lördag 4 april 2020

Glass + barn = kul

När man är extra mycket hemma behöver man sysselsätta sig och en av dessa dagar passade jag på att göra glass med min treåring.

Hon var lite krasslig så vi var satta i hemmakarantän men i frysen fanns det en påse övermogna bananer och kyl och skafferi var fyllda med godsaker så det var bara att köra.

Bananglass

Det är inte riktigt sant att det är vad jag gjorde men det var banan och det var semifryst...

Den enklaste glass man kan göra är att ta svarta bananer och frysa dem. När de är frysta plockar man fram dem och mixar dem och voila... Bananglass. Den är söt, krämig och med extremt mycket banansmak.

Bild: Herr AvL

Chokladglass

Här jobbade jag lite mer eftersom dottern verkligen ville ha chokladglass. Hon var egentligen inte särdeles intresserad av bananglass men vi hade bananer och det var dags att rotera innehållet i frysen...

Jag använder ett 3-2-1 recept (andra tips och idéer här) dvs 3 delar grädde, 2 delar ägg och 1 del socker. Ungefär så kan man tänka i alla fall. Jag kör 1,5 dl grädde (eller 1 dl grädde och 1/2 dl mjölk), 1 ägg och 1/2 dl socker (mindre socker om man använder söta smaker vilket choklad är).

Vispa ägg och socker fluffigt och lösvispa grädden. Vänd ihop de båda smeterna.

Sen kommer det roliga. Vi hade ljus blockchoklad och Marabous Fudge & Havssalt så vi smälte blockchokladen och blandade ut den i smeten för att få chokladglass och sedan hackade vi lite fudgechoklad och rörde i bitarna. Frys och njut.

Ingen glass är fulländad utan strössel och glitter men det där blev en riktigt god glass som uppskattades av både liten som stor.


6 kommentarer:

 1. Kakao mixat tillsammans med de frysta bananerna blir kalasgod chokladglass 👌 Vi kör på ganska mycket kakao, kanske en halv dl till 2-3 bananer, smakar inte banan alls tycker vi då! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😂 banan och choklad är en bra kombination men det låter nästan som om ni inte uppskattar bananen 😀

   Radera
 2. Kanske skulle prova på att göra egen istället för att gå i affärer och riskera smitta då... :)

  Har ni glassmaskin eller kör ni allt i frysen bara? Tips på hur man gör för att slippa få glassen att fyra till en isklump? Vet att man ska röra om då och då, men har du något annat knep?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vi har ingen glassmaskin. Det en sådan gör är ju att kyla och röra samtidigt så vi fryser och rör var 5-10 minut. Funkar toppen men ett tips kan vara att inte ha så mycket vatten/ mjölk i glassen. Ju fetare desto lättare att få ett krämigt resultat...

   Radera
 3. Trevligt recept - tack för att du delar och kommer igång med recepten igen. Uppskattat som alltid!

  Riktigt bra snålsparartips där med svart banan också!

  En personlig vårfavorit är rabarbersorbet. I princip koka ihop rabarber och socker som bas och sedan frysa in även om man kan fylla ut med ägg och olika former av stärkelse för mer glassig och fyllig smak.

  Kan smaksättas i många olika enkla variationer: pressad citron, vaniljstång, kardemumma eller ingefära (lägg hel, skalad ingefära i när du kokar ihop med sockret och ta sedan ut) fungerar alla utmärkt för lite spetsigare smak.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen. Jag är dålig på sorbet. Kanske dags att börja testa runt.

  Borde kanske också ta ett bättre grepp om recepten 😀 I dessa tider kan ju folk må bra av billiga recept och andra spartips.

  SvaraRadera