torsdag 13 juli 2017

161 utdelningar gör mig rik

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har sagt det förut och kommer säga det igen; en stadig ström av pengar som landar på kontot gör den här gamla själen lycklig.

Jag gick igenom mitt excelark där jag samlar alla mina investeringar och funderade lite drömskt över hur många gånger per år som min portfölj ger mig extra pengar. För som de flesta så får jag en ganska hygglig summa pengar runt den 25:e varje månad och numera får jag en liten slant i närheten av den 20:e när barnbidraget kommer men utöver det är det ganska skralt. Men det betyder ju ändå att jag i min vanliga vardag får in pengar 24 gånger per år. Det är ju kul.Jag har gjort några små justeringar i portföljen och koncentrerat mina innehav på sistone vilket gjort att antalet utdelningar minskat något men det betyder å andra sidan att summorna blir en gnutta större istället och då går det ju nästan på ett ut. Det jag kom fram till i min beräkning var att det klirrar till i portföljen 161 gånger varje år givet dagens portfölj.

Vissa av utdelningarna är små och då handlar det om en tjuga eller två medan andra utdelningar skulle kunna lära mig hur Dag Hammarskjöld såg ut (förutsatt att jag använde kontanter). Oavsett storleken så blir jag glad varje gång jag ser att portföljen har förökat sig genom delning.

Och nu kommer vi till dagens (visdoms)ord från Herr AvL till Herr AvL, och alla andra som skulle behaga lyssna, alla pratar om totalavkastning eftersom det, givetvis, är det absolut mest väsentliga måttet på den ekonomiska framgången gällande investeringar. De flesta håller dessutom med om att om man skall få en utdelning är det mer värt att få så mycket pengar man kan, så fort som möjligt och alla bolag som delar upp sina utdelningar gör inte aktieägarna en tjänst utan det är bolagets likviditetssituation som förbättras. Men lyckan och glädjen som skjuter genom kroppen när det landat en ny tjuga på kontot är värd betydligt mer än de tjugo kronorna i monetärt värde de faktiskt har.

Jag blir som ett barn på julafton varje gång jag får pengar och att se summorna växa är också fantastiskt kul varför det här sättet att investera är helt toppen för mig. Givetvis blir jag glad av att värdet på portföljen blir större men det som ger den verkliga kicken är när bolagen ger mig pengar.


Bildkälla: freeimages.com

4 kommentarer:

 1. Samma här, idag damp det in en tusing från Fast Balder och då blir man lite extra lycklig :) De stora bombmattorna landar dock maj och juni som tillsammans styvt delar ut 50" skattefritt :)

  Man hade ju lätt kunnat sätta sprätt på dessa pengar men givetvis återinvesteras allting.

  Jag tillhör dessutom de som lätt hade velat ha ett stort kassavalv med kontanter just för att det är något speciellt med att hantera fysisk valuta. Men idag anses man ju mer eller mindre vara kriminell om man hanterar stora mängder cash (typ mer än 10000 vilket i sig är löjeväckande). En tråkig utveckling. Jag brukar handla lite då och då med en Hammarsskjöld bara för att reta de som står i kassorna lite extra. Dock blev jag riktigt arg när jag skulle köpa pizza för 180 kr och nekades betala med en femhundring. Tur min polare satt i bilen och hade sitt kort med sig. Turken vägrade ge sig, vilket är märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket pengar och mer blir det när utdelningen återinvesteras. Härligt att höra

   Radera
 2. Snålgrisen har en bra poäng med att utdelningarna i princip är skattefria. Visserligen beräknas ju skatten på ISK även med utdelningarna som underlag, men det är en så liten del att det nästan är försumbart.

  På det sättet är utdelningarna ljuvare än lönen man får in på kontot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall man vara riktigt petig är utdelningarna helt skattefria eftersom man inte betalar skatt på dem om man tar ut dem från sitt ISK innan kvartalsavräkningen och det gör det ju ganska trevligt. Det innebär att kapitalskatten blir väldigt låg jämfört med löneskatten

   Radera