lördag 6 maj 2017

Veckans recept: Whiskytryffel

För några år sedan hittade jag ett chokladtryffelrecept som var ganska trevligt och jag gjorde om det lite för att kunna smaksätta det eftersom receptet var ett grundrecept utan smaksättare.

Då använde jag tre olika smaksättare till de tryfflar jag gjorde. Smakerna var vanilj, hallon och whisky. Men inte vilken whisky som helst för jag blir nästan alltid besviken på godis som hävdar att de innehåller den ena eller den andra likören eller spritsorten. Det är oftast bara skräpalkohol och essens i om man alls känner någon smak utöver billig choklad och aceton. För min del skall det alltså vara en bra whisky att smaksätta med och där kan man välja baserat på tycke och smak men de absolut dyraste sorterna är bortkastade när man blandar upp dem så här däremot är det inget fel i att smaksätta med en skvätt 10-årig Ardbeg för en riktigt rökig whisky eller en 12-årig Macallan för en lite blommigare, rundare tryffel där man får i lite sherrysötma i chokladen.
När det kommer till chokladen är det även här upp till var och en men skall man ändå lägga ned tid och energi på det här kan det vara värt att köpa lite finare choklad. Personligen köper jag oftast Marabou Premium 70 % eller liknande av Lindt.

Tryffelrecept 30-50 st:

250 g mörk choklad
1/2-1 vaniljstång
1 dl grädde
65 g honung
50 g osaltat smör
Valfri smaksättning (exv en vaniljstång till, två msk hallonsås utan kärnor eller 1-2 msk whisky. Väljer du hallon eller whisky är det bra att minska mängden grädde med motsvarande volym)

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och honung. Koka upp.
Under tiden finhackar du chokladen (går bra i mixer). Låt gräddblandningen svalna något och häll den sedan över chokladen, rör till en jämn smet medan du tillsätter smöret. Om du väljer exv hallon eller whisky som smaksättning skall den hällas i nu. Klart

Enklast är att hälla smeten i en form eller på ett fat med kanter och låta den svalna i rumstemperatur och sedan i kylen. Ett annat alternativ är att hälla smeten i en spritspåse och låt smeten stelna, därefter kan man spritsa ut små klumpar som man sedan kan kyla i kylskåpet. Då blir det lättare att rulla tryfflar sedan.

När man sedan rullat tryfflarna kan man med fördel rulla dem i lite kakao eller florsocker (eller varför inte vaniljsocker om du gör vaniljtryfflar). Var inte rädd för att göra tryfflar i oregelbundna former. Det får gärna synas att de inte är maskingjorda.

Ekonomi

Om du inte orkar göra det här själv kan du antingen gå och köpa handgjorda tryfflar i en konfektbutik för mellan 10-12 kr/tryffel eller så kan du maila mig så kan jag skaka ihop en burk till dig till ett bra pris men om du som jag tycker att det är trevligt att inte betala en förmögenhet för att få riktigt sjysta grejer så är det faktiskt inte så svårt att göra själv och en trevlig liten glasburk kan man köpa för en tia i den lokala presentbutiken. Vill man kan man klippa till en liten tygbit och en bit snöre att sätta runt locket och så har du en riktigt fin "gå bort-present" som komplement till den där flaskan vin.

Bildkälla: att välja lycka

För en dryg tjuga och ett par gamla syltburkar får du 2-3 presentpaket av högsta kvalitet. Jag hittade en hygglig jämförelsetryffel på Mat.se. Den kostar 689 kr/kg eller 68,90 kr/ask. Låt oss göra jämförelsen på att man köper en glasburk på Lagerhaus och stoppar i den hemmagjorda tryffeln då har man en present för 27 kr och sparar 42 kr. Det är inte många kronor att spara men många bäckar små; och jag lovar att den du gör själv är bättre.
Bildkälla: pixabay.com och att välja lycka

4 kommentarer:

 1. Trevligt recept! Det här borde man ju prova!

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Japp det borde man. Det är ett riktigt bra grundrecept som man sedan kan smaksätta lite som man vill. Lycka till. Säg gärna till om du provade och hur du gillade det.

   Radera
 2. Härligt att man kan beställa tryffel från dig :) Sånna här recept får en att fundera varför man är på en socker och alkohol-fri period :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Klart jag ställer upp för mina medmänniskor.

   Jag känner med dig, socker, fett och alkohol är det jag är bäst på när det kommer till matlagning och det går sällan ihop med att hålla vikten i schack.

   Radera