måndag 20 november 2017

Måndagskollen v47 - Dags att köpa Swedbank

Förra veckan gick inte riktigt som planerat. Här tänkte jag att jag skulle köpa lite mer Svolder eller kanske lite Swedbank. Investor fanns också på bordet men istället skickade jag in en slant i Kappahl när kursen nu återgått till vad den var innan bokslutet släpptes.

Man kan givetvis inte räkna med att kursen skall hålla sig kvar på de här nivåerna efter utdelningen i december och extrautdelningen i januari men just i detta ögonblick handlas aktien till en förväntad direktavkastning på nära 20 % för innevarande år vilket gör att det ändå känns som om det finns en hygglig säkerhetsmarginal mot fortsatt nedgång. Men man skall aldrig säga aldrig.Veckan som kommer skall innehålla minst ett köp av Swedbankaktier för även här har jag illusionen av att det inte kan finnas hur mycket nedsida som helst just nu. Givetvis kan tillväxten stanna av och vi skulle kunna se ökade kreditförluster om bostadsmarknaden tar sig en rejäl törn men med en stark arbetsmarknad, en ränta som inte förväntas skena och en i övrigt stark konjunktur känns det som om detta skulle vara ett övergående problem.

En del av skyddet mot nedsida som jag ser är utdelningen. Vi är inne i fjärde kvartalet nu och än så länge har man skrapat ihop en vinst per aktie på 13,07 kr. Även om det blir ett mediokert kvartal talar allt för att man kommer kunna lägga på minst 3,50 kr/aktie till även om det känns rimligare att anta att de klipper till med 4,0 - 4,50 kr. Det skulle ge en vinst per helår på mellan 16,57 - 17,57 kr/aktie och med 75 % utdelningsandel skulle utdelningen landa på mellan 12,45 - 13,20 kr/aktie.

De flesta verkar tro att utdelningen skall ligga kvar oförändrad eller höjas något men jag är inte främmande för att den sänks från 13,20 vilket var förra årets utdelning. 12,45 kr/aktie skulle på en kurs om 195 kr ge en direktavkastning på nära 6,4 % och skulle utdelningen hållas oförändrad ligger direktavkastningen på hela 6,77%. Vi börjar närma oss historiskt höga nivåer igen och även om det självklart finns möjlighet för kursen att backa ytterligare känns det ändå som en ganska bekväm nivå att köpa en handfull aktier på.


Bildkälla: freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar