torsdag 18 maj 2017

Mina tankar om konsumtion

Jag tror inte jag har reflekterat så mycket över min syn på konsumtion utan jag har istället skrivit en himla massa inlägg om sparande och investeringar, att sänka sina kostnader och att spara som en tokig för att nå ekonomisk frihet och med detta kanske man kan få en uppfattning om hur jag tänker men jag tror det riskerar att bli fel.

Jag pratade för en tid sedan med ett par vänner om det här eftersom de, precis som de flesta jag känner, benämner mitt sparande och gnetande med en handviftning och "sån där sparsamhet du pysslar med".

Därför skall jag försöka skriva några rader om hur jag ser på konsumtion i ett försök att förklara. Vi får väl se om det går.Konsumtion vs lycka

För mig är det viktigt att, i de flesta situationer, fundera över vad de spenderade kronorna är värda för mig. Alla är vi olika och alla har vi olika saker som gör att vi mår bra och känner oss fyllda med glädje och lycka.

När man står där i butiken och beslutar sig för huruvida man skall eller inte skall lägga pengar på den här prylen oavsett om det är en ekologisk mjölk eller en ny TV, måste man reflektera över vad konsumtionen innebär för mig som konsument. Om det finns ett helt likvärdigt alternativ som är billigare, varför skulle du välja det dyrare alternativet?

Låt mig försöka förklara med ett mjölkexempel.

Det finns mängder av olika mjölkförpackningar i en vanlig butik men innehållet är mjölk. Om vi utgår från att vi tittar på den svenska favoriten mellanmjölk så är det en vansinnigt standardiserad produkt. Mjölk är mjölk. Men ändå spelar det roll för folk vad det står på förpackningen.

I min värld finns det då ett antal nivåer att fundera över som styr ditt köpbeslut. För dig kanske det är viktigt att mjölken kommer från Sverige, från ett företag där både bönder och kossor har sjysta villkor och massa andra kriterium men låt oss stanna där.

Låt oss säga att Svensk mjölk är viktigt, ekologiskt är viktigt och sjysta villkor är viktigt. Då kommer den mjölken vara betydligt dyrare än vad den polska, icke ekologiska, namnlösa mjölken är och jag förutsätter att det mesta av värdet för konsumenten i den dyrare mjölken ligger i känslor. Det kan eventuellt finnas hälsovinster i ekologiska produkter och det skulle kunna vara så att det finns skillnader i mjölken från Polen kontra Sverige men oavsett vilket så tror jag att köpbeslutet ofta grundas i känslomässiga argument och det är helt okej för då kommer du som konsument att uppleva att den här mjölken du har valt ger dig ett mervärde och du får ökad lycka av din konsumtion och de extra kronorna du la på mjölken gav någonting extra till din dag.

Vad jag då vänder mig mot är inte att du väljer svensk ekologisk mjölk från Arla eller vad det nu kan vara utan vad jag ifrågasätter är varför du köper den för 12 kr/liter när du i affären runt hörnet kan få den för 10 kr/liter.

Om det enda som skiljer produkterna åt är saker som bara är på låtsas kanske det är vettigt att fundera på vad du skall välja för när du häller upp de två olika förpackningarna svenska, ekologiska, närproducerade mjölk är de båda vita, kalla och jag har verkligen svårt att tro att du i ett blindtest skulle kunna känna skillnad på dem. Varför skall du då välja den dyrare mjölken från butik A?

Mer pengar för samma sak

Det finns mängder av saker där ett dyrare pris, på inget sätt ger en bättre produkt. Om jag på Avanza väljer en courtagenivå som gör att jag betalar mer per transaktion än jag betalar idag får jag ingenting, absolut ingenting, extra för mina pengar. Det är snarare så att jag får mindre för pengarna. I många fall är det samma sak med el, försäkringar, val av banktjänster osv. Varför betala mer för exakt samma sak?

Detsamma gäller el. Om jag vill ha el från vindkraft kan just detta val ge mig mer värde för pengarna men jag har personligen väldigt svårt att se på vilket sätt min el blir bättre av att jag väljer ett bolag där jag tvingas betala 300 kr i årsavgift för att få köpa el av dem när konkurrenten inte tar ut den avgiften.

Detta är en av mina poänger. Jag anser att det är fånigt att betala mer än nödvändigt för det jag känner att jag vill köpa oavsett vad det är jag vill köpa. Om jag vill ha en sprillans ny tv av märke X så finns förmodligen den apparaten på fler ställen än ett och då känner jag sällan att jag måste gå till butik A där apparaten kostar 500 kr mer än i butik B. Jag har redan bestämt att mitt liv skulle bli bättre av en ny TV av märke X och då är det väl bara fånigt att köpa den här produkten för mer pengar än nödvändigt?

Välj konsumtion som gör dig lycklig?

Jag älskar konsumtion som koncept och det konsumtion kan erbjuda även om jag hatar att handla. Vi bor i ett rikt land med allsköns möjligheter varhelst vi vänder blicken och det är toppen. Vi kan göra nästan vad vi vill och vi kan köpa nästan vad vi vill och det enda jag tycker om detta är att man skall välja att konsumera det som ger lycka.

För min del blir jag betydligt lyckligare av en ledig dag med familjen, en lång promenad vid havet, en glass på stranden och sedan gå hem och laga en god middag än vad jag skulle bli om jag köpte en ny uppsättning kläder.

Priset på de två konsumtionsvalen kan vara ganska jämställda lite beroende på vad man har i lön och vad man vill ha för kläder men låt oss fortsätta tankegången lite. Om jag skulle köpa en sprillans ny TV när min gamla fortfarande fungerade finfint skulle jag bara må dåligt. Det skulle kännas som om jag slösar pengar helt i onödan och att jag kan göra så mycket roligare saker för de pengarna oavsett om jag har råd eller inte. Däremot skulle jag gärna ta en vecka extra ledigt och åka land och rike runt för att besöka familj och vänner, lägga pengar på restaurangmiddagar eller en ny spännande whisky.

Återigen kan priset vara detsamma men i det ena fallet blir jag lycklig av konsumtionen och i det andra blir jag det inte. För dig kanske valet är ett annat men jag hoppas att poängen är klar.

Summering

Det är lätt att missförstå mig när jag hela tiden skriver om minskad konsumtion, sparande osv men det jag egentligen vill, är att vi skall konsumera med eftertanke.

I dagens Sverige kan vi köpa nästan vad som helst men det är väldigt få förunnat att kunna köp nästan allt.

Och om du, liksom jag, har en mer begränsad summa pengar att röra dig med varje månad kanske det är viktigare att varje spenderad krona används på ett sätt som ger dig maximal glädje. Om du gärna jobbar en timme extra för att kunna betala årsavgiften till elbolaget så gör det. Om du blir lycklig av det så skall inte jag ta ifrån dig den glädjen men om du istället hade velat lägga de hundralapparna på ett par biobiljetter kanske det är dags att se över ditt elabonnemang.

Det absolut sista jag vill säga är att om det bästa du vet är att konsumera. Du älskar själva upplevelsen att handla prylar och inget gör dig lyckligare så är det viktigt att veta att ingen kan få allt och att man upplever en högre grad av lycka om man utsätter sig för det man upplever som lyckobringande, med mer återhållsamhet. Om man gör det man älskar till en vardag slutar snart det man älskar vara speciellt och den lycka man en gång kände finns inte längre kvar.

10 kommentarer:

 1. Mycket tänkvärt och bra inlägg! Hatten av för AVL:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg, exakt så resonerar vi dagligen! Varför köpa för 12 kr när man kan få samma produkt för 10 kr. Jämföra priser, gå på rabatter och erbjudanden och handla smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det är viktigt med konsumtion och givetvis skall man köpa det man vill ha och behöver men det skall göras med eftertanke och det finns, i min mening, ingen anledning att betala mer än nödvändigt.

   Radera
 3. Tänkvärt och välskrivet - tack!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 4. Förstår din syn. Men betänk exemplet med mjölken - anta att jag inte behöver vända på alla kronor för att få vardagsekonomin att gå ihop. I det fallet värdesätter jag också min tid att åka till den andra affären för att köpa den lite billigare mjölken - jag tycker helt enkelt att min tid är värd de extra kronor jag spenderar. Detta är också applicerbart på de övriga exempel som nämns.

  Tror att skillnaden ligger i hur man upplever sin ekonomiska situation. Små finansiella medel i dagen konsumtionssamhälle skapar en stress hos de flesta. Mitt mål med att uppnå någon slags ekonomisk frihet är att slippa svettas över räkningarna i slutet av månaden och där emellan inte behöva tänka på om där finns en lite billigare variant av mjölk i butiken bredvid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte helt säker på att du faktiskt förstår min syn. Givetvis skall du inte åka runt halva stan för att spara 60 öre på mjölk, det är inte det som är grejen. Det hela handlar om att konsumera med eftertanke.

   Det är tveklöst så att jag har råd att köpa vad jag vill i matvarubutiken men jag upplever inte högre livskvalitet av att välja Arlas mjölk framför Skånemejeriets. Jag ser heller inte någon vinst för mig personligen att välja Ica framför Willys eftersom allt jag behöver finns i båda butikerna.

   Det handlar om val och prioriteringar. Jag väljer en billigare butik redan från början och kan lägga 10.000-20.000 kr extra varje år på andra saker än dyrare mjölk. Vad andra väljer är upp till dem.

   http://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/ekonomi/h%C3%A4r-handlar-du-billigaste-n%C3%A4tmaten-i-g%C3%B6teborg

   Radera
 5. Hej AVL !

  Ett väldigt bra inlägg. Detta är något jag ofta tänker på. I början när jag handlade plockade jag bara på mig en massa saker utan att tänka på vad det kostade. När jag väl började få lite koll så märkte jag att tillexempel eldorados skinka inte alls smakade så annorlunda och var mycket billigare.

  Tycker jag inte att livskvalitén försämras så kör jag på det billigaste.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du gillade det.

   Just det exemplet du nämner är intressant. Jag använder eldorados skinka (eller persons ojämna skivor) när jag skall ha skinka i mat exv paj eller pastasåser. Däremot brukar jag köpa en lite dyrare skinka att ha på mackan men då är det också relativt sällan jag har skinka på smörgåsen. Detta val gör jag för när jag äter skinkan oförändrad på det sättet upplever jag att de billigare skinkorna smakar helt okej men de brukar ha mer senor i och det tycker jag är trist.

   Men precis som med allt så är valet medvetet och förr när jag åt mycket mackor, och då främst med skinka så var det nästan uteslutande eldorado eller liknande storpack även på mackan :-)

   Radera