lördag 6 oktober 2018

Bokrecension: The richest man in Babylon

Det finns tydligen en del bra böcker också i kategorin grundläggande ekonomiböcker. En av dem är George S. Clasons klassiker The richest man in Babylon.


Jag hittade faktiskt en svensk översättning och eftersom jag läser tre-fyra gånger fortare på svenska än engelska valde jag svenska även om originalspråket oftast ger en bättre totalupplevelse.

Det här är en liten snabbläst bok som pratar ekonomi i kortare avsnitt ur ett skönlitterärt perspektiv. Det är inte en bok du kommer lära dig investeringar genom att läsa men det är en trevlig liten bok, speciellt för den som inte kommit så långt ännu och som kanske tycker att ämnet är ganska torrt och tråkigt.

Jag fann nöje i att läsa boken även om jag kanske inte lärde mig så mycket och det är nog en bra beskrivning av boken. Man får ett gäng enkla förhållningssätt inbäddade i en berättelse från det gamla mytomspunna Babylon. Spara minst 10 % av din inkomst. Betala dig själv först. Var försiktig med belåning och våga jaga drömmar.

En stämningshöjare när det är lite tråkigt att spara eller ett sätt att komma igång utan en massa tekniskt blaj.Bildkälla: adlibris.com

12 kommentarer:

  1. Yo,
    Kul att du läst och gillar den. Jag tyckte den var kanon. Intressanta och bra berättelser som har inbakat sunda tankar kring ekonomi och spar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Petrusko

      Jag är dessutom fantasynörd så sagor tilltalar mig lite extra.

      Radera
  2. En riktig klassiker som många refererar till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter att ha läst den förstår jag att många gillar den

      Radera
  3. Ett spartips:
    Boken är public domain och finns att ladda ner på engelska i en mängd olika filformat från The Internet Archive: https://archive.org/details/RichestManInBabylon_650/page/n0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv lånade jag den på biblioteket. Det är också ganska billigt 😉

      Radera
    2. Jag tittade faktiskt först på bibliotekets hemsida men såg att alla exemplar var utlånade. Populär bok som iom detta blogginlägg bara blir ännu populärare :)

      Radera
    3. Ja jag har så många böcker jag vill läsa och så lite tid att jag bara reserverar böckerna och läser dem i den ordning de blir lediga :-)

      Radera
  4. Jag har hört många prata om den, men den ligger inte högt på min läslista för tillfället. Tack Anonym för spartipset om jag får lust att läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 😀 bara att flytta upp i listan. Den tar inte många timmar att läsa.

      Radera
  5. Tjenare!
    Mycket bra bok, den har jag läst flera gånger.
    Skulle passa bra som obligatorisk litteratur i grundskolan tycker jag:)

    Mvh / K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej K

      Skall man nu läsa klassiker kan man ju lika gärna läsa denna...

      Radera