torsdag 20 juli 2017

Hållbarhet i SPP generationsfond

Jag fick en fråga häromdagen gällande en person som ville välja fonder att spara i till pensionen. Viktigt var hållbarhetsprofilen och personen skrev som en liten del av diskussionen

Ligger närmast att lägga pengarna i SPPs generationsfond (80-tal red.anm.). Jag kommer spendera mindre än minimalt med tid på att fundera över placeringar framöver.

Som ni ser är intresset för egen aktivitet i sparandet begränsat utan det skall bara funka.

Generationsfonder och liknande fondprodukter är anpassade för att du som sparare skall få en riskprofil som passar den ålderskategori du tillhör vilket innebär att ju äldre du blir desto mer ränteinstrument kommer introduceras i ditt sparande. Det brukar också vara en ganska försiktigt förvaltad fond för att passa alla dessa människor som är livrädda för konceptet att kunna förlora pengar i sitt sparande.

För denna förnäma produkt betalar man faktiskt en ganska försiktig förvaltningsavgift till SPP om 0,4 % men man skall eventuellt ta ytterligare en sak i beaktande.


Över en tioårsperiod har fonden avkastat 50,33 %. Under samma period har SIX30RX (de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar) avkastat 80.01 %. Man hade alltså kunnat slänga in sina pengar i Avanza Zero och det skulle genererat 30 % extra avkastning.

Men det finns ju andra aspekter av det här. Hållbarhet är viktigt och det kanske man kan vara beredd att betala lite för.

Avanza Zero har ett hållbarhetsbetyg på 59 enligt Morningstar och SPP Generationsfond klockar in på 52 enligt samma organisation.  Det borde betyda att man inte vinner i hållbarhetstävlingen heller. Det enda jag kan se är att sharpkvoten är högre hos SPP än Avanza Zero vilket tyder på att risken är aningen lägre.

Då återstår bara att ta hänsyn till vilket bolags fondprodukt man är mest bekväm med. Min vän tycker om SPP som bolag och har förtroende för dem varför jag föreslog följande upplägg.

Sätt upp ett autogiro som sätter pengarna i två olika fonder. 30 % i SPP Aktiefond Sverige vilken har avkastat 94,74 % på de där 10 åren och 70 % i SPP Aktiefond Global vilken har avkastat 57,04 % på 10 år. Ser man på generationsfondens jämförelseindex är det ungefär så det är uppbyggt bortsett från att man får med 15-20 % ränteindex också för att det skall bli enklare att slå. Hållbarhetsnivån blir väldigt god och du får en bekväm riskspridning i kombination med lägre avgifter och högre förväntad avkastning.

Givet dessa vikter hade du under den gångna 10-års perioden fått 68,35 % i avkastning istället för generationsfondens dryga 50 % och det skulle kunna förklaras till viss del av att du bara betalar 0,2 % i avgift men det kan också bero på att du får en bättre produkt.

Tidsåtgången för dig och ditt sparande blir inte nämnvärt högre men du måste bestämma dig för om du vill ha med ränteinstrument i ditt sparande. Om svaret blir ja kan du om 30 år sälja 5 % av vardera fonden och placera pengarna i SPP Penningmarknadsfond och vips har du byggt dig en egen generationsfond.

Summering

Det är helt okay att inte vilja lägga tid på sitt sparande och det är rimligt att vilja väga in den påverkan vårt sparkapital har på omvärlden men om man nu vill göra denna typ av val och ändå har lagt ned tillräckligt mycket tid för att bestämma vilket bolag man tror mest på och har hittat en fondprodukt man tror kan funka så kan man lika gärna ta ytterligare tre minuter åt att kika på alternativen för svårare än så här är det inte. Välj två istället för en och få en billigare och bättre lösning som inte kommer kosta dig mer än kanske 10 minuter extra tid de kommande 50 åren. Du kan unna dina sparpengar de 10 minuterna givet den enorma avkastningsskillnaden det kan innebära.

Lycka till


Bildkälla: avanza.se2 kommentarer:

 1. Idel goda råd. Hur kul vissa ändå tycker att sparande och placeringar är så bryr sig de flesta människor inte om detta utan lever här och nu för stunden. Vilken strategi som är den bästa är väldigt subjektiv även om jag numera lutar mer åt det förstnämnda.'

  Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Drömmaren

   Den här kompisen hade ju ändå bestämt sig för att spara och det är ju ett lysande första steg. Långt bättre än inget :-)

   Radera