lördag 13 oktober 2018

The Urban Farmer - Tjäna en halv miljon på att odla i någon annans trädgård

Jag har ganska länge varit intresserad av självhushållning och odling för eget bruk men som ett äkta betongbarn är det svårt att ens föreställa sig ett liv där man odlar mycket av det man konsumerar och som bostadsrättsägare några trappor upp utan balkong är det näst intill otänkbart.


Där jag bor finns det dock en odlarförening precis i närheten och för några år sedan ställde jag oss i kö för en kolonilott där. I höst har vi blivit erbjudna en lott vilket gör att vi nästa säsong kommer odla lite prylar på en 50 kvm plätt så att dottern får se att mat kommer från marken snarare än att maten odlas i butiken.

Sedan jag blev erbjuden lotten har intresset fått ett nytt uppsving som gjort att jag googlat en del på odling och självhushållning och för ett tag sedan sprang jag på "The urban farmer".  Det är en snubbe i Kanada som startade ett företag 2010 som odlar upp folks gräsmattor och på 1000 kvm lyckas han odla tillräckligt mycket prylar för att tjäna ca 80.000 kanadensiska dollar vilket är en riktigt god årsinkomst.

Gissa om en odlingsintresserad ekonominörd går igång på sånt?

Det kommer inte vara jag det kommande decenniet men idén kommer ligga där i bakhuvudet och gro. Vad jag kan se finns det redan folk i Sverige som sysslar med liknande saker. Spännande...

Bildkälla: milkwood.com

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag är också en odlingsintresserad ekonominörd. Älskar att se allt växa. Ränta på ränta....

  Mvh
  Jerry

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jerry

   Hygglig avkastning på det här tipset :-)

   //AvL

   Radera
 2. Curtis är grym! Ser själv en hel del av hans klipp på hans kanal:
  https://www.youtube.com/channel/UC-BlDCX__nCLs_ZF9meYQbw

  Än mer kul är att han nyss var i Sverige på "Ridgedale Farm"
  https://www.youtube.com/user/urbanfarmercstone/search?query=sweden

  Lite lokal anknytning gör det hela än bättre.

  Spottar ut lite mer länka för den intresserade:
  https://www.youtube.com/channel/UCa7NT7SngOPcAiVacvJE7mA
  Hemmaodlat i Malmö, odlar mestadels inomhus med vatten och växtlampor.
  Bra nu när det snart är slask o skit.

  Just odling i mindre skala verkar poppis, kollat massor med klipp på småbönder som odlar ganska så rejält på sina större baksidor, mitt i städer osv. Riktigt kul och inspirerande, oftast går det att göra ganska så mycket på små ytor.

  Exempel:
  https://www.youtube.com/watch?v=SJx1SPClg6A
  "Steven Cornett just quit his job. He quit so he can start his NEW job...farming in San Diego on a quarter acre in his backyard." Det här är ca 1000kvm om jag konverterat det rätt.

  Odla på!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Tack för alla länkar. Jag tolkar en kvarts acre på samma sätt som du. Det är ganska sjukt att man kan få en så bra avkastning på så liten yta om man anstränger sig lite.

   Radera