lördag 2 april 2022

Kaffeuppdatering

På mitt inlägg om kaffe för några veckor sedan frågade en anonym användare vad jag drack för kaffe och hur jag tillagade det nu när jag skröt om hur jag uppgraderat min utrustning.

Jag lovade att återkomma men jag har suttit och gnidit nu ett tag och det riskerar att bli ett ganska torftigt inlägg.

Jag är ju som bekant en ganska sparsam person och jag är också den ende i familjen som dricker kaffe och då bara en kopp om dagen så jag tycker inte riktigt att det är värt alldeles för stora utsvävningar.

Med det sagt fick jag en grind & brew kaffebryggare från Philips i födelsedagspresent för några månader sedan och det är en dröm. Jag vet att det finns massor av prylar där man maler och pressar och sprutar igenom ånga och allt möjligt men jag är en enkel själ. Men lat.


Att ha en maskin som maler mitt kaffe efter mina önskemål och därefter brygger ett kaffe, som enligt mig vida överträffar allt man kan åstadkomma med färdigmalet kaffe räcker alldeles utmärkt för mig. Och maskinen är definitivt inte gratis så det är en lyx jag uppskattar varje morgon.

Vad laddar jag den med då?

Jag har arbetat mig igenom det mesta som de vanliga butikerna har att erbjuda så om jag inte vill specialbeställa från små rosterier eller gå in på en butik som säljer kaffe och te i lösvikt får jag hålla mig till det som säljs i bulk och jag har hittat ett jag uppskattar väldigt mycket.

Det var en av mina vänner som råkade se ett inlägg för ett år sedan som hörde av sig och lät mig prova Lavazza Crema e Aroma. Det är en kaffeblandning med intensiv och fyllig smak med många blommiga toner och en krämighet som är ganska enastående. I mitt tycke saknar den också mycket av det brända och beska som gärna följer med de mer intensiva mörkrosterna.


Nu skulle man kunna tro att jag har flyttat till en håla i djupaste urskogen men det är en fullstor stad med alla upptänkliga bekvämligheter men butikerna här säljer inte den varianten av kaffe så jag får beställa det via nätet. Det är inte heller det billigaste kaffet men man brukar kunna hitta det för typ 120 kr per kilo och det är inte så illa även om det är vansinnigt mycket dyrare än Gevalias mellanrost när Willys har erbjudande på fem för en hundring.

Men eftersom jag står mig i flera månader på ett kilo så kommer det inte spräcka banken att jag köper kaffe som är tre gånger dyrare än det billigaste tänkbara. Jag har också kommit så långt i min resa att jag är villig att erkänna värdet av små justeringar i vardagen för att höja graden av lycka och för mig är kaffet ett sådant område.

Så där har vi det. Inget speciellt egentligen men ett litet bevis på livsstilsinflation :-)

Vad har du i koppen på morgonen?

2 kommentarer:

 1. Intressant, jag är själv en vän av kaffe, men kör fortfarande vanligt bryggkaffe, ibland presskaffe när tid och lust finns. Den där maskinen ser trevlig ut, jag antar man måste ta ut och tömma ett filter innan varje bryggning samt fylla på vatten. Enda skillnaden mot en vanlig bryggare är att den maler bönor själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare

   Jo det där är bara som en vanlig kaffebryggare med en kaffekvarn i samma maskin. Man får hälla på vatten och byta filter som vanligt...

   Radera