torsdag 30 april 2020

Att kunna sy räddar miljön och plånboken

För ett tag sedan råkade jag person med ett stort miljöintresse. Ni vet en sån där som är så avogt inställd till att slösa med vatten att hen inte tvättar sig och vars stora intressen är att förstöra för livsmedelsindustrin och att växtfärga naturfiber...

Jag försöker alltid föra ett civiliserat samtal i alla situationer och det betyder ofta att försöka styra in samtalen på någonting där det i alla fall kan finnas någon form av gemensam nämnare för de inblandade parterna så vi kom att prata om textilindustrin, textilåtervinning och återbruk.

Just den diskussionen gav inte särdeles mycket eftersom jag hade ganska lite fakta och kunskap och personen jag språkade med kom med det ena påståendet mer sensationellt än det andra men det mynnade ändå ut i att jag försökte ta reda på några mer grundläggande fakta i ämnet.

En fakta är vi i Sverige köper ungefär tretton kilo textilier per år och ungefär åtta kilo slängs i soporna.


Det är mycket.

Det var då jag började fundera på vad det kan innebära att jag lappar och lagar familjens kläder.

För så är det nämligen. Min mor, tillsammans med syslöjden i skolan, lärde mig att hjälpligt hantera en symaskin och att klara av det mest grundläggande på den fronten. Jag är också av åsikten att det är viktigt att ha en så bred kunskapsbas som möjligt så med åren har jag utvecklat mig själv så gott det går och även om jag inte till vardags syr mina egna kläder är jag inte främmande för att sy om, lägga upp eller ned, laga och lappa eller varför inte fodra om eller byta dragkedja.

Nu är det för all del väldigt sällan jag byter en dragkedja eller ett foder för plagget tenderar att vara så slut innan dess att det inte är särdeles upplyftande att bära det längre utan rejäla insatser.

Men en del gör jag och det förlänger klädernas livslängd men det kan också rädda kläder.

Jag fick för några veckor sedan ett erbjudande om att få fyra par jeans för ägarna hade köpt dem och lagt dem i en garderob ett tag tills kvittot var slängt sedan länge och vid första tvätten hade byxorna krympt så mycket att de inte kunde ha dem längre.

Problemet för mig var att de var 6-8 cm för korta men det är hanterbart.

Ett par blev helt sonika shorts och de övriga tre blev förlängda.

Klart att det finns enklare sätt att bygga en garderob för det tog mig några timmar att bygga om de där byxorna men det känns bra. Dels kommer de här helt nya byxorna till användning och dels sparar jag lite pengar men bäst av allt är att jag slipper ge mig ut och handla för det är verkligen en aktivitet jag avskyr.

Fyra par jeans är rimligtvis mellan 2,5-3 kg textilier men i min värld borde det kunna vara ett decennium av att slippa köpa jeans och skulle jag tycka att de blir tråkiga går de alltid att sy om...



2 kommentarer:

  1. Samma här. Lagar, ändrar, klipper om. Använder plagg (och allt annat) tills de är obrukbara.

    SvaraRadera
  2. Hej AVL!
    Jag lagar också kläder. Kul och bra för plånbok och miljön.

    Lyckades komma över mycket kläder av min svärfar som hade en hel garderob men jeans, tröjor osv.

    Sparade mig många kronor men främst så sparade det mig tid från affärerna. Gillar verkligen inte att shoppa kläder.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera