måndag 13 januari 2020

Strategi 2020 - investmentbolag

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag tycker att aktier är kul. Jag ser mig själv som en aktiesamlare snarare än en sparare eller investerare. Självklart utgår jag från investeringen och sparandet men har jag väl hittat ett bolag jag gillar och det inte finns någon anledning att sälja aktierna behåller jag dem oftast,  oavsett om det finns bättre framtidsutsikter någon annanstans.

Det är egentligen ologiskt men jag samlar på aktier och hur många samlare känner du som är 100 % ekonomiskt rationella i sitt samlande?



För att mitt samlande inte skall bli helt orimligt eller skada avkastning och framtid för mycket följer jag givetvis upp mina investeringar och händer det någonting som förändrar den grundläggande investeringstesen är jag inte främmande för att sälja och byta.

Med detta sagt följer jag också upp hur stor vikt olika branscher har i portföljen, olika tillgångsslag och lite grovt vilken potential jag tror att de olika innehaven har framgent.

För 2020, i alla fall första kvartalet och sannolikt även andra kvartalet kommer jag vilja få upp en större bredd i portföljen. Det kan låta ironiskt från någon som har 50 aktier och ett gäng fonder i portföljen men tittar man på hur portföljen är viktad och sannolikheten för en liten avmattning framgent känner inte jag att det är negativt att se till att portföljens investmentbolag har en mer betydande och framträdande roll i portföljen.

På det viset kan jag dessutom fuska och få exponering mot massa fler bolag, oftast till rabatt vilket ju är kul.

Jag kommer alltså se försöka se till att Investor, Svolder och Latour får en värdemässigt betydligt större position i portföljen än de har idag och ser jag någonting som tilltalar mig lite extra i något annat investmentbolag är jag inte främmande för att komplettera med det också.

Hittar jag något rimligt prissatt konglomerat kan jag tänka mig att vikta upp i det också och jag ämnar utöver detta se till att fonden XACT Högutdelande byggs upp till en betydande position även det.

Och där har du mina tankar. För all del mycket förenklat för om jag skall klara av att vikta upp ovanstående bara för att jag vill det kommer det krävas en medvetenhet. Jag tycker sällan att det är kul att göra så utan föredrar att låta pengarna gå till någonting jag för stunden tycker är roligt.

Jag kommer heller inte köpa vid för konstiga värderingar men givet att det inte skenar fullständigt är det så här jag tänker.

Vad har ni för planer?

9 kommentarer:

  1. Jag ligger på en 10% per investmentbolag har 3 st olika idag. Kanske borde man ligga högre. XACT högutdelande har jag sedan tidigare en månatlig ökning i så det tänker jag fortsätta med. Men man kanske skulle öka i investmentbolagen? Vad tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Det är så himla svårt att berätta för någon annan hur de skall göra eller ens föreslå någonting utan att ha koll på hela situationen. Om du har 10 % per aktie och 3 olika aktier så har du en betydligt högre viktning än jag.

      För vår del ligger hela investmentbolagsportionen av vår portfölj på 10-15 % och XACT Högutdelande utgör några procent till. Jag vill öka andelen investmentbolag till 15-20 % och XACT kanske skall få utgöra 5-10 % av portföljen beroende på pris.

      Utöver det tycker jag att många investmentbolag är lite dyra idag men det svänger fort så jag väntar på ett tillfälle att öka.

      Jag kan inte ge mer konkreta råd än så dels för att jag inte vet tillräckligt om din situation men också för att jag inte får ge konkreta råd men förhoppningsvis kan du använda detta som inspiration.

      Lycka till

      Radera
  2. Menar du alltså att du även med 50 aktier har lyckats slå börsen ändå? Isåfall grattis.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njaä. Jag menar att jag slår mitt jämförelseindex vilket är en ganska bra representation av min portföljsammansättning. 50 % all world, 40% svenska börsen och 10 % svenska räntor. Jag har lite mindre räntor men en betydande portion fixed income i form av high yield bonds och preffar i sverigeportföljen istället men på totalen gör det väldigt lite.

      Jag ser också att portföljen har en avsevärt lägre volatilitet än detta jämförelseindex sett över perioder upp till 5 år.

      Radera
  3. 2019 borde varit ett av de bästa åren att äga investmentbolag på många år gissar jag. Jag har inte räknat på det men det känns så i mon värld i alla fall. Vi får se om det fortsätter så. Jag hoppas det! :)

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha rätt. Det var väldigt höga rabatter i flera av dem där ett tag och då laddade jag på, för mig, stora volymer i ett par av dem. Det visade sig bra.

      Vi håller tummarna att det fortsätter vara bra att äga dem men att Svolder och Latour blir aningen billigare så man kan köpa mer :-)

      Radera
  4. Hej, trevlig blog. Jag tänker att Investor och Latour ligger väldigt högt (Investor ATH) och ekonomin mattas av under 2020 troligen. Själv tror jag 2020 blir bankernas år efter ett trassligt 2019 som tryckt ner kurserna i bott. Swedbank Nordea och Danske Bank kan få rejäl rekyl. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Tack.

      Att kurserna är på ATH är för mig irrelevant. Vinsterna i bolagen man äger torde vara det avgörande och bredvid det, hur aktien värderas mot bokfört värde. Jag håller med om att de flesta investmentbolag är dyra just precis nu men jag har lite längre horisont än så.

      Jag hoppas du har rätt om bankerna. Jag har en väldigt stor del av portföljen i bank och med fonder och investmentbolag är andelen ännu högre så det får gärna vara bankernas år vad mig beträffar 😀

      Så oavsett vem som har rätt kommer det nog gå ganska bra.

      Tack för din kommentar

      Radera
  5. Jag med fortsätter köpa lite mer defensiva aktier.
    https://tvamanadsloner.blogspot.com

    SvaraRadera