onsdag 8 november 2017

Ibland är det roligare än annars - Hemfosa

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Ibland är det roligare än annars att vara aktieägare. Igår tävlade innehaven om att underprestera mot index och portföljen tappade några tiondelar mer än OMXS30. Idag verkar det vara tvärt om och portföljen slår index med fyra tiondelar istället.

Spelar det någon roll?

Nej ingen alls. På längre sikt jämnar det ut sig och förhoppningsvis överpresterar portföljen eller som minst går den som index men det är inte heller viktigt egentligen. Jag investerar som jag gör för att det är roligt. Hade jag velat maximera hade jag nog investerat i billiga indexfonder eller en mer koncentrerad portfölj med flera tunga innehav i stora investmentbolag och så hade jag gått till jobbet och tjänat massor av pengar istället. Men nu tycker jag det här är skitskoj så jag gör vad jag kan för att hitta nya spännande bolag att analysera.

Ett sådant som jag hittade i början av 2014 när de skulle noteras var Hemfosa. Ett fastighetsbolag som fokuserar på samhällsfastigheter som myndigheter, skolor och vårdinrättningar. Det har gått ganska bra för bolaget sedan dess och idag släpptes kvartalsrapporten för tredje kvartalet där man konstaterade att under året har hyresintäkterna ökat med närmare 20 % jämfört med föregående år och förvaltningsresultatet per aktie ligger idag på 10,01 kr vilket är drygt 20 % över föregående års resultat. Förvärvsmaskinen är framgångsrik och pengarna tickar in.

Utdelningen på 4,40 kr/aktie täcks med mycket god marginal så jag förväntar mig en utdelningshöjning till våren men jag tror inte att den kommer bli särdeles stor. Eftersom man delar ut kvartalsvis kan jag tänka mig att man höjer utdelningen med knappt 5 % till 4,60 kr eller 1,15 kr/kvartal. Utöver det pratas det nu om att dela upp bolaget i två delar där samhällsfastigheterna ligger kvar i ett bolag som skall förvalta fastigheter av den här typen och ett bolag delas ut till aktieägarna vilket skall fokusera på transaktioner.

Jag är mindre intresserad av ett bolag som köper och säljer fastigheter än ett som förvaltar och därför gillar jag idén med renodling. Nu har givetvis transaktionerna bidragit till bolagets fina resultat men det känns ändå bra att dela upp verksamheterna så att man enklare ser vad som genererar vad så att man kan ta ställning till vilka investeringar man själv är bekväm med.

Marknaden gillade det här och aktien är idag upp runt 5 %. Kursen har klättrat rejält i år och är upp 25 % sedan årsskiftet. Bolaget har länge handlats till en substansrabatt men denna är nu utraderad och bolaget handlas till sin substans vilket kan vara bra men kan också vara lite knivigt. Direktavkastningen har också kommit ned till att idag vara straxt över 4 % och på de här nivåerna känner jag ingen brådska att öka på mitt innehav även om jag långsiktigt tror att det fortfarande är en rimlig nivå att köpa in sig på.

Vad tror du?

Bildkälla: hemfosaa.se

4 kommentarer:

 1. Trevligt att aktien har tagit ett skutt uppåt. Jag äger Hemfosa, men bara ungefär en halv procent av portföljen, så några grova pengar har jag inte tjänat där. Men det är ett innehav jag gärna behåller och kanske ökar på efterhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen och nackdelen med diversifiering är att nyheter inte får så stora genomslag men det gäller både goda och dåliga nyheter.

   Radera
 2. Har haft siktet på att ha 2% Hemfosa i portföljen. Under året har den av sig själv skjutit upp till 3,1% utan några fler köp. Ligger lågt med nya köp och gillar det jag ser istället.

  Castellum väger tyngre och är basen för fastighetsdelen i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders

   Jag hade också gärna sett att Castellum vägde tyngre i portföljen men jag är inte missnöjd med att Hemfosa just nu är större för den främsta anledningen är kurstillväxten

   Radera