onsdag 30 mars 2022

Kontanter i kris

Det är ganska vanligt att man (jag) hör att det kan vara bra att ha kontanter liggandes i händelse av kris. Jag har nu stött på några olika scenarion i mitt liv som skulle kunna betecknas som kris där kontanter har varit helt värdelösa.

Ett av de tillfällena är när elen går ned i närområdet. Det är svårt att gå till en butik med kontanter när elen är temporärt borta för lagen är ganska tydlig avseende att en näringsidkare skall redovisa kontanttransaktioner samma dag. Det låter sig inte göras om alla system ligger nere. Det viktigaste ordet här är temporärt.

Jag förutsätter att det hade uppstått en marknad ganska kvickt om elberoende system försvinner under en längre tid men man kan inte tanka om pumparna inte fungerar oavsett hur mycket kontanter man har och de flesta butiker kommer pausa sin verksamhet tills elen är tillbaka.


En annan situation är krig.

I helgen träffade jag ett par från Ukraina vilka var inkvarterade hos ett par vänner. De hade förberett sig direkt när det började bli oroligt och de hade gott om kontanter tillgängliga när kriget bröt ut. Vad hjälpte det när inte en enda penningväxlare i väst tar emot pengarna. De sa att de hade hittat en liten växlare i Ungern som erbjöd sig att växla men att växelkursen var helt horribel. Alla andra hade blankt vägrat.

Det är ganska lätt att föreställa sig hur man skall bygga upp ett system för sig själv och kanske även sina närmaste så att man i teorin skall klara sig ur en kris. Problemet är att det mycket sällan blir som man tänkt sig.

Därför är det min erfarenhet att det bästa skyddet man har i en kris är utbildning. Ju mer vana, utbildning och erfarenhet man har av att hantera en kris desto lättare blir det att manövrera sig igenom nästa man stöter på.

Det är därför försvaret , sjukvårdspersonalen, polisen mfl övar hela tiden. Det kan man göra själv också. 

Visst är det rätt och rimligt att ha några tusenlappar liggandes tillgängliga. Kanske lite smycken och varför inte några lådor ammunition om man får lov att ha det. Det är också lämpligt att ha ett litet lager av konserver och torrvaror. En vattendunk eller två och en vevradio.

Men minst lika viktigt är det att gå ut i skogen och bygga ett vindskydd, samla ihop så mycket torrt material man kan som isolering och försöka klara av en natt ute i det fria med mycket knappa resurser. Så länge man gör det under kontrollerade former så klart och gärna någonstans där man ganska kvickt kan komma undan från elementen om det skulle behövas.

Det är också nyttigt att öva på att fiska, äta saker man kanske inte vill äta och att lära sig identifiera vad som går att äta. Att kunna göra ett vattenfilter av en gammal ölburk, lite sand och grus och lite mossa kan också vara värdefullt och att träna upp sig så att man klarar av att promenera några mil med ett barn på axlarna.

Om man måste fly måste man vara beredd att göra det utan sitt vildmarkskök, sitt jättefina tält och sin välplanerade bugg out bag (även om det är bättre att ha en sådan än att inte ha det). 

Inget går upp mot kunskap och erfarenhet. 

2 kommentarer:

  1. Om det varit kris och affären hade vägrat svenska pengar, då hade jag antagligen tagit grejorna och gått och lagt en slant på disken. Det beror lite på hur anarkistiskt samhället hunnit bli, och hur eventuell hotbild i affären sett ut. Det bästa är antagligen att hålla så låg profil som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att om det hade varit kris på den nivån så hade det nog redan hunnit uppstå en bytesmarknad på ett eller annat sätt :-)

      Radera