lördag 24 april 2021

Aioli

En sak jag egentligen har ganska svårt att förstå är kalla såser. Några av dem är helt skapliga men många utav dem är ganska smaklösa och tråkiga men det är inte den primära orsaken till att jag inte förstår dem.

Basen i nästan alla sådana såser är majonnäs. Det står inte på men läser man ingredienserna får man fram att det innehåller ägg och olja vilket är grunden till majonnäs. Utöver det brukar det vara kryddor och lite andra tillsatser.

Den främsta anledningen till att jag har lite svårt att förstå många av såserna är att det är så himla enkelt att göra själv.


Okej om man tycker att majonnäs är knepigt. Man måste ju faktiskt ha både äggula och olja och helst en mixer eller stavmixer. Det är ju jobbigt. Så om man nu tycker att det är omöjligt svårt att göra majonnäs kan man väl köpa färdig då.

Med en burk majonnäs, lite citron (eller i värsta fall citronsyra), en vitlöksklyfta, en burk dragon, lite salt, en kvarn med blandningen 4-peppar och kanske en skvätt vinäger kan du göra de flesta såserna. 

Majonnäs + vitlök = Aioli
Majonnäs + dragon + salt + vinäger = Bea (ja man kan med fördel ha i lite fler kryddor men i grunden räcker det med en syra och dragon)
Majonnäs + peppar = Pepparsås
Majonnäs + citron = Hollandaise

Det finns säkert en mängd andra varianter man kan lösa på det här sättet men det här är väl de vanligaste jag ser i hyllorna. Det brukar finnas en som hävdar sig vara mango och curry också men jag är ganska säker på att om du bara ser till att hitta lite sötma och tillräckligt mycket curry borde du vara hemma utan mango.

Varför skall man bry sig?

Dels tycker jag att man skall bry sig för att en sås bestående av majonnäs och vitlök inte skall behöva innehålla 17 ingredienser även om man i vanliga fall skulle kunna peta i lite senap i majonnäsen vilket helt plötsligt skickar upp innehållsförteckningen till mellan 10 och 12 även om man gör själv.De extra ingredienserna är till för att göra så att man kan behålla en krämig konsistens trots ganska mycket vatten i förpackningen och en massa konserveringsmedel för att produkten skall ha en onaturligt lång livslängd. Ja och så socker förstås eftersom det är billigt och för att det får oss att vilja ha mer av såsen.

Så hälsa skulle kunna vara en anledning.

En annan är så klart ekonomi.

Färdig majonnäs av hygglig smak och kvalisort kostar ca 50 kr/kg (att göra själv skulle kosta ungefär 20 kr/kg med vettiga råvaror). Övriga råvaror kostar några ören men låt oss kalla det ett par kronor per kg sås.

Det skulle innebära att det kostar 22 kr/kg att göra egen aioli. Det skulle kosta 52 kr/kg att göra på köpt majonnäs och den billigaste aiolin på Willys kostar 67 kr/kg.

Nu petar man väl inte i sig litervis av aioli varje vecka men vad jag ser när jag är i fiskbutiken är att folk köper en liten burk av handlarns aioli varenda gång de köper räkor och den där lilla burken brukar gå på 150-200 kr/kg och det ser ut att gå mängder.

Om man lyxar till det med räkor på fredagskvällen kan jag tycka att det gör det ännu lyxigare att göra egen aioli eller romsås men om man också föreställer sig att den där burken med färdig aioli kostar 20 kr och det skulle kosta dig 2,50 att göra lika mycket egen sås då sparar du 17,50 kr/fredag.

Det är nu inga mängder om du ändå lyxar till det men det räcker att spara 18 kr/mån om man gör det hela det vuxna livet till pension för att pengarna skall ha hunnit bli nästan 300 000 kr. 

Källa: Z2036.blogspot.se

300 000 kr extra för att göra en godare aioli än den du köper? För mig är det en självklarhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar