torsdag 11 oktober 2018

Hostmedicin dyrare än Whisky

Den som följt mig ett tag vet att jag är en passionerad whiskyconnoisseur och jag kan försiktigt och lite blygsamt erkänna att jag lägger mer pengar på whisky än på transport även inklusive avskrivningen på bilen.

Sedan dottern kom har det dock blivit avsevärt mindre whisky i syfte att barnsäkra lite och skapa plats åt nya intressen i livet.


En sak har dock slagit mig efter höstens ganska jobbiga förkylningar och det är att priset på vissa mediciner kan vara ganska högt. Jag hade exempelvis en ganska rejäl förkylning i början av september vilken dottern släpat med sig från förskolan. Den ledde till en dubbelsidig ögoninfektion, en skadad trumhinna och flera sträckningar (eller en mycket liten fraktion på ett revben) av ryggmuskulaturen pga kraftfulla hostningar.

Som följd av mina sjukdomar har jag åter igen stiftat bekantskap med läkemedelsindustrin och en av de mer vänskapliga förhållandena med medikamenter jag haft under hösten är det med hostmedicinen Cocilliana. Det verkar vara hostmedicinernas heliga graal. Alla vill ha den när de har hosta men få bedöms ha tillräckliga problem för att det skall vara motiverat att skriva ut ett beroendeframkallande preparat som kan påverka andningen hos den sjuke.

Tydligen har jag varit sjuk nog. Vilken lycka...

Jag fick en smärre chock när jag skulle lösa ut receptet på denna kraftfulla hostmedicin. Jag hade oturen att få betala ungefär 1 kr/cl vilket i whiskytermer motsvarar en flaska för 700 kr.

Man kan köpa riktigt bra whisky för 700 kr per flaska och jag gissar att det finns de som skulle hävda att man dämpar hosta lika bra med whisky som med hostmedicin och det är tveklöst så att whisky kan vara beroendeframkallande.

Vem vet... Det kanske hade varit bättre att bara köpa en flaska god rök men det enda som krävs för det är att man fyllt 20 år. Nu fick jag ju den stora äran att utsätta en person som studerat i ett par decennier, för mina förkylningsbaciller.


Bildkälla: freeimages.com

11 kommentarer:

 1. Men vänta nu....whiskey ÄR hostmedicin! Och bra mot ledgångsreumatism, fotsvamp, hjärtsvikt, ebola, ungdomsfinnar, depression, mässlingen och fukt i krypgrunden också.
  Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte minns helt fel från farmakologin har du nog rätt :-)

   Radera
 2. Håller med Toscananext ovan. Var whisky förrådet slut?
  Mvh Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men man får tydligen inte blanda morfin med alkohol och morfin är bättre...

   Radera
 3. Aktieintresserad läkare11 oktober 2018 kl. 21:24

  Det roligaste är att det finns absolut noll evidens för att hostmedicinen du nämner fungerar överhuvudtaget. Gammalt läkemedel som antagligen inte blivit godkänt idag. Vi fortsätter ändå att glatt skriva ut den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att egna empiriska tester gör gällande att den här någon effekt i alla fall sen att ingen forskat på den betyder ju inte att den inte fungerar...

   Radera
 4. Min gamla mormor rekommenderade Whiskey som läkemedel, och hon var nästan aldrig riktigt sjuk vill jag minnas :)
  https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om hon aldrig var sjuk tog hon väl whiskyn i preventivt syfte och det kan jag direkt säga att det inte fungerar. Jag är ordentligt whiskymarinerad men jag blir sjuk ändå :-)

   Radera
 5. Whisky är desutom godare, hade inte varit helt fel att få utskrivet 4cl lagavulin per kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske skall be hustrun skriva ett sådant recept. Kan man skriva ut motion på recept borde man väl kunna skriva ut glädje också ;-)

   Radera
 6. I vanliga fall är jag ingen älskare av whisky, men upptäckte dess egenskaper då jag tog en klunk efter att ha hostat i flera dagar. Det lindrade, så nu blir det 1 msk efter behov.

  SvaraRadera