torsdag 6 juli 2017

Prisa gud... Jag vann deklarationslotteriet

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Varje år slår det mig hur dålig koll folk i allmänhet har på skatt, lön och lönerelaterade engagemang exv tjänstepension. Några veckor innan midsommar varje år brukar Facebookflödet vara fullständigt nedlusat med folk som skriver krigsrubriker om att de vunnit på det statliga lotteriet deklarationen. "Skatteåterbäring - jippi".Enda gången det borde komma som en överraskning är om du faktiskt stjäl från staten som Robin Hood i den gamla tecknade Disneyfilmen.

Jag har skrivit om mina tankar förut och att jag engagerar mig i ett skattesparande vilket givetvis inte är för alla men det borde faktiskt vara självklart att man ser till att ha så pass koll på sin ekonomi att man som minst vet om man kommer få skatteåterbäring eller restskatt. Man borde dessutom ha så god koll och sådan marginal i sin ekonomi att man kan hantera skatten, oavsett hur det slår, när det slutliga beskedet kommer.

Får man pengar tillbaka kanske man skall försöka stabilisera sin ekonomi lite, betala av lite skulder, spara i en buffert eller liknande. Får man restskatt borde man ha vetat det när deklarationen kom i mars och man borde således haft ett kvartal på sig att spara undan pengar. Eller är det så att jag raljerar för mycket? Kan man inte förvänta sig att folk har grundläggande koll på sin egen privatekonomi? Speciellt då det verkar som om ett par tusenlappar kan slå hela ekonomin i sank.

Nå väl, mitt skattesparande är nu insatt på kontot vilket gjort att jag börjar närma mig en bekväm buffertnivå igen vilket inte har varit fallet sedan lägenhetsköpet i höstas. Utöver en rejäl slant till buffertkontot landade det en del pengar på depån och för en tid sedan läste jag om Petruskos fördelning av skatteåterbäringen och jag konstaterar att han reflekterar mina egna önskemål väldigt väl.

Jag ökade själv i OHI för en tid sedan och jag har länge tittat på Pfizer och när nu Morningstar har bolaget som en fyrstjärnig investering, siffrorna ser bra ut och min portfölj skulle må bra av att jag har någonting annat än fastighetsaktier, så slog jag till. Men det blev en pyttepost till att börja med.

Med lite tur hinner jag skriva lite längre om det nyinköpta bolaget men tills dess kan jag bara konstatera att skatteåterbäringen känns bra även hos herr AvL men för mig var det ingen överraskning att det skulle landa en riktigt rejäl summa pengar på kontot i juni och om jag kan uttyda någonting från mitt flöde borde människor i allmänhet fokusera aningen mer energi på att skaffa sig kunskap om sin ekonomi. Denna kunskap skulle förmodligen minska den upplevda stressen ganska dramatiskt och många av mina vänner och deras vänner skulle må bättre av att slippa skattechocken varje år.

Hur hanterar du deklarationslotteriet?Bildkälla: avanza.se

10 kommentarer:

 1. Usch ja, kvarskatt. Prata inte om eländet, jag hade nästan förträngt det :)
  Men hade jag nu fått tillbaks pengar, så hade det ju varit pga dåliga affärer isåfall, så man kanske inte ska grina. Även om det känns djupt att behöva bidra än mer till statens slöseri med våra pengar. BUffertkonto har jag inget faktiskt, jag ser min depå som en enda buffert. Lönsammast så.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns andra poänger med ett buffertkonto än räntan/avkastningen man får på pengarna. Tryggheten av lättillgängliga pengar kan vara värd mycket.

   Du kan med fördel läsa det här om du är intresserad av min filosofi gällande sparande

   http://attvaljalycka.blogspot.se/2015/10/hur-sparar-jag.html

   Radera
 2. Jag har fått tillbaka på skatten de senaste åren, för som extrajobbande student tjänar jag inte så mycket att det blir skatt men arbetsgivaren brukar ju ändå dra 30 % automatiskt. Jag är för lat för att jämka och även om man "lånar ut pengar gratis till staten" är det inte så mycket pengar. Jag hade antagligen sparat dem som buffert till sommaren ändå.

  Håller med om att folk uttrycker märkligt starka känslor kring skattebeskedet, det borde inte vara en stor grej för en vuxen människa med lite koll på sin ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävs ofta ganska mycket återhållsamhet för att klara av att spara de där extra slantarna om man nu får för sig att jämka eller berätta för sin arbetsgivare att man vill betala mindre skatt men för den som klarar det är det nog bra.

   Radera
 3. Att låna ut pengar till staten genom att få tillbaka på skatten känns onödigt även om det kan kännas bra att få pengar till semestern. Bättre att jämka från början så att man själv kan placera pengarna till åtminstone 0,7% ränta nu när skattekontot blivit 0:at

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förutsätter att du missade länken till mina tankar om skattesparande?

   http://attvaljalycka.blogspot.se/2015/11/spara-med-skatten.html

   Radera
 4. Till skillnad från andra i min bekantskapskrets investerades pengarna jag fick tillbaka istället för att konsumeras.

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra. Det är så rikedom skapas

   Radera
 5. Som redovisningsekonom så har jag stor inblick i andras bristande förmåga att ha en aning om hur mycket skatt de ska betala, tyvärr! Nu har jag mest erfarenhet av folk med enskilda firmor och visst generellt är det väl inte helt lätt att veta hur mycket som ska betalas i just skatt när det varierar under året, men de har ju inte ens koll på att de måste sätta undan momsen. Ett belopp som de själva sätter in på sina fakturor, ändå glömmer de bort helt att det förr eller senare ska in till skatteverket. Jag har flera exempel på företagare som hamnat hos Kronofogden pga de inte kunnat betala sina skatteskulder, bara för att de spenderat varenda krona så fort de kommit in på kontot istället för att tänka till lite när pengarna rullar in.

  Själv fick jag en bra slant in på kontot, jag föredrar det framför att hålla koll under året. Jobbar med så många olika saker (eget, anställd, tillfälliga uppdrag) så det kan variera kraftigt och jag vill inte behöva tänka på att jag ska ha en buffert för just skatten. Men när pengarna kom tillbaka till mig så åkte det in på sparandet till största delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu jobbar jag för all del mest med aktiebolag men även i dem finns det en ägare som behöver hjälp med deklarationen så jag vet precis vad du pratar om. Det är imponerande hur många som inte tycker att ekonomi är det minsta intressant och det är samtidigt lite skrämmande.

   Att det finns så många som har problem med att konfrontera sin egen ekonomiska situation är också en stor anledning till att jag skriver på den här bloggen. För att försöka hjälpa till med det jag kan.

   Radera