lördag 12 augusti 2017

Njuter lite - Cooper´s Choice Laphroaig

Den 7/7 släpptes en specialflaska Laphroaig på bolaget. Det var en 10-åring som var avslutad på sherryfat från den oberoende buteljeraren Vintage Malts. Det är deras serie Cooper´s Choice som fick ett nytillskott.

Totalt släpptes 420 flaskor och alla gick till Sverige. Jag köpte en av dem och under semestern avnjöts ett par skvättar av denna flaska. Utgåvan är en så kallad singel cask dvs all sprit kommer från en enda tunna vilket gör att drycken blir lite mer karakteristisk än när destilleriets master blender bygger en utgåva från många olika fat vilket är standard.Omdöme

Jag läste ett omdöme tidningen Allt om Whisky där man benämnde denna drycks smak "mjuk som en one-piece i sammet". Ganska rolig skrivelse men jag tycker det stämmer ganska väl även om sagda one-piece har gått mig förbi. Det är en vanlig tioåring fast med en avrundning av sherrysötma i både smak och doft vilket gör denna utgåva aningen mer sofistikerad än den vanliga.

Och tur är väl det eftersom flaskan kostade 899 kr vilket är mer än dubbelt den ordinarie och skall jag vara ärlig tyckte jag inte att det var värt pengarna. I alla fall inte om man bara ser till drycken och jämför den med den ordinarie utgåvan. Jag skulle ha mycket svårt att säga att det var en sherryflaska jag smakade på om jag utsattes för den här i ett blindtest och i övrigt var det som vanligt fast med en svagare ton av vaniljen än jag är van vid.

Nu tar jag oftast med själva upplevelsen av att prova en ny flaska också och det tycker jag är värt ganska mycket pengar. Att sitta där på kammaren och vara en av endast några hundra som kommer dricka den här whiskyn gör det hela lite mer speciellt och det är en god whisky så inget ont om den.

Jag provade den tillsammans med en cigarr några veckor senare och precis som jag trodde gjorde sig inte denna typ av whisky särdeles bra i det sammanhanget. När jag röker årets cigarr föredrar jag någonting med mindre egen karaktär eller som minst någonting med mindre egen rök men det kanske blir ett annat inlägg.

Avslutning

Skall jag säga någonting så skall jag säga att jag fortfarande är riktigt svag för Laphroaig. Jag älskar det destilleriet och den rökiga, torviga medicinen de producerar. En väninna omnämner den typen av whisky som ett par urbrända sjömansstövlar och även om jag sällan uppfattar fotsvetten så kan jag i delar hålla med henne. För de flesta skulle jag säga att deras tioåring är fullt tillräcklig och jag har själv alltid en flaska ståendes för de tillfällen då jag bara vill "ta en whisky".

För mig är whisky både ett intresse men också en underbar möjlighet att smyga iväg en stund, ta ett djupt andetag och bara koppla av. När var senaste gången du bara drog ett djupt andetag och uppmärksammade vad du hade runt dig? Det är början på rejäl avkoppling.

Må väl

Bildkälla: tjederwhisky.se

3 kommentarer:

 1. Låter ju angenämnt det där. Stog framför malthyllan i veckan på en flygplats men som så många gånger förr var jag för snål för att ta fram plånboken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus

   Jag tror (eller hoppas) att det beror på synsättet på whisky. Personligen håvar jag jättegärna fram plånboken när det kommer just till whisky medan många av mina vänner har svårt att förstå det. Däremot känner jag många som inte skulle tveka om det kom ut ett nytt TV-spel som de vill ha eller en ny bok, CD, film osv.

   För mig är ju värdet oftast högre när jag köper whisky än själva whiskyn motiverar eftersom mitt intresse gör det större och för andra kanske det mest handlar om att köpa en god dryck att njuta av en lördagkväll och då kanske det inte är motiverat att spendera så mycket pengar eftersom det finns väldigt mycket annat gott man kan välja istället...

   Radera
  2. Jag köper synsättet. Jag har ett "spritbord" med runt 25 flaskor inspirerad av en scen i Eyes wide shut om jag minns rätt. Handlar man en dyr flaska och sparar den till speciella tillfällen så varar den ju väldigt länge. Köpte en Macallan tex som varade i flera år.

   Radera