fredag 26 oktober 2018

3 år senare

För tre år sedan skrev jag bloggens första inlägg. En annan rolig detalj är att det här inlägget blir nummer 700 i ordningen jag publicerar här.

Vad har då hänt på dessa tre år?


Ganska mycket skulle jag vilja hävda. På det personliga planet har jag tagit en masterexamen, köpt lägenhet, fått en underbar dotter och bytt jobb två gånger.

Ekonomiskt har det också gått ganska bra. Trots att jag varit föräldraledig i ett år och vissa månader inte dragit in någonting alls har men trots det har jag sparat en bit över 50 % av min inkomst vilket innebär att jag på tre år har sparat ihop en summa motsvarande nära 2 årslöner netto.

Sedan start (jag började registrera noggrant 1/1-16 så det är därifrån jag räknar) har portföljen avkastat 66,8 % samtidigt som det sammansatta jämförelseindexet jag jämför min portfölj mot har ökat 19,3 %. Det betyder att portföljen har en genomsnittlig årlig avkastning som motsvarar indexets hela avkastning. Det är inte fy skam.

Portföljen kan nu täcka ca 30 % av mina utgifter givet 4 % regeln jämfört med 11 % för tre år sedan så det går framåt och ju längre man kommer desto fortare går det.

Det tveklöst mest lästa inlägget sedan start är ett inlägg jag döpte till "Sluta jobba". Det är ett av mina relativt få bittra inlägg där jag lackar på folk som tycker att man inte kan leva på någonting så futtigt som 300.000 kr netto per år. Jag blir heligt förbannad på folk som lite drygt berättar för mig att det är poänglöst att spara och snåla för man måste få sätta lite guldkant på tillvaron och det går ju inte om man planerar att leva på vad som motsvarar en månadslön över det svenska genomsnittet. Tydligen är det populärt när jag till slut tröttnar på folk.

Nu ser jag fram mot de kommande tre åren och hoppas ödmjukt att du hänger med på resan. Förhoppningsvis ges vi god avkastning och med lite tur tröttnar jag inte allt för ofta på folk.

Tack för dessa tre år


Bild: st2.depositphotos.com

11 kommentarer:

 1. Hej!

  Det är ju helt galet bra att spara så mycket med tanke på din livssituation. En riktigt stor guldstjärna i kanten helt klart!

  Grattis till examen och livet i övrigt också! Hoppas du överlever sämre tider och inte tröttnar på att blogga under tiden :)! Även om jag precis själv börjat så har jag haft bra koll ute "cyberrymden" och följt din resa!

  Alltid kul att se när folk lyckas med det "omöjliga". Att komma dit du är nu med plugg och familj - det är inte många som skulle gjort så ta med dig det in nu i oroliga tider och skit i vad andra tycker...brukar bli bäst att göra det som är bäst för en själv :)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetviautdelning

   Att låta bli att lyssna på andra är ibland svårt och att dessutom fortsätta sin utstakade väg när det blåser lite där ute kan vara tungt så jag tackar för uppmuntran.

   Jag lovar att fortsätta blogga så länge jag kan och får. Min nuvarande anställning vill begränsa mitt bloggande men jag förhandlar vidare.

   Ses i cyberrymden

   Radera
 2. Tror inte du 'laggade' utan 'lackade'? Lagg är ju fördröjning i nätverksförbindelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänka sig. Du kanske kan hjälpa mig med en sak till?

   Vet du varför det alltid, utan undantag, är så att folk som vill klaga gör det anonymt?

   Radera
 3. Oj, det var snabbt marscherat får jag säga. Grattis.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden går fort när man har roligt :-)

   Jag skulle också säga att det går snabbt i början och när börsen är snäll och hjälper till.

   Radera
 4. Starkt jobbat, fortsätt kämpa.

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
 5. Bra gjort.
  Inte en dålig resa det där.

  Ser framemot att läsa hur det fortskrider.

  Mvh PB?

  SvaraRadera