onsdag 27 april 2022

Sänker min lön med 22 %

Nu är det bara några dagar kvar tills jag backar undan från min chefstjänst och sätter mig bakom mitt högst ordinära skrivbord igen för att vända digitala papper dagarna i ända.

Det skall bli oerhört skönt att kunna andas frisk luft igen.

Jag passade på att reflektera över min löneutveckling de senaste åren.

Det här bytet innebär att jag samtidigt tappar 22 % av min nuvarande lön vilket har varit en temporär kompensation för det extra ansvar jag har haft. 22 % kan låta mycket med det är baserat på en relativt medioker grundlön vilket gör att det fortfarande har saknats ganska många tusenlappar för att min kompensation skulle ha varit jämförbar med den som erbjuds andra i organisationen med samma ansvar. Skillnaden är att jag lyftes underifrån i kris och inte rekryterades utifrån.

Jag lämnar gladeligen ifrån mig detta tillägg just nu. Det kommer påverka familjens ekonomi mycket marginellt. Och det finns så oerhört många värden som inte kan räknas i kronor och ören. Allihopa har jag försakat de senaste åren.


Samtidigt som jag insåg att det ju faktiskt blir så att jag frivilligt skalar av en femtedel av min ersättning (mycket mer om man räknar in att jag också skall vara föräldraledig) så började jag räkna på min löneutveckling de senaste åren.

Om man räknar från 2010 när jag slutade som kock har jag haft en genomsnittlig löneökning per år på 4,4 %. Det är ändå ganska okej om man tänker att inflationen varit väldigt låg under perioden.

Men siffran är så "låg" för att jag inkluderar tiden då jag pluggade. Löneutvecklingen var ju ganska medioker när jag pluggade (och inte jobbade och därför inte fick löneökningar alls...) och jobbet jag fick direkt efter studierna var anskrämligt dåligt betalt men om jag räknar från 2019 när jag bytte till ett mer kvalificerat arbete började det hända saker. Jag är fortfarande relativt lågavlönad sett till det arbete jag utför men det har ändå varit en resa.

På tre år har jag ökat min lön med nästan 43 % vilket innebär drygt 11,5 % i genomsnitt om året. Det mesta hände så klart i början när jag bytte men jag har också klivit upp en del vilket har gjort sitt till.

Jag skulle gissa mig till att det finns kapacitet för att höja lönen ytterligare 50 % inom kort tid givet att jag väljer att flytta på mig och då till en liknande chefstjänst som den jag haft i ett par år nu. Skulle jag flytta mig någonstans men behålla mina ordinarie arbetsuppgifter finns det inte jättemycket att göra även om det säkert kunde göra några tusenlappar.

Men jag trivs.

Fråga mig igen om några år. Eller om det börjar klia i fingrarna att få förändra och leda. Men just nu är jag mer än nöjd med de val jag gjort.

Och jag tjänar ju faktiskt som medelinkomsttagaren i Sverige. Inte medelinkomsttagaren i min bransch eller min yrkeskategori och inte medelinkomsten i år eller förra året men ungefär som medelinkomsttagaren gjorde för en handfull år sedan.

Det är ju inte så dåligt. Att vara medelmåttig...2 kommentarer:

  1. Det låter härligt och som att du kommer att njuta järnet av detta. Stort lycka till och tack för dina välformulerade och intressanta inlägg!

    SvaraRadera