tisdag 16 oktober 2018

Klövern preferensaktie och Investor B

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det mesta har kommit ned den senaste veckan och jag har ett väldigt kli i köpfingret men det har inte funnits särdeles mycket tid för mig att handla på sistone så nu sitter jag här med en del likvider utan att kunna sätta dem i arbete.Trots den begränsade tiden har det ändå blivit lite köp och fler skall det bli. Senast blev det en skaplig portion Klövern preff när den ganska dramatiskt rasade från 340 kr till 310 kr. Ett ras på 30 kr innebär 1,5 års utdelningar eller 9 % nedgång och runt 300 kr tycker jag att det är en hygglig avkastningspotential som kan ligga där i botten av portföljen.

På 310 kr ger aktien nära 6,5 % i direktavkastning och jag har svårt att se att marknadsräntorna i Sverige kommer klättra mer än någon procentenhet det närmaste året så jag köper och håvar in utdelning.

En annan aktie jag börjar köpa igen är Investor men efter flera år av att köpa A-aktien är det nu dags för B-aktien eftersom den handlas några kronor under A-aktien. Det spelar ju ingen roll vilken bokstav som står efter Investor. Det som spelar roll för mig är priset och billigare aktie ger högre direktavkastning.

Just nu är förväntad utdelning för nästa år 13 kr vilket ger en direktavkastning på nära 3,5 %. Det är inte extremt åt något håll men att aktien har backat nästan 10 % på en vecka gör att jag nu tycker att priset börjar bli okay igen och med en rabatt runt 25 % är även det på skapliga nivåer.

Vad köper du?

Bild:freeimages.com
6 kommentarer:

 1. Med tanke på att preffarna ses som väldigt stabila aktier är det intressant hur mycket de svänger. Själv sålde jag nästa hela min preffportfölj för några månader sen när många handlades en bra bit över lägsta inlösenkurs. Senaste veckan har jag börjat köpa tillbaka. I genomsnitt är har kurserna fallit runt 10% även om några har haft en kvartalsutdelning under tiden som jag gått miste om. Nu tycker jag de ligger på nivåer som gör dem intressanta igen.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så spännande. Preffar är ju i grund och botten en riskfylld investering där man får både ränterisk och företagsrisk men jag upplever det som att de rör sig lite mindre än stamaktier och de verkar korrelera aningen mindre med börsen än vanliga aktier så det finns ett visst värde i dem som stötdämpare.

   Det är skönt att de har kommit under inlösenkurserna. Tyvärr har inte Akelius kommit med men vi får väl vänta och se

   Radera
 2. Börjat gå in i Skanska i omgångar/Patric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt. Det tror jag kan vara bra. Jag är lite för feg men jag köper fastigheter så lite mod vågar jag ändå tro att jag har :-)

   Radera
 3. Det fina med preffar är ju att faller de på oro, då ökar yielden som kompensation. Du kan alltså återinvestera kupongerna till än bättre yield. Så vad är problemet egentligen, för den som ser det på sikt (förutsatt att det ej blir läge för inlösen eller dålig balansräkning).
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Titta på klöverns fiscals så förstår du nog varför.
  De har 30 miljarder i 2.6% ränta.
  De fick ej sänkt låneränta som alla andra fast bolag fått.
  De har då dessutom 5 miljarder i preffskuld som tickar på 7% ränta.
  Enorm skuldsättning i bolaget.
  Men de skall nog täcka preffen 4-ever.

  SvaraRadera