onsdag 9 mars 2022

Tens

Det finns mycket kunskap jag inte trodde att jag behövde när jag var yngre. Sen fanns det en hel del kunskap jag inte ens visste om.

Transkutan elektrisk nervstimulering tillhör den senare kategorin.

Jag gick ju nyligen och lyfte sönder ryggen och smärta gör konstiga saker med huvudet. Trötthet är inte heller så bra.

När jag hade spenderat tre till fyra dagar med att sova sittandes någon timme i stöten, totalt tre till fyra timmar per natt var jag ganska påverkad.

Det tog förövrigt fyra dagar innan jag fick medicin utskrivet som var tillräckligt stark för att jag skulle kunna sova men det är ganska mycket mitt eget fel eftersom jag kontaktade min vårdcentral istället för att åka till akuten. Nu råkar jag ha god kännedom av vården och jag hörde inte hemma på akuten egentligen men man hade kunnat önska att vårdcentralsläkaren inte skulle vara så restriktiv.

Nå ja... I detta dimmiga tillstånd letade jag efter andra sätt att lindra smärta på och ett av sätten vilket ändå verkar aningen mer vedertaget än många andra är just Tens. Man behöver en liten apparat med sladdar och geleiga plattor. Plattorna fästs ungefär där man har ont och sen skickar maskinen elektriska stötar in i kroppen med viss regelbundenhet.


Som så mycket annat finns de här apparaterna i en miljon olika varianter och prisklasser men jag får vara ännu tröttare än jag var innan jag betalar en månadslön för att ge mig själv elstötar. Vad jag däremot är villig att göra är att åka förbi Clas Ohlson och köpa deras billigaste för en knapp femhundring.

Sagt och gjort och jag tror nog ändå att det gjorde skillnad.

Det är inte smärtlindring i nivå med de där små pillren jag tillslut fick men det är definitivt inte verkningslöst heller och allt är bättre än inget när man är på den plats jag var. Det är lite som att slå sig själv på tummen när man precis har sparkat stortån i ett stolsben. Delad smärta är mindre smärta... Typ.

En av de främsta anledningarna till att jag var skeptisk från början var att det här verkar vara ungefär samma sak som TV-Shop krängde för 20-30 år sedan som en mirakelmaskin för att få justa magrutor. Släng på lite el över magen samtidigt som du käkar ostbågar och tittar på TV och en månad senare ser du ut som han på TV som går till gymmet varje dag och inte äter annat än äggvita. Jo visst.

Det kanske funkar så om jag kör på den här prylen på en styrka som bränner varenda synaps jag har i kroppen men det är inte någonting jag ämnar testa riktigt ännu. För tillfället räcker det med att den hjälpte mig när jag hade ont.

2 kommentarer:

 1. Låter som en jobbig tid nu. Någon sa att för den som är riktigt sjuk är alla trix som har någon minsta chans till lindring värda att pröva. Sova och äta är också nyttigt. Hoppas det går framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går framåt så jag är snart tillbaka igen. Tack!

   Men du har rätt. Man griper efter halmstrån när man behöver det

   Radera