lördag 30 april 2022

Pappalådan har återigen kommit till användning

Det händer att jag ser meme som berättar att alla pappor (förmodligen alla medelålders män oavsett barnstatus) har en låda någonstans i hemmet fullt med gamla pengar från forna resor, gamla batterier som kanske funkar, instruktionsmanualer till prylar man inte äger längre, nycklar ingen vet vart de går och allsköns skruvar, muttrar och spik.

Jag har också sådana gömmor men mina spikar och skruvar har jag någorlunda samlade i en halvstor plastlåda vilken står vid verktygslådorna. Det där är skruvar, beslag, muttrar och spik i alla varianter. 

Inte min men jag känner igen systemet

Varenda extraskruv som följt med när jag köpt prylar, varenda skruv som suttit i väggen när jag flyttat in och de flesta gamla prylar jag har slängt där det fanns skruvar och grejer. I 20 år har jag samlat och använt, samlat och använt.

Fru AvL är sällan nöjd över den där lådan med blandat skräp men rätt som det är behövs det någonting och efter lite letande kan jag skruva ihop en mackapär med en skruv jag sparat i femton år. Och det är så oerhört skönt att inte behöva åka till butiken och köpa ett helt paket skruvar när det räcker med en.

Jag känner mig supermanlig när jag kan skruva fast ett handtag eller skriva upp en lampa i taket eller skruva i en lös trallbräda. Allt kan jag göra utan att lämna hemmet vilket är super.

Det är säkert någonting fundamentalt manligt som ligger med i den sociala kontexten i vilken jag är fostrad. Hustrun bara himlar med ögonen när jag dansar en liten lyckodans efter att ha hittat rätt skruv men hon blir ganska nöjd över att sakerna helt magiskt fixas här hemma.

Har du en gubblåda?

1 kommentar:

  1. Hos mig är det frun som har en låda med sånt skräp. Mest elektronik, sladdar och annat gud vet vad. Men om man behöver en kontakt eller något annat så brukar det finnas där. :) Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera