tisdag 26 december 2017

Thor - Ett muskelpaket även på börsen

Jag hoppas julen varit minst lika toppen för dig som den varit för mig. Det är bara dagar kvar av 2017 men det finns ingen anledning att stanna för det. I slutet av november köpte jag en näve aktier i ett starkt växande, amerikanskt bolag vilket jag hittade efter att ha lyssnat på Börspoddens avsnitt med förvaltare från Didner & Gerge.

Bolaget jag snackar om heter Thor Industries och har tickern THO.Thor Industries Inc

Thor Industries producerar och säljer husvagnar och husbilar samt kringutrustning till dessa. De startade 1980 och har varit börsnoterade sedan 1984. Idag är man en av världens ledande leverantörer i den här industrin (enligt egen utsago) med en omsättning på 7,5 miljarder dollar och en stark tillväxt.

Det vi kan börja med att konstatera är att bolagets främsta marknad är Nordamerika och att kulturen där är en helt annan än här i Europa gällande husbilsanvändandet. USA och Kanada erbjuder enorma möjligheter där man inom landet kan uppleva extremt skilda miljöer. Detta är förutsättningar för branschen att växa och växer gör den. 

Källa: Thor Industries kvartalspresentation

Att branschen växer med ii genomsnitt 10 % om året och att 80 % av förstagångsköparna är under 65 år talar ändå för att det finns fin tillväxtpotential för bolaget under ganska många år framöver. Man skall dock vara medveten om att branschen är ganska konjunkturkänslig så om ekonomin smäller är det verkligen inte osannolikt att Thor kommer drabbas ganska kraftigt men historiskt sett brukar dessa svackor vara ganska kortvariga vilket också är positivt.

Ekonomi

Bolaget växer extremt snabbt och har så gjort sedan finanskrisen. De senaste fem åren har omsättningen ökat med i genomsnitt 22,4 % om året och i år är omsättningsökningen uppe runt 30 % så även i år verkar bra.


Även om omsättningen växer behöver ju inte det betyda att bolaget växer lönsamt (se på H&M) men även här är siffrorna starka. Vinsten per aktie har ökat i genomsnitt 28 % de senaste fem åren vilket är riktigt bra.

Man belönar aktieägarna med en högre och högre utdelning varje år och har i genomsnitt höjt utdelningen med drygt 15 % om året de senaste 5 åren vilket också innebär att man behåller en större del av kakan för att driva på ytterligare tillväxt.

Visst låter det bra?

Även om bolaget växer på det här sättet är bolagsvärdet "bara" 8 miljarder dollar vilket räknas som ett mid cap bolag. 


Man kan också se att det dels finns en växande kaka att dela på men också att Thor tar marknadsandelar från sina konkurrenter med sina populära varumärken vilket gör att deras kaka växer ännu fortare.

Analys

Det här är ett konjunkturkänsligt snabbväxande bolag men det växer med lönsamhet. I senaste kvartalsrapporten konstaterade man att omsättningen är upp 30 % YOY, marginalerna ökar med en hel procent och vinsten per aktie krossar analytikernas förväntningar och kom in 63 % bättre är förra året.

Ett orosmoln är att man har ökat försäljningen så mycket att produktionskapaciteten nu inte räcker till. Eller rättare är kanske att säga att backloggen ökar ganska dramatiskt vilket gör att kunderna får vänta längre på sina fordon. Det här kan innebära att man snart måste ta beslutet om större investeringar vilket givetvis kommer äta på marginalerna m.m. men om bolaget bara är vettiga (vilket jag förutsätter givet historiken) kommer de lösa problemen och en eventuell sättning i kursen baserat på ett sådant beslut kan sannolikt vara en god entrénivå.

Ett annat problem kan ju vara om räntorna höjs. Inte för att det skulle påverka bolagets balansräkning för Thor är skuldfritt men det är ganska sannolikt att det påverkar bolagets kunder vilka kan bli mer restriktiva med sina inköp om pengar helt plötsligt blir dyrare. Nu är ju inte amerikanarna vana vid minusränta och FED kommer förmodligen inte höja räntan drastiskt så det är nog inget jätteproblem i närtid och dessutom förväntas ju skattereformen bidra positivt till folks disponibla inkomst och mest gynnade blir de med högre inkomster så allt annat lika skulle det här orosmolnet snarare kunna bidra till ökad försäljning i närtid.

Aktien handlas nu efter senaste månadens 20 %-iga rusning till P/e 17 på innevarande års estimat och enligt 4Traders ligger estimaten på 15 för nästa år men då räknar man med, i mitt tycke, extremt låga tillväxttal när man räknar på omsättning- & resultatförbättring på runt 10 % varför jag tror att aktien är billigare än den ser ut.

Summering

Tittar man på Avanzas ägarstatistik känner jag mig ganska ensam på det här caset men efter den egna analysen är jag säker på min sak. Det är ett starkt tillväxtcase där man får en liten men snabbt ökande utdelning men det borde vara kursresan som bidrar till den största delen av avkastningen. Om aktien av någon anledning befinner sig nere på 130 dollars nivån igen eller om jag hinner få in pengar innan värderingen sticker så kommer jag öka men just nu får en portföljandel runt procenten räcka.

Jag tror att bolaget är billigt. Det har en stark balansräkning, ett stadigt kassaflöde, en god tillväxt och en aktievärdering som är rimlig.


Bildkälla: thorindustries.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar