lördag 23 december 2017

Tung avslutning på året eller är det bara volatiliteten som återkommer?

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Dan före dan och det känns som det är dags att summera de senaste veckorna. De senaste veckorna har det varit tungt att äga klädbolag men även i andra innehav har det svängt ganska rejält, både upp och ned.

H&M verkar vara på allas läppar och när alla skriker sälj och att bolaget är skit vill jag bara vara motvallskärring och köpa för allt vad tygen håller men det finns en sak som hindrar mig och det är den egna analysen. Jag tror fortfarande på bolaget och jag tror att bolaget kommer att kunna vända trenden även om jag nog ändå tycker att KJP skulle kunna lämna över till någon med en vassare machete. Dock verkar det onekligen som om värderingen har kommit ikapp aktien och vad vi sett de senaste åren är för all del en nedgång men vad jag tycker att det verkar som att vi har att göra med nu är en verklighetscheck. Det finns fortfarande folk därute som tycker att aktien är kraftfullt övervärderad och så kommer det väl alltid vara men istället för P/E 20-25 vilket varit standard när alla "visste" att bolaget växte så börjar vi närma oss P/E 15 vilket är en mer normal värdering vid låg tillväxt.

Om bolaget får vänt siffrorna (vilket givetvis inte kommer ske i en handvändning men jag är spänd på kapitalmarknadsdagen i februari) och nästa rapport ändå visar att bolagets vinst ger ett aktiepris mellan P/E 13-15 kommer jag nog köpa igen. En annan stor anledning till att jag avvaktar är att jag saknar kontinuerligt kassaflöde och H&M utgör en tillräckligt stor del i portföljen redan som det är. Det finns gott om andra fiskar jag vill fånga.

MQ rapporterade för några dagar sedan och man visade att man fortfarande står emot marknadsnedgången ganska fint men man visade också att man fortfarande har problem med JOY även om jag tolkar det som att det beror mest på att man genomför ganska drastiska förändringar i den delen av verksamheten och att det slår mot omsättning och resultat. När man är färdig men det borde omsättningen komma tillbaka och med lite tur får vi då se en liten tillväxt och betydligt bättre marginaler.

Resultatet var en besvikelse för marknaden som handlade ned aktien ytterligare men nu börjar det allt bli billigt att köpa aktier i bolaget tycker jag. Ja man kan inte förvänta sig någon tillväxt att tala om men nu handlar aktien till P/E 10. Du betalar 1 krona för varje två kronor i försäljning och man har en balansräkning som verkar sund men låg belåning. Ett aktiepris på 25 kr ger en direktavkastning på 7 % och i min bok räcker det med att bolaget håller kvar omsättning och vinst för att det skall vara fullt tillräcklig avkastning på lång sikt. Lägger du till ett par % tillväxt så är jag mer än nöjd. Detta är också anledningen till att jag har köpt en handfull aktier efter rapporten.

Kappahl rosade verkligen inte marknaden med sin rapport för första kvartalet vilken kom i veckan. Aktien har backat 15 % vilket är ganska mycket men det beror också på att VD meddelade att man inte tror att man kommer kunna nå upp till föregående års resultat, att man levererade ett resultat som var betydligt lägre än det låga resultat man för en månad sedan vinstvarnade om och att man dessutom meddelade att andra kvartalet ser ut att bli dåligt det också.

Kappahl kan ha varit ett förhastat köp från min sida men med 6,5 kr/aktie i utskiftning i januari och en förväntad utdelning nästa år vilken borde kunna hållas runt 2 kr så är det inte en särdeles dyr aktie. Får man bara stoppat den negativa spiralen så kan man ganska lätt hamna på banan igen och ett P/E på mellan 8-10 är billigt under förutsättning att vinsten inte förväntas backa på längre sikt. Här köper jag dock inte mer just nu.

Där var vi klara med kläderna men det har svängt ganska bra i övrigt också.

Nobina kom med rapport i torsdags och visade på rekordresultat. Från en sommarrapport som skickade ned aktien till straxt under 40 kr har vi nu en rekordrapport och aktien har rusat nära 40 % på ett kvartal. Jag missade som vanligt den absoluta botten men jag köpte ändå på mig lite extra där runt 40 kr och det hoppas jag blir bra på några års sikt. Förväntningarna just nu står på att bolaget höjer utdelningen med några ören nästa år vilket skulle kunna ge en direktavkastning på hela 6,25 % (kurs 52 kr, utd 3,25 kr). Jag är nöjd med min position för tillfället men viker kursen av mot 40-lappen igen tankar jag stort.

Investmentbolagen har inte rapporterat i närtid men generellt verkar riskviljan avtagit lite varför de flesta investmentbolags rabatter har ökat på sistone vilket gjort att jag köpt på mig lite extra. Jag köpte några Investor för 375 kr vilket då gav en rabatt på nära 25 % och jag köpte en handfull Svolder med 6 % rabatt när aktien handlades för 98 kr. Nu har aktierna kommit ned ytterligare men på 10-15 års sikt kommer jag nog ändå vara nöjd över de här entrénivåerna.

Summering

Min belåning börjar närma sig nivåer då jag borde ta det lite lugnt. Jag har gått över 10 % och det är väl en gräns jag tycker att jag borde hålla mig under egentligen. Speciellt när jag nu har en hög belåning på bostaden också vilket gör att jag sannolikt kommer begränsa mina köp de kommande månaderna tills kassaflödet kommer igång igen.

Som jag skrev ovan avvaktar jag med H&M och Kappahl av olika skäl och Nobina har jag en ganska hygglig stek i också så där väntar jag också men jag har köpt en skvätt MQ, Investor och Svolder samt tagit in Pandora och BTS Group i portföljen men de två senare får ni vänta till nästa år med att får en text om.

Nu börjar jul och nyårshelgerna. Fru AvL kommer vara ledig i en vecka vilket gör att jag hoppas få lite hjälp med vår förkylda dotter. Kanske blir det lite läsning, kanske blir det lite skriva men främst skall det bli familjemys och risgrynsgröt.

Må gott allihopa.


Bildkälla: freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar