torsdag 14 december 2017

Problemen i OHI - en diskussion

För en tid sedan rapporterade Omega Healthcare Investors sitt tredje kvartal och jag skrev att rapporten var kass men inget i den var direkt oväntat och för att egentligen veta vad vi har att vänta behöver ett till två kvartal till gå.

I slutet av november kom jag mig för att diskutera frågan som hastigast med två bloggrannar nämligen Snålgrisen och Kronan till miljonen. Den diskussionen kanske gör sig bäst som en monolog här på bloggen bara för att uppdatera alla om mina tankar och vad jag håller ögonen på.OHI är ett av mina största innehav och jag håller ganska god koll på vad som händer med bolaget. Just nu är det riktigt viktigt att vara försiktig för det har hänt en hel del i USA sedan jag började köpa på mig aktier i det här bolaget. Det politiska läget är så osäkert att de flesta verkar osäkra gällande kommande ersättningsnivåer för, framför allt medicaid vilket utgör över 50 % av OHIs intäktsström. Flera av bolagets hyresgäster kämpar med lönsamheten och har problem med att täcka sina kostnader och detta är en rejäl fara för bolaget.

Tyvärr röstade senaten nyligen igenom en skattereform vilken, om det hela blir skattelag tillslut, riskerar att påverka ersättningsnivåerna på Medicaid en hel del vilket skulle kunna innebära ytterligare påfrestningar för bolagets kunder och i slutändan leda till betalningssvårigheter gällande hyran till OHI.

Trotts detta tycker jag inte att aktien ser dyr ut idag. Skulle fler kunder än de i Q3-rapporten få betalningssvårigheter (vilket inte alls är osannolikt) blir givetvis prisbilden en annan men i dagsläget handlas OHI till ungefär 8,2 ggr/AFFO vilket inte är högt. Det är nästan jämförbart med P/E 8.

Slänger man in utdelningen i en diskonteringsmodell för kassaflöden (DDM) med 10 % avkastningskrav och helt utan framtida tillväxt får man fram 26 dollar som värde på kassaflödet så även här är priset rimligt.

Om Signature och Genesis också får problem handlar det om 14 % omsättning till som är under besvärlighet och i det läget skulle FAD och AFFO påverkas ytterligare och vi skulle se en sänkning till närmare 3 dollar på AFFO och FAD skulle ligga på en nivå där utdelningen inte är långsiktigt hållbar men jag gissar att det inte ligger i korten för det kommande året och jag gissar också att de fortsatta nyinvesteringarna kommer kunna hjälpa kassaflödet framåt.

Det jag däremot tror kan hända vid fler svårigheter är att man slutar höja utdelningen vilket förmodligen skulle vara nästan lika illa för aktiens utveckling som en sänkning skulle vara eftersom bolaget höjer utdelningen varje kvartal utan undantag och att sluta med det skulle sända vågor av panik genom marknaden.

Man skall dock vara medveten om att mycket av OHIs problem i närtid är bokföringstekniskt. Man gjorde en skuldnedskrivning som följd av betalningsosäkerhet. Man kan fortfarande få betalt och med justering i hyresnivåer där man sänker med 10-15 miljoner får man givetvis ett sämre resultat men på lite sikt skulle det bara vara ett gupp i vägen.

Summering

Jag har lite svårt att avgöra hur stor påverkan på intäkterna det nya skatteförslaget kan ha så jag väntar med spänning på att någon med mer insyn i amerikansk skattelagstiftning klarar ut detta och det är en av punkterna jag försöker hålla koll på.

Jag håller givetvis också utkik efter helårsrapporten vilken borde landa i brevlådan i början av februari samt när bolaget annonserar huruvida man höjer sin utdelning eller inte och det beskedet borde nå oss i vecka två dvs om 5 veckor.

Innan dess tänker jag fira jul och nyår samt fylla 37 år - helt utan att oroa mig för amerikansk sjukvård.

Nu skall vi fira lucia med en liten glögg och kanske en kanelbulle.


Bildkälla: omegahealthcare.com

4 kommentarer:

 1. Hur ser du på försöken att stämma OHI för vilseledande information?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så himla svårt att avgöra den potentiella skadan och de jurister jag har frågat har inte ens velat titta på det för att det är för brötigt att reda i ett annat juridiskt område så kag vet faktiskt inte vad jag skall tro. Jag har än så länge valt att sätta på mig skygglappar och hoppas.

   Radera
 2. Tack för ditt intressanta inlägg. Själv läser jag allt som skrivs om OHI på Seeking Alpha, men många rapporter övergår mitt ekonomiska kunnande, så jag brukar lusläsa kommentarerna istället ;) Vissa tycker man ska köpa, vissa att man ska sälja och andra behåll. Precis som det brukar vara med andra ord. OHI är ju en gigant på amerikanska marknaden, frågan är hur länge de kan köra på med "business as usual", innan de får dra i handbromsen och inte höja sin utdelning. Vart kursen tar vägen då kan man bara spekulera i, jag ligger -12% än så länge. Men kursen är för oss ganska ointressant så länge man inte sänker utdelningarna. Kommer inte investera mer i amerikanska REITs för SNF i alla fall. Denna sektor verkar vara mättat och på nedgång. Rena sjukhus-REITs verkar bättre rustade för framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen

   Jag känner med dig. Jag ligger också några procent minus om man bara ser på kurstillväxten men räknar man in utdelningarna är det fortfarande en ganska trevlig investering.

   Radera