lördag 15 juli 2017

Spara en Ferrari på lättdrycken

Ibland förvånas jag över vad som glider ned i varukorgen när jag handlar. Under den senare delen av hustruns graviditet och de första månaderna efter Joys födelse hade vi alltid äpplejuice i kylskåpet. Jag släpade hem juicekoncentrat i 2 dl förpackningar och blandade till litervis om dagen.

Det är helt rimligt och en klart värd utgift. Dessa 5-6 kronorna per liter höll hustrun glad och hydrerad under en mycket krävande period och om det enda som krävs för att uppnå det är lite juice skall man som make vara väldigt nöjd.


Däremot chockade jag mig själv häromdagen med att släpa hem lättdryck med smak av citron och lime. Missförstå mig inte nu, den är jättegod, men är det verkligen nödvändigt?

Jag roade mig med att undersöka innehållsförteckningen och den som vill göra detsamma kan hitta den på samma ställe som jag hittade den så här i efterhand nämligen på mat.se. I huvudsak innehåller förpackningen vatten, socker, citronjuice och limejuice. Det är till och med så förnämligt att de har skrivit ut hur stor procentandel av den färdiga saften som är de olika ingredienserna så att replikera innehållet borde inte vara omöjligt.

Sagt och gjort -

1 liter färdig "lättdryck" skall innehålla 6 % socker, 4,5 % citronjuice och och 1,5 % limejuice. Det innebär att vi behöver 60 g socker, 45 g eller 3 matskedar citronjuice och 15 g/1 msk limejuice.

Det enklaste är att ta en liten kastrull och hälla i 3/4-dels deciliter socker (ungefär 60 g) och juicen. Som av en händelse brukar det vara så att en halv citron ger ungefär 3 msk juice och en halv lime ger drygt 1 msk juice så låt oss säga en halv frukt per slag. Hetta upp sockret och juicen nog för att lösa upp sockret men inte nog för att koka det hela. Kyl ned den färdiga lösningen och späd med vatten.

Klart

Du kan med fördel göra en sats som använder hela citronen och hela limen på en gång för lösningen håller sig ett par månader i kylen om du inte gjort ngt dumt med den.

Priset då?

En billig lättdryck kan du plocka med dig hem från affären för fem kronor jämnt men att göra den själv kräver en gnutta mer beräkning.


Inte så väldans mycket mer beräkning men lite. 3,22 kr kostar det att göra egen lättdryck vilket innebär att man sparar 1,78 kr per liter. Inga enorma summor men låt oss undersöka vad det faktiskt innebär.

Om man bortser från hälsoaspekten av att dricka sötade dryck i mängder skulle jag inte hålla det för osannolikt att ett par i sina bästa år skulle kunna klämma i sig en liter om dagen. Om man då antar att man gör den själv istället för att köpa den skulle man spara 54 kr/månad. Detta är helt oaktad det faktum att man också sparar miljön en mängd förpackningar och att man kan välja att använda citronskal och limeskal till massvis med godsaker. Citrusskal är perfekt som krydda i såser, bakverk eller marinader.

Bild: Z2036.blogspot.se
Med hjälp av en sparkalkylator kan vi konstatera att om man gör sin egen dryck under sitt yrkesverksamma liv istället för att släpa hem små kartonger halvfärdig smet kan man köpa sig en 10-15 år gammal Ferrari att glida omkring i och ändå ha ett par hundra tusen kronor kvar på banken att köpa champagne för.
Bildkälla: bob.se, att välja lycka och  z2036.blogspot.se


2 kommentarer:

  1. Jag dricker vatten och sparar ihop till 1,5 Ferrari! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir oftast vatten här också men jag väljer en nyare Ferrari istället så behöver jag inte klyva en så fin bil :-)

      Radera