tisdag 5 mars 2019

Årets utdelningshöjning +3,46%


Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag brukar sammanställa portföljens utdelningsökningar såhär i början av året. Dels sammanställer jag föregående års utdelningar eftersom alla siffror finns tillgängliga. Det gjorde jag den 17:e januari i det här inlägget.

Utöver det brukar jag också försöka sammanställa den förväntade utdelningstillväxten i portföljen för innevarande år. När bolagen har lämnat Q4 brukar man ha en hygglig koll på hur det kommer se ut. Det brukar saknas ett gäng amerikanske justeringar och man vet självklart inte hur mycket utdelningen ökar som följd av nysparande men man får en bild av läget i alla fall.I år konstaterar jag att det kommer bli ganska svårt att slå de mål jag har på mottagen utdelning. Portföljen håller emot ganska väl men att Hemfosa halverade utdelningen svider självklart i portföljen. Det enskilda bolaget levererade närmare 5 % av portföljens utdelningar men det är inget att grina åt.

Det har skett en hel del i portföljen men tack vare ett par rejäla utdelningshöjningar från några tungviktare som exv Castellum och Atlas Copco är det nästan jämnt skägg.

Totalt ser det ut att bli en organisk utdelningstillväxt i portföljen på runt 3,46 %. Förhoppningsvis lite högre när de sena bolagen kommer in men en bit under 4 %. Det är ganska långt från fantastiskt men det är bättre än inflationen.

Detta är dessutom bara ren utdelning. Jag har ju fått ett helt gäng nya aktier i portföljen men de räknar jag inte in.

4 kommentarer:

 1. Tjena AVL

  Hur räknar du Hemfosas utdelningsförändring? Utskiftningen av Nyfosa måste tas i beaktande om det ska vara rätt.

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren

   Jag beräknar utdelningen i förhållande till den skattemässiga värderingen av aktierna efter delningen. 56% av grundbolaget är dagens Hemfosa vilket innebär att 2,69 kr av föregående års utdelning är hänförlig till Hemfosa. Att vi i år kommer få 2,4 kr/aktie tolkar jag som en utdelningssänkning om 10,8 % ((2,69-2,4)/2,69).

   Övergripande ser jag det som en vinst att bolaget delades upp och jag är positivt inställd till den uppdelningen och äger fortsatt båda aktierna men när jag ser på min årliga utdelning är det en minskning både i relativa termer och faktiska oavsett hur man räknar.

   //AvL

   Radera
 2. Är det bättre än inflationen, verkligen? Den riktiga inflationen alltså, dvs inte den Ingves &co leker med via kpi.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Det är ju lite småsvårt att avgöra eftersom det finns ganska lite information.

  SvaraRadera