lördag 8 juli 2017

Kantarelltoast för 2,28 kr

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Ibland är det bra att rota igenom frysen och se vad man har. Sist jag gjorde det konstaterade jag att förra säsongens svamplager börjar sina men det kommer räcka till sensommarens nya skörd så länge jag hushållar lite med läckerbitarna.

Jag tillhör den udda kategorin människor som tycker att det är ganska trevligt att gå ut i skogen och hämta svamp och bär under säsongen och inte bara för att det är kul att plocka utan mer för att det är gott att äta.

I veckan som var lyxade jag till det rejält med en svamptoast, en liten sallad och ett glas rödvin men vi kan kalla det frysrensning eftersom det här är mat som helt klart är utanför säsong. Eftersom det där glaset rödvin hägrade glömde jag att fota min mat så bilden nedanför är ärligt stulen men min smörgås var väldigt lik bortsett från att jag rev över lite ost som jag griljerade snabbt.



Kantarelltoast

En skiva rustikt bröd
Ett par-tre dl kantareller
En liten bit lök (ca 50g) eller kanske en liten schalottenlök
En vitlöksklyfta
En kvist persilja
En msk smör
Ca 15 g riven, vällagrad ost

Att göra
Finhacka löken och stek denna i smöret tillsammans med kantarellerna. Tag din skiva bröd, dela din klyfta vitlök och gnugga brödet med vitlöken (klyftan kan du sedan använda i annan matlagning). Häll svampblandningen på brödet (se till att få med eventuellt fett. Det är nyttigt för själen). Riv över lite vällagrad ost och ställ det hela i ugnen vilken du förvärmt och satt på grill 250 grader. Låt toasten stå där i någon minut. Tag ut och strössla på hackad persilja. Njut.

För den som så önskar kan man med fördel rosta brödskivan innan man häller på toppingen.

Enkelt och mycket gott.

Ekonomi

För mig kostade den här måltiden ganska lite. Persilja växer i köksfönstret, kantareller har jag plockat och bröd har jag bakat. Osten hittade jag för 69 kr/kg på ICA. 24 månaders lagrad prästost. En bit lök och en klick smör.

Till detta åts en halv tomat, en liten bit gurka och ett par blad isbergssallad och alltihop sköljdes ned med ett glas Campo Viejo. Eventuellt är inte vinet helt rätt men det är gott så varför inte.

En kantarelltoast för 2,28 kr, en liten sidosallad för 1,80 kr och ett glas vin för 22,50 kr.

När jag jobbade på Harrys en säsong serverade vi på höstkanten en kantarelltoast som förrätt eller vegetariskt alternativ och då, för 15 år sedan, gick den på 79 kr om jag inte minns fel. Ett glas husets gick på det samma och en sidosallad kunde man få för det humana priset av 39 kr. Totalt 197 kr per servering.
Kantarelltoasten var en riktigt populär rackare och jag måste gjort ett par tusen stycken innan jag slutade. Tänk om man bara skippade en sån där macka och istället satte in 170,50 kr på en indexfond när man var 18 år. Då har man lite drygt 23.000 kr extra att shoppa för när man går i pension.

Bild:z2036.blogspot.se

Inte fy skam.

Hade du istället satt av 170,50 kr/månad hade portföljen varit värd 2,5 miljoner kronor när du gick i pension.

Jag sitter här och njuter av min kantarelltoast, mitt glas vin och vetskapen om att jag kan spara 170 kr i månaden tills jag går i pension.



Bildkälla: annicaenglund.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se

10 kommentarer:

  1. Häfigt att smörgåsen och salladen blev så billiga. Men vill man vara riktigt hardcoresnål kan man ju brygga sitt eget vin ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja brygga eget vin är riktigt hardcore :-)

      Radera
  2. Jag tror inte att det är udda att plocka svamp och bär för att man gillar att sedan plocka gratismat ur det egna skafferiet. Dock är det udda att inte bara gilla tanken utan också gör det.

    Sen håller jag med Kaizenliv! När kommer inlägget om hembryggt vin på egenplockade bär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har försökt ett gäng gånger men jag har aldrig lyckats. Det brukar bli en alkoholhaltig dryck men sällan god. Oftast verkar det vara slutet jag inte klarar av. Klarningen blir aldrig bra och något annat blir skit så det blir inte särdeles gott i slutändan. En av de få matlagningsprylar jag aldrig riktigt lyckats med.

      Radera
  3. Ser riktigt god ut och priset gör den ännu godare! :)

    SvaraRadera
  4. Måste ut och plocka lite kantareller så småningom :-) Det där såg riktigt gott ut. Skippar dock vinet. Tack för tipset.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vinet är ju helt frivilligt. Jag gjorde en helt hygglig lime och citrondryck som förmodligen skulle vara ganska trevlig till.

      Radera
  5. Vilket intressant inlägg! Kul att läsa!

    SvaraRadera