket enklare att hålla en jämn nivå i träningen upplever jag själv när mitt mål är 3 träningspass i veckan. Då blir det bara en vecka som man misslyckas med om det inte går och så får man ta nya tag nästa vecka. hade jag satt att jag om 365 dagar ska kunna springa milen på under 55 minuter som mål är det mycket svårare att veta hur jag ligger till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Klart du får vara petig och du har givetvis helt rätt. Sedan vi fick barn har jag aldrig lyckats med hälsomålet. Jag har varit förkyld de senaste 16 månaderna (med undantag för 2 sommarmånader) och innan dess sov vi inte så de senaste tre åren har varit skittunga på den här fronten vilket kanske reflekteras i inlägget där det nästan kan verka som att jag gett upp.

   Men du ger många bra tips som jag skall ta till mig och eventuellt uppdatera målen eller som minst bryta ned dem i hanterbara delmål.

   Tack

   Radera
 3. Hej AVL, hur bor ni? Villa, bostadsrätt, hyresrätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke

   Det var en mycket konkret fråga. Vi bor i bostadsrätt. Får jag fråga varför du ställer frågan? Eventuellt kan jag erbjuda fylligare information :-)

   Radera
 4. Hej kompis! Jag tycker att du, som vanligt, har kloka funderingar och kloka mål. Att sammanställa målen på det här sättet gör dem tydliga och jag tror att både du och vi läsare enklare kan ta till oss dem när de är nedskrivna sådär. Lycka till med målen och vi får ses snart!

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   För mig är det bra att ha någonting att utgå från och att skriva det här tenderar att göra att jag kommer närmare genomförandet eftersom jag ändå känner mig ansvarig att följa upp hur det går.

   Hoppas ni mår bra och att helgerna varit milda mot er.

   Radera
 5. Låter som bra mål! Lycka till på vägen!

  SvaraRadera