onsdag 14 april 2021

Dotterns portfölj fyller 5 år (AvL-portföljen)

I april 2016 inledde jag ett projekt jag döpte till AvL-Portföljen. Syftet var att skapa en faktisk portfölj i vilken jag skulle spara 500 kr varje månad, investera enligt min filosofi och visa vad en relativt blygsam summa pengar kan bli om man ger det lite tid.

Tanken jag haft har också alltid varit att den här portföljen kunde vara grundplåten i vårt sparande till dottern.

Jag gjorde regelbundna uppföljningar och portföljen var och är möjlig att följa via Shareville.

Under 2019 kom jag till insikt att jag inte alls klarade av att investera den portföljen helt självständigt utan jag tog influenser från familjens samlade sparande vilket gjorde att det jag köpte i den portföljen balanserades av saker som inte fanns i portföljen. Det betyder att man inte kan spara enligt den portföljen och ändå få den filosofi jag förordar.

Resultatet blev att jag bestämde att investera mer passivt och välja ett gäng indexfonder att fördela pengarna i och så har det fortsatt (förutom ett snedsteg för några veckor sedan när jag inte hade några andra portföljer på Nordnet att teckna mig i en IPO som jag körde teckna/sälj på vilket inte är något jag rekommenderar)


5-år senare

Jag tycker ändå att det har gått ganska bra.


Portföljen har avkastat i genomsnitt 13,82 % per år vilket resulterat i lite drygt 88 % avkastning på de här fem åren. 

500 kr i månaden betyder att jag har satt in 31 000 kr på fem år (inlägget skrev innan den 60e insättningen och precis i början satte jag in 1500 kr mer än de 500 kr/mån vilket resulterar i 31 000 kr) och värdet är nu 49 370 kr.

Det kan kännas som en blygsam summa efter att ha sparat så idogt i fem hela år men 50 000 kr är mer än vad ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning kan uppbringa i totalt sparande (Jag har sett lite olika siffror som sträcker sig från 21%-32% som inte har 50 000 kr).

Det känns ändå väldigt tryggt för jag är helt övertygad om att det här sparandet kommer bli fasligt mycket mer pengar de kommande 12-15 åren och om det redan är en summa som överstiger en fjärdedel av svenskarnas sparande så tycker jag det finns goda förutsättningar att tro att vi kommer kunna ge Joy en god start på vuxenlivet och det gläder pappa.

Nu gäller det bara att hålla i med den här tråkportföljen tills pengarna behöver förvandlas till en insats i det första boendet.

//Innan du börjar skälla om att det är oansvarigt att ge unga vuxna massor av pengar föreslår jag att du använder sökfunktionen på bloggen och utbildar dig lite i vad jag tidigare skrivit i ämnet//


2 kommentarer:

 1. Hej AVL!
  Fint. Bra utveckling på portföljen. Kommer bli en fin och lagom grundplåt för dottern, tror jag.

  Vi sparar samma summa till våra barn. I dagsläget ligger den på ca 150 000kr (två barn). Skulle tippa på att första uttaget kommer ske om minst 5 år. Sista kanske blir om 14 år. Så det kommer gotta på sig en del till :)

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gör vi vad vi kan för våra barns framtid :-)

   Radera