lördag 13 maj 2017

Flexitarian?

Jag tycker nästan att det är provocerande att vi som kollektiv hittar på massa nya trendiga uttryck för att beskriva vårt vansinne men konceptet flexitarian verkar fått fäste och jag gissar att det är alla skäggprydda lattepappor som berömmer varandra för sina innovativa recept på vetegroddssmoothie med chiafrön på sina månatliga surdegskonferenser som hittat på detta att man kan få lov att ingå i vegetariansegmentet om man kör köttfri måndag. Jag låter det vara osagt vart det kommer ifrån men personligen anser jag att man skall vara tvingad att anstränga sig lite mer än så för att få hävda att man är med och räddar världen.

Nu råkade jag för all del lyssna på podden "På riktigt" där de konstaterade att en måltid kossa hade samma klimatpåverkan som 50 vegetariska måltider så att skippa lövbiffsrouladerna på fredagskvällen hjälper givetvis till men är det verkligen viktigt att få lov att sätta en stämpel på sig själv om man väljer quornfärs till tacosen istället för nötfärs?

Funderingar

Sånt här gick jag och funderade på en tidig lördagsmorgon när fru AvL behövde sova och Joy var lite bångstyrig. Då gick vi ut på en promenad så att hon kunde somna i vagnen och när jag gick där på Eriksbergskajen innan åtta på en lördagsmorgon funderade jag på vad vi skulle äta till middag och helt från det blå blev jag sugen på halloumi. Efter lite extra funderande kom jag fram till att en halloumiburgare med hemmagjord coleslaw, lite sjysta inlagda grönsaker, lite böngroddar och en chilimajonnäs borde vara gott.När jag går där och filosoferar fram min vegetariska matorgie i godan ro så att snålvattnet rinner ned i mitt välansade sommarskägg möter jag två leende, barnvagnskörande pappor och då slog det mig som en blixt från en halvklar himmel att jag var på väg rakt ned i helvetet. Någon nivå måste vara tillägnad en syndare som jag som aktivt funderar ut hur jag skall bli mer hipster.

Men men. I min värld spelar det faktiskt ingen roll om det är kossa eller böna jag äter så länge det är gott. Detta innebar att det blev middag med ett par skivor grillad halloumi på ett hamburgerbröd toppat med syrade grönsaker och chilimajonnäs. Till det serverade jag kokt majskolv och coleslaw. Det var rent ut sagt skitgott.

Den som vågar kalla mig flexitarian nu blir förskjuten men mitt stora, mjuka hjärta kände ändå att jag gjorde världen till en lite bättre plats. Främst för att mitt liv var ganska mysigt under en riktigt trevlig middag.

Summering

 Jag har ingen aning om ifall det är sant att en portion nötfärs har samma klimatpåverkan som 50 portioner hummus men jag vet att skulle mitt liv bestå av kikärter och vita böner skulle jag explodera vecka tre. Däremot kan det vara riktigt trevligt att variera sin kost och det kan man med fördel göra genom att mosa lite grönsaker till en bifform som man sedan steker och äter.

En annan kil reflektion jag gjort är att det verkar vara en ny hajp att av miljöskäl blanda ut sitt kött med bönor och grönsaker. Det trodde jag man gjorde för att det blev godare och dessutom billigare. Om det nu innebär att jag också gör en miljögärning, toppen.

Om du, liksom jag, känner att du kanske borde göra mer för miljön men verkligen älskar din ko och dessutom vill vara lite motvalls surgubbe; ja men ät ko då. Men jag kan innerligt rekommendera att du testar att slänga ihop ovanstående burgare någon dag när du känner dig äventyrlig för ingen måste ha kött varje dag. Det blir skittrist i längden precis som grönsaker, havregrynsgröt eller smoothies blir trist om man inte alternerar. En annan rätt jag gillar är Dahl och jag är också förtjust i zucchiniplättar.

Jag utmanar alla att testa men bara för att det är gott.

Bildkälla: sanna livijn wexell
6 kommentarer:

 1. Borde det inte heta hipsterian? De gör ju det mest för egen skull, att det är så himla viktigt att vara lite annorlunda cool, i vuxen ålder.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske men då hjälper ju vi till att hitta på fåniga uttryck...

   Radera
 2. Hahahaha - "...månatliga surdegskonferenser" ... "snålvattnet rinner ned i mitt välansade sommarskägg...på väg ner i helvetet" - underbara formuleringar och kul skrivet! Detta fick mig verkligen att skratta till - tack!

  Jag tycker att du har helt rätt i att man ska variera, men som många andra gillar jag att äta kött och det finns de som hävdar att den negativa klimatpåverkan av att producera kött inte alls är så stor som vissa hävdar. Det verkar bero på hur man räknar, som så ofta förr.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar humorn. :-)

   Eftersom jag inte räknat på det själv avhåller jag mig från att säga någonting men jag tror inte det är dåligt varken för miljön eller den egna hälsan att äta lite mer grönt...

   Radera
 3. Vi behöver gödsel (i exempelet eko där handelsgödsel inte är ett alternativ) till växtodling och vi behöver vall i växtföljden=något vi inte tillgodogöra oss men de kan. Vi behöver dessutom djur som kan äta upp den spannmål som inte kvalitetsmässigt kvalificerar som männiksoföda varje år. Äta odlingsintrnsiv vattenkrävande advokade/mandlar osv rimmar lika illa för mig som att äta fulkött från usa/brasilien. Vårt behov av fetter går inte att odla om hela världens befolkning i ett försök att rädda jorden skulle äta vegetarisk kost. Allt vi gör kräver resursurser, vi borde börja med att förbjuda familjehunden (äter sådant vi kan äta utan att ge något tillbaka. En ko äter sämre spannmål och gräs, betar och bidrar till biologisk mångfald, producerar mjölk, kan klappas och mysas med SAMT går att äta upp när hennes liv är slut. Hunden är värdelös) och thailandsresor. Flexitarian är så töntigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linnea

   Tack för din kommentar.

   Att en ko på ett ton skulle vara ett mysdjur har jag svårt att hålla med om efter tillräcklig erfarenhet för att känna en rejäl respekt för dem och att hundar är värdelösa är vi inte heller överens om men familjehundens funktion där kan vi enas. Hundar kan vara viktiga arbetare både i boskapsskötsel och jakt och i vissa kulturer är de ju mat så de har sin funktion precis som de flesta djur.

   Jag har också vid tillfälle provat hundmat (överlevnadssituation) och jag skulle vilja påstå att hundar också äter prylar som människan skulle anse svårsmält men det kan ju vara en enskild individs dåliga gastronomiska upplevelse som färgat den åsikten.

   Radera