lördag 16 april 2022

Att rädda en gräsmatta

Sedan vi blev med hus har jag då också blivit med gräsmatta. Det är en liten plätt på mellan 50-70 kvm (jag har inte mätt).

Det där är en delvis skuggad plätt som ändå ligger i söderläge så ganska mycket sol. Problemet är att det är ganska mycket mossa i området vilket skulle kunna bero på att området är ganska blött.

Men då skall jag försöka lista ut hur man gör en mossmatta till en gräsmatta utan att börja om från början.

Jag har listat ut att man kan dränera. Men jag tror att det egentligen är lite mycket för mattan är bara sölig. Det finns inget synligt stående vatten. I alla fall inte på min plätt.

Däremot verkar det inte vara en nationalsport i området att ta hand om gräsmattan så jag gissar att det var ganska länge sedan vår matta luftades, gödslades, stödsåddes, dressades m.m.


Jag vet bara inte riktigt hur och vad jag skall göra och när.

Har du några tips?

Det är en för liten plätt för att jag skall vilja köpa massa dyra saker men jag tänker att en rejäl kratta skulle kunna användas för att rensa upp i mattan och rugga upp den lite. Man kan säkert rensa bort en del av mossan också på det viset. Jag skulle kunna låna en grep av svärfar och gå över mattan och göra hål så att den luftas.

Sen har jag förstått att man skall lägga på antingen jord eller sand. Sand skall vara bättre för vattensituationen men jord skall vara bättre för gräset och jordens mikroklimat. Jag vet inte var man får tag i rätt typ av sand men jag vet var man får tag i det som kallas dressjord vilket är en blandning mellan torv, sand och någon form av gödning.

Det är min intention att lägga på ett par påsar sådant i början av säsongen och sen kan det tänkas bli fler med tiden.

Utöver det planerar jag att lägga på lite extra gräsfrö och vattna och sen tänkte jag vara klar.

Senare får jag väl gödsla mer och kanske dressa ytterligare för att försöka torka upp marken.

Vad tror du? 

Kan det rädda en försmådd gräsmatta?

14 kommentarer:

 1. Gå över med grepen så den får luft. Kalka 1 gång å Gödning 2 gånger per är. Klipp det inte för kort gärna med en rotorklippare. Efter tre år har du ingen mossa. Gräset har tagit över

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen Mats. Det låter som om vi har ungefär samma tankar om gräsmattans behov.

   Radera
 2. Försök inte kratta, riva eller vertikalskära bort mossan, då är risken större att du bara hjälper mossan att sprida sig ännu mer. Olleberg.nu kan säkert ge dig de tipsen du behöver.

  SvaraRadera
 3. Varför vill du ha bort mossan? Den är mjuk och skön att gå på och växer långsamt, därmed inte krävande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle

   Jag håller med om allt och anledningen till att jag vill ta bort det är för att det är mindre slitstarkt än gräs (i alla fall om jag förstått rätt). Vi har två barn som sliter riktigt bra på gräsmattan.

   Radera
 4. Vi har också en mossmatta och det ser rätt tråkigt ut just nu, men så fort gräset börjar växa syns det inte så länge man inte försöker klippa för kort. Ambitionsnivån gällande mossan är inte så hög, som du förstår. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Vi har lite för lite gräs i mossmattan för att det skall döljas när gräset kommer igång så det blir till att jobba lite nu under våren :-)

   Radera
 5. Jag lånade en mossrivare förra året och drog sedan på Stroller gödningsmedel med mossbekämpningsmedel. Det innehåller järnsulfat vilket dödar mossan på ca 2 veckor.

  Det finns väldigt mycket naturromantik när det gäller gräsmattor och växter men i grund och botten handlar det om konkurrens. Olika växter klarar sig olika bra i olika miljöer och gräs klarar sig bra i välluftad jord med mycket näring medan mossa dels börjar växa tidigare på året och dels är mästare på att växa i miljöer där det är dåligt med näring från marken. Så har man väl fått in mossa så tjuvstartar den på våren och kväver sedan gräset.

  Så det enklaste du kan göra är att riv bort mossa, på med gödning med bekämpningsmedel mot mossa och sedan så nytt gräs ovanpå. En personlig observation är att gräs för skuggiga partier är guld värt i skuggiga miljöer men har du gott om sol låter det som du ska ha något mer slitstarkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tilläggas att det är nu man lägger grunden för en lättskött gräsmatta. Mossan har börjat växa vilket gör den känslig för järnsulfatet och vädret är varmt så i mellansverige är det en bra tid att så gräs nu. Då får det försprång och du har en gräsmatta i maj som det är svårt för andra växter att börja växa i.

   Radera
  2. Tack Ingenjören.

   Jag har en så liten matta att jag förmodligen klarar mig med kratta för att få bort det mesta av mossan och igår var jag faktiskt och köpte näring med järnsulfat så nu skall här jobbas. Gräsfrön fick också följa med och jag chansade på vanliga frön. Jag har en häck som skuggar delar men det är fortfarande i söderläge så det är sol mesta delen av dygnet.

   I värsta fall får jag väl stödså med skuggigt till hösten så att det får en god start nästa år.

   Det skall bli spännande att se vad som händer.

   Radera
  3. Mitt mål är också att lägga så lite tid som möjligt på gräsmattan så jag kan relatera :-). Döda, lägg nytt och sedan vara bra på att gödsla verkar fungera bra så här långt för mig.

   Radera
 6. Antingen gör du en rejäl insats på en gång. Tänk lastbil med ny jord, inte små påsar osv. Eller låt bli, för småduttande kommer inte resultera i ändring.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lastbil med jord på min lilla gräsmatta skulle höja nivån över uteplatsen. För mig räcker det med en handfull säckar för att lägga på några centimeter. :-)

   Radera