torsdag 10 augusti 2017

Investerat i ett spa

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har varit på spa några gånger de senaste åren och om man bortser från alla behandlingar man kan få och den avkoppling det innebär att gå på spa kan jag innerligt säga att jag inte förstår grejen.

Det som verkar utgöra spaupplevelsen är ett gäng olika bastur och ett gäng olika pooler och duschar. Polerna skall vara i olika temperaturer, med eller utan bubblor och med eller utan salt. Lite som vatten man kan köpa på flaska.


Duscharna skall vara med olika typer av munstycken så att det kan kännas som om du står i en tropisk regnskog eller under ett vattenfall. Den värsta duschen jag upplevt var på Arken spa när vi var där för ett par år sedan. Det var en isdusch där det regnade ned hyvlad is på en. Det var alltså som att stå i kalsongerna i ett snöoväder. Mumma.

Investering

När vi köpte vår lägenhet hade vi ganska många kriterier men ett stort och lyxigt spabadrum var inte ett av dem. Däremot verkar det som om det var just det vi fick. På de flesta spa jag har varit på har det funnits någonting som kallats medlehavsbastu eller liknande där temperaturen varit mellan 40-50 grader och man har legat på varm sten och slappat i en varm men inte kvävande bastu. Det är ganska behagligt och faktiskt den bastu jag uppskattar bäst.

I förra veckan tog jag ansvaret för att röja upp i tvätten efter att vi varit en gnutta slappa under ett par semesterveckor. Det var mycket handdukar och sängkläder som skulle tvättas förutom all vanlig tvätt så det blev tvätt hela dagen och för att det alls skulle gå så torktumlades det som gick att torktumla. Det är ytterst sällan vi kör den där tumlaren men skall man tvätta fyra maskiner tvätt eller mer så har vi inte plats i lägenheten att hänga det så då får det bli tumling.

Det var då jag upptäckte ytterligare en fördel med vår nya lägenhet. Om man låter tumlaren gå i någon timme med stängd dörr och sedan drar på duschen i ett par minuter på så hög vattentemperatur som möjligt har vi en lätt ångande medelhavsbastu på 8-10 kvadrat där man behagligt kan sitta och ta en kall öl om man skulle vilja. Det kostar ca 10 kwh att komma upp i 37-40 grader och för de pengarna får man ren kropp, ren och torr tvätt och ett renare sinne.

Inte fy skam.

Utöver detta har jag också lagt ett par tusenlappar till på att köpa Pegroco invests preferensaktie. För den som inte visste det innan så äger Pegroco Hagabadet här i Göteborg och preferensaktien ger 9,5 kr/år i utdelning vilket på 115 kr motsvarar 8,2 % i direktavkastning. Det tycker jag är hyggligt för denna aktie och även om jag gärna hade ägt en stamaktie är det ändå lite kul att äga en liten, liten bit av Hagabadet.

Bildkälla: goteborg.com

10 kommentarer:

 1. Ja, det är ett bra bolag Pegroco Invest, kanske lite svårt att förstå sig på dock. Lite kul att Göran Persson sitter i styrelsen, av alla människor. Men det är bra, då vet de hur man tar i med hårdhandskarna när det behövs. Jag har med en stek där.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna ägt stamaktier men tills de blir tillgängliga nöjer jag mig med preffen.

   Radera
 2. Ja, Pegroco är ett spännande bolag som jag också har en slatt aktier i. Men sist jag kollade på deras hemsida behövdes det en korrekturläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar sällan påpeka brister i språket och skriften eftersom det vore väl ironiskt om man själv gjorde ett fel i det läget men visst har du rätt i att det är viktigt att företagen är noggranna i sina presentationer.

   Jag hade kikat på sista meningen i näst sista stycket i det blogginlägget du länkade till om jag var du ;-P

   Allt gott

   Radera
 3. Precis - man kastar sten i glashus när man påpekar korrekturfel och liknande om man inte själv skriver bra. Men det är en himmelsvid skillnad på en snabbt ihopskriven post på en privatpersons blogg och en hemsida för ett börsnoterat företag.

  I det senare fallet måste det bli rätt. Och man kan kräva att man lägger tid på språket när ett företag presenterar sig offentligt.

  Det finns förresten större investmentbolag än Pegroco som slarvar med språket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt (bara skojade lite :-) )

   Jag förstår att det kan bli fel i pressmeddelanden och liknande där det finns ett inslag av tidspress men mer permanenta saker som hemsidan, företagspresentationen osv, där är det bara dåligt att man inte kan lösa en vettig skrift. Det ser oproffsigt ut.

   Radera
 4. Intressant med Pegroco där. Jag trodde faktiskt att det var kommunen som ägde Hagabadet. Fin utdelning har de iaf!

  SvaraRadera